Οικονομία

Ρύθμιση οφειλών: Δυνατότητα εξόφλησης έως 240 δόσεις

Την 1η Ιουνίου 2021 θα τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής αίτησης εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών, που θα επιτρέπει την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τρίτους πιστωτές έως και σε 240 δόσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι τρόποι του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, που έχει πλέον ο οφειλέτης, είναι τρεις:

  • Με αίτηση στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (ρύθμιση με το νέο υπολογιστικό εργαλείο, αυτοματοποιημένα)
  • Με προσφυγή στη Διαμεσολάβηση
  • Με διαδικασία εξυγίανσης (με συμφωνία σύμπραξη οφειλέτη – πιστωτών και επικύρωση από το Πρωτοδικείο)

Σκοπός του νόμου, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση είναι να απαλλαγεί ο επιχειρηματίας από τα χρέη, είτε με κάποια γενναία ρύθμιση, είτε με πτώχευση και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Με τον νέο μηχανισμό, η επιχείρηση, όπως και το φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει πού και σε ποιον χρωστά, συν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, αλλά και τα οικονομικά της μεγέθη και, με βάση έναν αλγόριθμο, θα προκύπτει το ύψος του «κουρέματος» (επί του συνολικού χρέους).

Εν συνεχεία, για τη συνολική οφειλή που θα απομείνει θα προσδιορίζονται οι δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Προϋπόθεση είναι επίσης οι οφειλές αυτές να υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο φορέα κατά 90%. Και αυτό διότι δεν μπορούν να προχωρήσουν μέσω της εξωδικαστικής διαδρομής που προσφέρει η «Δεύτερη Ευκαιρία» όσοι οφειλέτες χρωστούν σε ποσοστό 90% σε έναν πιστωτή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ.).

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναδρομικά κληρονόμων: Σε δύο δόσεις η πληρωμή τους

@dmin

Κορονοϊός: Τέλος αυτές οι συναλλαγές στα γκισέ τραπεζών

@dmin

Δώρο Πάσχα: Τι προβλέπεται για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα