Οικονομία

Προς παράταση η έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης φόρου εισοδήματος μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα «χνάρια» των αποφάσεων που πήρε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, κινείται σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών και για τις πληρωμές φόρου εισοδήματος.

Αύριο εκπνέει και τυπικά η προθεσμία για ολική εξόφληση με δικαίωμα έκπτωσης 3% επί του ποσού πληρωμής, όμως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δεσμευθεί δημόσια ότι μέχρι σήμερα το αργότερο θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα δοθεί παράταση ενός μήνα, αντίστοιχη με εκείνη που ήδη ανακοινώθηκε για την υποβολή των δηλώσεων Ε1.

Εχθές το υπουργείο Οικονομικών προανήγειλε παράταση στην έκπτωση 15% για εφάπαξ πληρωμή της Επιστρεπτέας προκαταβολής, για όσους άργησαν να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά τους. Και καθώς το αιτιολογικό της απόφασης είναι κοινό με της παράτασης που εξαγγέλθηκε και για την υποβολή δηλώσεων Ε1 (φόρτος λογιστικών γραφείων, προβλήματα Covid κλπ) η εξέλιξη αυτή «προκαταβάλλει» ενδεχομένως και την παράταση της έκπτωσης 3% για όσους κάνουν χρήση της παράτασης των δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, για τις πληρωμές της Επιστρεπτέας προκαταβολής, ανακοινώθηκε ότι θα εκδοθεί ειδική απόφαση, με βάση την οποία:

  • Για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση καθίσταται καταβλητέα την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση.
  • Για τους ίδιους δικαιούχους παρατείνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως και την 31η Αυγούστου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

Με άλλα λόγια και η απόφαση για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ακολουθήσει τις ίδιες διορίες, δηλαδή πληρωμή «διπλής» δόσης έως 31 Αυγούστου ή ολική εξόφληση με έκπτωση έως την ίδια ημερομηνία.

Με βάση τις νέες διορίες πάντως, απομένουν για να υποβληθούν ακόμη 1 εκατομμύριο δηλώσεις Ε1 και 400.000 Ε3 από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Από τις 5,4 εκατ. δηλώσεις Ε1 που έχουν υποβληθεί, χρεωστικά εκκαθαριστικά εκδίδονται για το 34% (1 στις 3 δηλαδή). Περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά πρόσθετους φόρους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 1.250 ευρώ «κατά κεφαλήν» ο καθένας. Ωστόσο περίπου 30% των ποσών αυτών (πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ) έχει ήδη καταβληθεί, από πολλούς εφάπαξ μάλιστα αντί σε έως 8 δόσεις που προβλέπονται για όσους θα έκαναν δηλώσεις μέχρι και αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Σιντικής παρέχει δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής στη 84η Δ.Ε.Θ. σε επιχειρήσεις

admin

Ιδιοκτήτες Ακινήτων: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια Ιανουαρίου

Πακέτο στήριξης 6,8 δισ. και 1,7 εκατ.σε εργαζομένους

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα