Έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων στην οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα των δήμων εξέφρασαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Ο δήμαρχος Νεάπολη-Συκιές Σίμος Δανιηλίδης ανέδειξε τις σοβαρές επιπτώσεις της νομοθετικής ρύθμισης του 2020 για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και τις διανοίξεις δρόμων, επισημαίνοντας ότι η υποχρέωση πλήρους καταβολής αποζημιώσεων εντός 18 μηνών οδηγεί σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση των δήμων.
Όπως τόνισε, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος αποχαρακτηρισμού κοινόχρηστων χώρων, όπως δρόμοι, πλατείες και χώροι πρασίνου, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη ρύθμιση ως «θηλιά» για την αυτοδιοίκηση, προτείνοντας την ενεργότερη εμπλοκή του Πράσινο Ταμείο για την κάλυψη των σχετικών δαπανών.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γιαλιτάκης εστίασε στην ασυμμετρία που υπάρχει στο καθεστώς παραγραφής οικονομικών απαιτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι δήμοι δεσμεύονται από πενταετή προθεσμία για την είσπραξη οφειλών, ενώ δεν ισχύει αντίστοιχο χρονικό όριο για τις αποζημιώσεις προς πολίτες.
Η συγκεκριμένη ανισορροπία, όπως σημείωσε, δημιουργεί σοβαρές ανατροπές στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, καθώς ενδέχεται να προκύψουν απαιτήσεις ακόμη και μετά από δεκαετίες.
Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη άμεσων θεσμικών αλλαγών, καθώς όπως επισημάνθηκε, οι δήμοι καλούνται να διαχειριστούν αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις μέσα σε ένα περιβάλλον περιορισμένων πόρων και αυξανόμενων απαιτήσεων.
Οι αυτοδιοικητικοί προειδοποιούν ότι, χωρίς διορθωτικές παρεμβάσεις, ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαχείριση του δημόσιου χώρου και στη συνολική οικονομική σταθερότητα των δήμων.
