Τη διοργάνωση στα Ιωάννινα ενός επίσημου δορυφορικού event του κεντρικού «New European Bauhaus Festival 2026» ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, παρουσιάζοντας μια σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση για την πόλη, καθώς και το πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πολιτικής για την υποχρεωτική ενσωμάτωση των αρχών του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους στις εθνικές πολιτικές και στα χρηματοδοτικά προγράμματα. Όπως εξήγησε, οι χρηματοδοτήσεις που θα διεκδικούν πλέον οι δήμοι για αναπλάσεις, δημόσιους χώρους και κτίρια θα συνδέονται άμεσα με τρεις βασικές αρχές: τη βιωσιμότητα, την κοινωνική συμπερίληψη και την υψηλή αισθητική.
Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε πως ο Δήμος Ιωαννιτών είχε ήδη κινηθεί πρός αυτή την κατεύθυνση από τον Μάιο του 2025, όταν εγκρίθηκε ως επίσημο μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους, παραμένοντας μέχρι σήμερα ο μοναδικός ελληνικός δήμος με αυτή τη διάκριση.
Όπως ανακοίνωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση του Δήμου για τη διοργάνωση στα Ιωάννινα ενός επίσημου δορυφορικού event του New European Bauhaus Festival 2026, το οποίο θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τις κεντρικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες. Το τριήμερο θα φέρει τον τίτλο «Άνθρωποι, Τόπος, Κλίμα: Η κλιματική ουδετερότητα στην καθημερινή ζωή μέσω του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους» και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.
Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε, διευκρινίζοντας πως βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιβαλλοντικές στρατηγικές και στην καθημερινότητα των πολιτών, για να αποκτήσει η πράσινη μετάβαση ουσιαστικό και ανθρώπινο περιεχόμενο, ώστε οι πολιτικές για το κλίμα να μεταφραστούν σε χειροπιαστή βελτίωση της ζωής στη γειτονιά, στο σχολείο και στο σπίτι, με σεβασμό στην ταυτότητα του τόπου, την ιστορική κληρονομιά και τους ανθρώπους της πόλης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Το τριήμερο θα περιλαμβάνει τρία επίσημα μοντέλα του ευρωπαϊκού φεστιβάλ: το Fair, το Forum και το Fest, τα οποία θα λειτουργούν ως ένας «αργαλειός» σύνδεσης της καθημερινότητας με τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
Πρόγραμμα Forum| 11-12.06.2026| Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής»
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με δράσεις όπου θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του Κλιματικού Συμφώνου της πόλης, όπως το κτιριακό απόθεμα, οι λύσεις βασισμένες στη φύση, η βιώσιμη κινητικότητα, η πράσινη οικονομία και η πολιτισμική ταυτότητα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο ζήτημα της αιθαλομίχλης, σε συζήτηση με τη συμμετοχή του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου.
Πρόγραμμα FAIR | 11-13.06.2026| Πολιτιστικό Χώρο «Δημήτρης Χατζής»
Το πρόγραμμα FAIR περιλαμβάνει δράσεις ζωντανής υφαντικής και οπτικοακουστικής performance με τίτλο «Νήματα Κληρονομιάς: Από τον αργαλειό στη Βιώσιμη Δόμηση», μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με το Μέκειο Οικοτροφείο και το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με σκοπό την ανάδειξη της άυλςη πολιτιστικής κληρονομιά της περιοχής.
Πρόγραμμα FEST| 13.06.2026| Λίμνη Παμβώτιδα
Tο Σάββατο 13 Ιουνίου οι δράσεις θα μεταφερθούν στο παραλίμνιο μέτωπο της Παμβώτιδας, όπου θα ενσωματωθεί και θα αναβαθμιστεί το «Picnics Project» του Δήμου Ιωαννιτών. Για μία ημέρα, η διαδρομή γύρω από το Κάστρο θα παραδοθεί στους πολίτες, με δράσεις για παιδιά και ενήλικες σε συνεργασία με τοπικές συλλογικότητες. Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί με μεγάλη δωρεάν συναυλία του Σπύρου Γραμμένου στον Παραλίμνιο χώρο.
Στις εκδληλώσεις θα παρευρεθούν εκπρόσωποι υπουργείων, μέλη του Mission Board της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήμαρχοι από πόλεις – πιλότους της ευρωπαϊκής αποστολής για την κλιματική ουδετερότητα, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτιστικού χώρου.
Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν και διαδυκτιακά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαΐκής Ένωσης.
