ΔήμοιΟΤΑ

Θεσσαλονίκη στο Ευρωδικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία της να περιορίσει τη σωματιδιακή ρύπανση στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση αφορά τους ρύπους PM10, αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο δέκα μικρομέτρων, τα οποία μπορούν να εισχωρούν στους πνεύμονες και να περνούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί νομική υποχρέωση των χωρών-μελών της ΕΕ από το 2005. Όπως πάντως επισημαίνει το Reuters, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα υπερβούν φέτος τα νομικά δεσμευτικά όρια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ρύπανση στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τα ανώτατα όρια για τα σωματίδια PM10 όλα τα έτη από το 2005 έως σήμερα με εξαίρεση το 2013.

«Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες των ελληνικών αρχών ήταν αναποτελεσματικές» διαπίστωσε η Κομισιόν.

Για τον ίδιο λόγο παραπέμπεται και η Βουλγαρία, όπου καταγράφονται υπερβάσεις τόσο των ετήσιων όσο και των ημερήσιων ορίων.

Είχε προηγηθεί η παραπομπή της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία στην Ευρώπη: η σωματιδιακή ρύπανση εμπλεκόταν σε 379.000 πρόωρους θανάτους το 2018.

Η Κομισιόν αποφάσισε επίσης την παραπομπή της Πολωνίας για τη μη λήψη μέτρων προστασίας για τα δάση.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θέρμης: Ασκήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς και σεισμού

Υπουργείο Τουρισμού: Υφαρπαγή Ιαματικών Πηγών της χώρας μέσω του Υπερταμείου

Δημόσια συγνώμη ο δήμαρχος Τρικάλων για το Νερο και 4 μήνες δωρεάν νερό

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα