Περιφέρειες

ΠΚΜ: 4η διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου “SinCE-AFC”

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στην 4η διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου “SinCE-AFC” που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 25 και 26 Μαΐου 2021.

Υπεύθυνος της διοργάνωσης ήταν ο εταίρος της Περιφέρειας Wielkopolska  της Πολωνίας.

Το έργο SinCE-AFC για την Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του κλάδου της Αγροδιατροφής συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό κατά την  πρώτη ημέρα της συνάντησης απηύθυνε η Διευθύντρια του τμήματος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Wielkopolska κ. Damiana Nowak.

Εκπρόσωπος της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. (επικεφαλής εταίρος) έκανε μία σύντομη παρουσίαση του έργου, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους και τα παραδοτέα του έργου έως σήμερα. Ακολούθησε η κ. Alicja Nowak, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Wielkopolska, η οποία αναφέρθηκε στις στρατηγικές που έχει υιοθετήσει η Περιφέρεια Wielkopolska αναφορικά με την κυκλική οικονομία και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες και καινοτομίες στις οποίες θα μπορούσε να εστιάσει η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν επιλεγμένες καλές πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας από όλους τους εταίρους του έργου.

Παρουσιάστηκαν οι παρακάτω πρακτικές:
  1. ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ Α.Ε: Επαναχρησιμοποίηση ζωικών αποβλήτων για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, μέσω αξιοποίησης του βιοαερίου και χρήση του υποπροϊόντος για λίπανση αγροτικών καλλιεργειών (Ελλάδα)
  2. Tsakiris Family: Επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων τροφίμων στην παραγωγή νέων προϊόντων διατροφής και αξιοποίηση των ζωικών αποβλήτων στην παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (Ελλάδα)
  3. Παραγωγή τροφίμων μέσω της αξιοποίησης αμύλου που εξάγεται από πλεονάζουσες ποσότητες πατάτας (Ιρλανδία)
  4. Αξιοποίηση υποπροϊόντων γαλακτοκομικών – νέες γραμμές παραγωγής της μονάδας επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων στο Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)
  5. MERCATO RITROVATO: Συνεργασία της αγοράς τροφίμων με τοπικούς παραγωγούς και διάθεση των προϊόντων προς πώληση και στην εστίαση (Ιταλία)
  6. AGROFOOD BIC: Σύμβουλοι προώθησης κυκλικής οικονομίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις (Ιταλία)
  7. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο αγρόκτημα (Ρουμανία)
  8. Οικολογικά καλαμάκια με βασικό υλικό το στέλεχος του σιταριού (Βουλγαρία)
Στο πλαίσιο της  επίσκεψης μελέτης, που  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των περιορισμών του COVID-19, παρουσιάστηκαν δύο επιλεγμένες καλές πρακτικές από την Πολωνία.

Η 1η καλή πρακτική αφορούσε σε μία μονάδα παραγωγής ενέργειας από την αξιοποίηση βιοαερίου παραγόμενου από τη διαχείριση αγροτικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων. Επίσης, παρουσιάστηκε μία μονάδα παραγωγής ελαίων από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της Πολωνίας. Η πρώτη ημέρα της συνάντησης έκλεισε με συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Κατά τη δεύτερη  ημέρα της διαπεριφερειακής συνάντησης,  οι εκπρόσωποι των  εταίρων του έργου “SinCE- AFC” παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των παραδοτέων του έργου.

Επιπλέον, συζητήθηκε η διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων του έργου για την κατάρτιση των Σχεδίων Δράσης, καθώς και οι καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί έως σήμερα.

Τέλος, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 διαδικτυακά δωμάτια όπου και συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές που επιλέχθηκαν από κάθε εταίρο ώστε να επηρεάσουν τα εργαλεία πολιτικής των Περιφερειών τους και προήλθαν από πρακτικές άλλων εταίρων του έργου. Η συνάντηση έκλεισε με διαβούλευση σχετικά με τα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου “SINCE-AFC”.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  την ιστοσελίδα του έργου “SinCE-AFC” στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/since-afc/

Μπορούν επίσης να εγγραφούν στο newsletter του “SinCE-AFC” για να λαμβάνουν ενημέρωση για τις δράσεις του έργου στον εξής σύνδεσμο ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Παύλου Μελά: Προσλήψεις 43 ατόμων

@dmin

Οι πολιτιστικές διαδρομές ως επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Ioannis Terzakis

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναβαθμίζει ψηφιακά πέντε Δήμους της Θεσσαλονίκης

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα