Υγεία

Νοσηλευτές: «Σε επίπεδο εξαγγελίας στη Βόρεια Ελλάδα»

nosileutes thessaloniki _1500x3000_ota24

«Ο αριθμός των νοσηλευτών που έχει προσληφθεί στη Θεσσαλονίκη συνολικά, είναι μικρότερος από τον αριθμό των προσληφθέντων σε… ένα μόνο νοσοκομείο της Αθήνας», αναφέρεται σε επιστολή του προέδρου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας στον Β. Κικίλια.

«Κάτω από τα… ασφαλή όρια η κατάσταση λειτουργίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης». Όπως επισημαίνεται στο υπουργείο Υγείας από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των νοσηλευτών «…παρά τις εξαγγελίες για έγκριση 4.000 νέων θέσεων εργασίας, (γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) από τους οποίους δηλώνεται ότι «2.000 έχουν αναλάβει υπηρεσία», δυστυχώς η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι αποκαρδιωτική και η υποστελέχωση είναι κάτω από τα ασφαλή όρια».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, στο τμήμα Μακεδονίας Θράκης, Γ. Μπαλιόζογλου τονίζει σε επιστολή στον υπουργό Β. Κικίλια ότι «ο αριθμός των νοσηλευτών που έχει προσληφθεί στη Θεσσαλονίκη συνολικά είναι μικρότερος από τον αριθμό των προσληφθέντων σε ένα μόνο νοσοκομείο της Αθήνας, παρόλο που η πανδημία δεν γνωρίζει όρια και ανάγκες δεν υφίστανται μόνο στα νοσοκομεία της Αθήνας».

Ο αριθμός προσληφθέντων στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα (με δύο νοσοκομεία – κέντρα αναφοράς) είναι μόλις 87 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών ενώ «ενδεικτικά μόνο στο Νοσοκομείο Σωτηρία των Αθηνών έχουν προσληφθεί 112 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών». Όπως επισημαίνει στο makthes.gr o κ. Μπαλιόζογλου «οι υπηρετούντες νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών εργάζονται χωρίς ανάπαυση, μεγάλος αριθμός έχει λάβει την άδεια ειδικού σκοπού για τη φροντίδα τέκνων, πολλοί πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αρκετοί έχουν λάβει ειδικές αναρρωτικές άδειες και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Είναι σχεδόν αδύνατη επομένως η ασφαλής στελέχωση των τμημάτων των νοσοκομείων και η τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ιδίως αναφορικά με τα τμήματα που βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του covid-19».

Στην επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου υγείας, ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών στη Βόρεια Ελλάδα προσθέτει:

“Επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η καθυστέρηση οφείλεται στα αρμόδια Γραφεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της 3ης και 4ης ΥΠΕ ή σε άλλους λόγους. Επειδή η αυτονόητη παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας, η ασφαλής στελέχωση και η ομαλή λειτουργία δεν είναι δυνατόν να αποτελεί προνόμιο της Αθήνας. Επειδή οι υπηρετούντες νοσηλευτές έχουν οδηγηθεί στην εξουθένωση καθώς ο αριθμός τους είναι ανεπαρκής και ξεπερνούν καθημερινά τον εαυτό τους προκειμένου να στηρίξουν το ΕΣΥ, με τις αντοχές τους να μειώνονται ημέρα με την ημέρα.

Επειδή κατά την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο και τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι επίσης ανάγκη να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, επαρκώς στελεχωμένα. Επειδή πρέπει να δοθούν αρμοδίως οι εντολές ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης, να υπερκεραστούν άμεσα τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια και να αποδοθούν ενδεχόμενες ευθύνες για την καθυστέρηση.

Επειδή οι νοσηλευτές μάχονται καθημερινά ηρωικά κατά του κορονοϊου και είναι ανεπίτρεπτο να θεωρούνται αναλώσιμοι και να οδηγούνται στην εξάντληση «περιμένοντας» τους συναδέρφους τους των οποίων η πρόσληψη παραμένει προς το παρόν στο επίπεδο της εξαγγελίας.

Επειδή τίθεται ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας, σας καλούμε όπως άμεσα κάνετε πράξη τις εξαγγελθείσες προσλήψεις στο σύνολο τους και όπως δώσετε εντολή στις αρμόδιες 3η και 4η ΥΠΕ ή οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα να προβεί άμεσα στην ολοκλήρωση των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» αναφέρεται στην επιστολή.

www.makthes.gr
Μελ. Καρ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κικίλιας: Μη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ευθύνη μας να πείσουμε τους αρνητές (video)

@dmin

Εμβόλια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 50 έως 54 ετών

@dmin

Δήμος Θέρμης: Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα