ΑποφάσειςΥπουργεία

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Διορίζονται οι εργαζόμενοι μετά από τριάντα χρόνια ομηρίας

Στο… σπίτι μόνιμα θα μείνουν 2.909 εργαζόμενοι μετά από σχεδόν 20 χρόνια εργασίας στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς σήμερα κατατίθεται από τον υπουργό Εσωτερικών τροπολογία, με την οποία μονιμοποιείται η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού, ενώ την Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα ψηφίζεται από τη βουλή.

Ωστόσο το ΥΠ.ΕΣ καταβάλει προσπάθεια και για την τακτοποίηση και των 164 εργαζόμενων που έμειναν εκτός του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, (προκήρυξη 4Κ/ 2022), παρότι απασχολούνται με συμβάσεις όπως οι συνάδελφοι τους για πάνω από 17και 18 χρόνια.

Οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν νομικό “κόλλημα” διορισμού, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπ’ αριθμ. 1548/2022, ακυρώνεται η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ 4Κ/2020 κατά το μέρος αυτής που προέβλεψε ότι ειδική εμπειρία λαμβάνεται υπόψη ως προς σύνολο των προκηρυσσομένων θέσεων, δηλαδή και ως προς τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία αποτελεί βαθμολογούμενο κριτήριο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι», σήμερα 24 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί η τροπολογία για τούς εκτός της Προκήρυξης του ΒΣΣ, και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί, με βάση την ενημέρωση που έχουν από συνεργάτες του υπουργού Μάκη Βορίδη.

Από αύριο οι οδηγίες σε όλους τους δήμους

Σύμφωνα με τους ίδιους, η τροπολογία περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων που είχαν μείνει εκτός και διασφαλίζει τη συνέχιση της εργασίας τους. Από αύριο επίσης θα σταλούν από το υπουργείο Εσωτερικών, οδηγίες προς όλους τους δήμους όπου λειτουργούν οι δομές για να αρχίσει η διαδικασία του διορισμού τους.

Εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου επισημαίνουν ότι από τη στιγμή παραλαβής των οδηγιών από τα γραφεία προσωπικού των δήμων θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα σε 20 ημέρες.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν, καλούνται όλοι να έχουν έτοιμα τα δικαιολογητικά και κυρίως να φροντίσουν άμεσα για την διασφάλιση των ιατρικών πιστοποιητικών που απαιτούνται, ενώ ξεκαθαρίσουν ότι η διαδικασία του διορισμού τους δεν επηρεάζεται από την προκήρυξη των εκλογών. Η δε χρηματοδότηση της πρόσληψης του προσωπικού για τούς πρώτους μήνες μέχρι να διοριστούν θα γίνει με απευθείας επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών προβλέπει ότι κατανέμονται θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ΟΤΑ α’ βαθμού χώρας και αφορά όσους περιλαμβάνονται στους αντίστοιχους οριστικούς πίνακες διοριστέων της εν λόγω προκήρυξης.

Όπως ανέφεραν στο makthes.gr εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συντονιστικού Οργάνου με την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή δίνεται λύση στο τεράστιο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από την απόφαση του ΣτΕ και αφορούσε τούς ήδη επιτυχόντες. «Πλέον εκκρεμεί το θέμα των 164 συναδέλφων που πρέπει να βρεθεί λύση. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχουν γίνει και γίνονται κινήσεις από τα σωματεία μας, τα οποία πιέζουν το υπουργείο για την άμεση επίλυση του θέματος» αναφέρουν οι ίδιοι.

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για το makthes.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προεδρία της Δημοκρατίας: Ορκωμοσία Υπουργών

@dmin

ΥΠΕΣ: 5,2 εκατ. στους δήμους για μάσκες σε μαθητές & εκπαιδευτικούς

@dmin

Υπουργείο Υγείας: Έκλεισε και επίσημα ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας Κομοτηνής

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα