Επικαιρότητα

Βεβαιώσεις κυκλοφορίας: Τέλος για εργαζόμενους σε αναστολή και τηλεργασία

Αποφασίστηκαν αλλαγές που θα ισχύσουν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των Υπ. Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδη, του Υπ. Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτη, της Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπ. Εσωτερικών Β.Χαραλαμπογιάννη, της Γ.Γ. Εργασίας του Υπ.Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ά.Στρατινάκη και του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Ά.Μπίνη αποφασίστηκαν αλλαγές όσον αφορά τις βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, δεν θα λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή ή εργάζονται με τηλεργασία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ισχύουν ούτε οι χειρόγραφες βεβαιώσεις τύπου Α.

Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, στη βάση των νέων αυτών μέτρων θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας, με άξονα τη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου για την επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στους χώρους αυτούς.

Για τον ιδιωτικό τομέα αποφασίστηκε:
  1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
  2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
  3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι:
  1. Οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας,
  2. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα αποφασίστηκε:
  1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση πρόσβαση στην δυνατότητα διασταύρωσης όλων των στοιχείων του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μεταναστευτικό: Μικρότερη και ελεγχόμενη δομή στη Μόρια

@dmin

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού

@dmin

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: 20 κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο στην Πολίχνη

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα