Βιογραφικό Δημάρχου Δήμου Λαυρεωτικής: Δημήτρη Λουκά

admin

O Δημήτρης Λουκάς του Ευαγγέλου γεννήθηκε στο Λαύριο το 1961.
Ο πατέρας του, συνταξιούχος σήμερα, εργαζόταν στα μεταλλεία του Λαυρίου.
Είναι πατέρας δύο παιδιών αποφοίτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Δάσκαλος στο επάγγελμα, εργάστηκε για μία εικοσαετία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο του Λαυρίου. Τα τελευταία έξι χρόνια, αυτής της εικοσαετίας, ήταν Διευθυντής του σχολείου του.
Το σχολείο, υπό τη διεύθυνσή του, έγινε ένα από τα ελάχιστα πρότυπα ολοήμερα σχολεία της χώρας, με έντονη πολιτιστική και περιβαλλοντική δραστηριότητα, για την οποία το σχολείο βραβεύτηκε πολλές φορές με βραβεία πανελλήνιας και ευρωπαϊκής εμβέλειας.
Με πρωτοβουλία του δοκιμάστηκαν με επιτυχία στη διδακτική πράξη, πολλές καινοτόμες διδακτικές μέθοδοι, με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, με τη διπλή ιδιότητα του Παιδαγωγού και Διευθυντή, ενθάρρυνε δημιουργικές πρωτοβουλίες των μαθητών, με αποκορύφωμα τη δημιουργία Σχολικού Συνεταιρισμού.
Ως δάσκαλος, ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και πάλεψε για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και για τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού κλάδου. Για τους αγώνες αυτούς τιμήθηκε από τους συναδέλφους τους με την άκρως τιμητική θέση του Προέδρου του Συλλόγου των Δασκάλων «Κώστας Σωτηρίου» για μία τριετία.
Ως ενεργός πολίτης ανέλαβε πρωτοβουλίες για σημαντικά προβλήματα που αφορούσαν στους συμπολίτες και στην πόλη του. Ήταν και είναι μέλος πολλών οικολογικών οργανώσεων και εθελοντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Διεκδίκησε, για πρώτη φορά, το αξίωμα του Δημάρχου το 2002, οπότε και εξελέγη, με την παράταξη Λαυρεωτική Καινοτομία.
Το 2006, επανεξελέγη για 2η τετραετία, από την πρώτη Κυριακή, με την παράταξη Λαυρεωτική Καινοτομία-Αριστερή Παρέμβαση.
Στην οχταετία της θητείας του, αναγνωρίστηκε ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους η εργατικότητα του και χαρακτηρίστηκε από τους πολίτες του Λαυρίου, ως ο Δήμαρχος των μεγάλων έργων, ο Δήμαρχος που δημιούργησε τις υποδομές της πόλης(δίκτυο αποχέτευσης, αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού, δίκτυο ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, ανάπλαση ιστορικού κέντρου, οδοποιία). Ο ίδιος, όμως, θεωρεί ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της διοίκησης του, το μεγάλο κοινωνικό έργο της λειτουργίας προγραμμάτων της απασχόλησης και φροντίδας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Στη διάρκεια της θητείας του, η πόλη του Λαυρίου καθιερώθηκε ως «η πόλη της εκπαίδευσης και του πολιτισμού», αφού πολλά νέα σύγχρονα διδακτήρια κατασκευάστηκαν, ενώ στον τομέα του πολιτισμού αναπτύχθηκε πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.
Την ίδια, όμως, ανάπτυξη είχε και ο Αθλητισμός, με νέες αθλητικές υποδομές, που φιλοξενούν σήμερα, μεγάλες πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις. Το 2010 οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται υπό τις αρχιτεκτονικές αλλαγές του «Καλλικράτη»και ο Δημήτρης Λουκάς με την παράταξη «Δημοτική Καινοτομία» εκλέγεται στη μείζονα αντιπολίτευση.
Από το Σεπτέμβρη του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κερατέας. Αναλαμβάνοντας δυναμικές πρωτοβουλίες, το σχολικό συγκρότημα, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν εργαστήρια για τους μαθητές. Τον Μάιο του 2014, ως επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, εν μέσω της τρομακτικής οικονομικής κρίσης, πιστεύει ότι ο ορθολογικός σχεδιασμός, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η αυτό οργάνωση και οι στοχευμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αποτελούν το μοναδικό δρόμο φυγής προς τα εμπρός.
Στις 25 Μαίου 2014 εξελέγη στο αξίωμα του Δημάρχου για τρίτη φορά. Όραμα του σήμερα είναι μια ισόρροπη ανάπτυξη στις δύο δημοτικές ενότητες (Λαύριο και Κερατέα) , ώστε τα αρχαία μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά, η βιομηχανική ταυτότητα και η αγροτική παράδοση, να συνυπάρχουν αρμονικά και να αναδείξουν το Δήμο Λαυρεωτικής σε μια ενεργή κοιτίδα πολιτισμού και σε σημαντικό πόλο έλξης εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα