Απόψεις

Πάρης Τσογκαρλίδης: «Πόντιος Πιλάτος» η Διοίκηση του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

Τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη «ορμή. όραμα. ομάδα» και ο επικεφαλής της Πάρης Τσογκαρλίδης εξέδωσαν δελτίο τύπου με το οποίο εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την εξέλιξη του θέματος της λειτουργίας των ειδικών σχολείων του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, Ειδικού Δημοτικού Σχολείου & Ειδικού Νηπιαγωγείου για παιδιά με αυτισμό, και καταγγέλλουν την επιλογή ολιγωρίας για την εύρεση κατάλληλου διδακτηρίου και τη μετάθεση ευθυνών για πάνω από 15 χρόνια.

Τρεις μέρες μόλις πριν το άνοιγμα, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, των ειδικών σχολείων του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, Ειδικού Δημοτικού Σχολείου & Ειδικού Νηπιαγωγείου για παιδιά με αυτισμό, ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη με κατεπείγουσα απόφαση του ανακοίνωσε τη λειτουργία των σχολείων ως τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

Από τη μεριά της διοίκησης του δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη ως σύγχρονος «Πόντιος Πιλάτος» αναφέρονται στην ανακοίνωση τα παρακάτω «επικοινωνιακά»:
  • Ο δήμος «κληρονόμησε» τα μισθωμένα κτίρια που φιλοξενούνται οι σχολικές μονάδες από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση
  • Τα κτίρια έχουν κριθεί ομόφωνα από όλες τις αρμόδιες επιτροπές ως ακατάλληλα
  • Ο δήμος δεν είναι διατεθειμένος να αποδέχεται την παρουσία παιδιών με αναπηρία και των εκπαιδευτικών τους σε ακατάλληλα κτίρια
  • Ο δήμος προέβη ήδη σε τρεις δημόσιους διαγωνισμούς νέας μίσθωσης οι οποίοι απέβησαν άγονοι
  • Ο δήμος εκτιμά ως ειλικρινείς και ουσιαστικές τις προσπάθειες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά του περιφερειακού διευθυντή Αλέξη Κόπτση για την εξεύρεση λύσης

Ξεχνά ο Δήμαρχος ότι γνώριζε την «κληρονομιά» του από το 2011 και έκτοτε καμιά πολιτική βούληση ή πράξη δεν αναγνώριζε το συγκεκριμένο πρόβλημα στέγασης.

Καμιά μελέτη ή ενέργεια για την δημιουργία και χρηματοδότηση ενός πρότυπου ειδικού σχολείου που θα έδινε λύσεις σε όλες τις δομές της ειδικής αγωγής που στεγάζονται στον Δήμο μας. Αντ’ αυτού στα χρόνια της αδράνειας μελετήθηκε και βρέθηκε χρηματοδότηση για την μετατροπή του πρώην Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στους Ελαιώνες σε μουσείο παιδικού παιχνιδιού.

Ξεχνά ο Δήμαρχος επίσης ότι δεν χρειαζόταν οι επιτροπές για να κριθεί ακατάλληλος ένας βιομηχανικός χώρος που μάλιστα είχε υψηλό μίσθωμα, υγειονομικά και τεχνικά προβλήματα, και υποδομές που δια γυμνού οφθαλμού δεν αρμόζουν σε σχολείο, πολύ περισσότερο σε ειδικό σχολείο.

Ξεχνά ο Δήμαρχος επίσης ότι οι προδιαγραφές του διαγωνισμού για νέα μίσθωση που ήρθε με καθυστέρηση και μόνο μετά την πίεση γονέων και εκπαιδευτικών αποδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη κατασκευής ενός πρότυπου ειδικού σχολείου που αν είχε δρομολογηθεί όλα αυτά τα χρόνια σήμερα θα ήταν πραγματικότητα.

Την επείγουσα ανάγκη να ένα κατάλληλο κτίριο, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών της ειδικής αγωγής, αλλά και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός σύγχρονου δημόσιου διδακτηρίου, που θα στεγάζει στο εξής τους μαθητές με αυτισμό και ειδικές ανάγκες είχε αναδείξει από το 2022 ως ανεξάρτητος ο τότε δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη και έπειτα υποψήφιος Δήμαρχος Πάρης Τσογκαρλίδης.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των γονέων, τα συνεχή και καυστικά δημοσιεύματα και κυρίως οι ανάγκες των μαθητών των σχολείων αυτών δεν ενεργοποίησαν ουσιαστικά τους μηχανισμούς του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για την ανεύρεση κατάλληλης δομής που θα πληροί τις προδιαγραφές των ειδικών σχολείων, ή έστω μιας προσωρινής λύσης.

Η παράταξή μας θεωρεί ότι μια πολιτισμένη κοινωνία φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία, πιστεύει ακράδαντα και ανεξάρτητα από την εξέλιξη του θέματος ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα, ισότιμη αντιμετώπιση με όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Για αυτό άλλωστε κατέθεσε στο προεκλογικό της πρόγραμμα συγκεκριμένη πρόταση, ρεαλιστική και υλοποιήσιμη για τη συστέγαση των ειδικών σχολείων σε ένα Πρότυπο Ειδικό Σχολείο στην Πυλαία σε συγκεκριμένη έκταση, μία πρόταση, που θα συνιστά συνολική και ολοκληρωμένη απάντηση στα ζητήματα της ειδικής εκπαίδευσης στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Ως εκ τούτου, καλούμε τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη να ενσκήψει ουσιαστικά στο πρόβλημα και να φροντίσει για μία ολοκληρωμένη λύση, αντί να απειλεί και να μεταθέτει τις ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας ή σε άλλους εκπαιδευτικούς φορείς. Άλλωστε τα χρόνια αδράνειας καταμαρτυρούν την πραγματική του βούληση που δεν είναι άλλη από το να «φύγουν» τα ειδικά σχολεία από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: Μία επικείμενη καταστροφή ή μια απλή κρίση?

admin

Την πανδημία την πληρώνουν οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ

Ioannis Terzakis

Το μήνυμα από μια υπάλληλο σούπερ μάρκετ που πρέπει να διαβάσετε

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα