Οικονομία

Υπ. Οικονομικών: Πήραν πίσω την ευνοϊκή ρύθμιση για Χρέη προς Δήμους

Οι δόσεις της ρύθμισης μειώθηκαν από 120 σε 100 μετά από παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών και θα καλύπτει μόνο τους ΚΑΔ που χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενοι.

Στις 100 μείωσε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ τις δόσεις  για χρέη προς τους δήμους  τροπολογία του νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή, μετά από παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, αλλάζει το πλαίσιο διακανονισμού των οφειλών από δημοτικά τέλη, ενοίκια, λογαριασμούς ύδρευσης και κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία καθώς ο αριθμός των μηναίων δόσεων μειώνεται στις 100 από τις 120.

Η επίμαχη ρύθμιση των χρεών σε ΟΤΑ θα καλύπτει μόνο την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή σε αυτή θα εντάσσονται μόνο τα χρέη που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Παράλληλα, μειώνεται σημαντικά και ο αριθμός των δικαιούχων με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα φυσικά πρόσωπα.

Το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης περιορίζεται δραστικά, καθώς δυνατότητα υπαγωγής έχουν μόνο όσες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα επλήγησαν από την πανδημική κρίση.

Η καταβολή των οφειλών θα πραγματοποιείται με απαλλαγή από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και καθώς και από τα πρόστιμα σε ποσοστό έως 100% για εφάπαξ εξόφληση.

Με βάση τη νέα διάταξη, η ρύθμιση συνοδεύεται από διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:
  • 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
  • 80% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 – 24 δόσεις.
  • 70% αν εξοφληθεί σε 25 -48 δόσεις.
  • 60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις.
  • 0% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από 73 -100 δόσεις .
«Δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για όλους»

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης  «Η σχετική ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία, η κατανομή των περιορισμένων κονδυλίων στήριξης, πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και προς στήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας».

Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να πάμε σε μια γενικευμένη ρύθμιση οριζόντια τακτοποίησης 120 δόσεων για χρέη στους ΟΤΑ, καθώς υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορωνοϊό.

«Πρέπει να γίνει μια εξατομικευμένη διαχείριση, ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα έχει γενικό χαρακτήρα, αυτό είναι σίγουρο», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης για να προσθέσει «Η γενικότερη ρύθμιση που είναι εξαιρετικά ευνοϊκή απαιτεί μια ευρύτερη μεταρρύθμιση την οποία δεσμευόμαστε να την φέρουμε με το καλό όταν περάσει η πανδημία και συνολικά έτσι να κλείσουμε και την ιστορία των ρυθμίσεων».

Επτά ημέρες προθεσμία για επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις

Σε 7 μέρες λήγει η προθεσμία για να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεις όσοι τις έχασαν το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο, αρκεί να πληρώσουν την δόση Δεκεμβρίου. 

Ήδη βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα myBusinessSupport για τους πληγέντες από την πανδημία, που έχασαν τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων. Μέσω της πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση επανένταξής τους στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και να καταβάλουν, έως το τέλος του χρόνου τη δόση Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η καταβολή της δόσης Δεκεμβρίου πρέπει να γίνει σε πίστωση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής, αποκλειστικά είτε μέσω web-banking, ή σε υποκατάστημα στην τράπεζα, μόνο αν δεν είναι δυνατή η καταβολή μέσω web-banking.

Η επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις γίνεται την επομένη εργάσιμη από την ημέρα παραλαβής του σχετικού αρχείου των τραπεζών από την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Η ΓΔΗΛΕΔ ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία του σχετικού ελέγχου στις 21 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται, ότι για πληρωμές, που θα γίνουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η επανένταξη θα ολοκληρωθεί έως και την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση, στο myTAXISnet, θα επικαιροποιηθεί η εικόνα της ρύθμισης (δόσεις, ποσά, ημερομηνίες καταβολής).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ε.Ε Τραπεζών: Παράταση για αγορές χωρίς PIN μέχρι 50 ευρώ

@dmin

Τι είναι το Marketfix και πώς λειτουργεί

admin

ΟΠΕΚΑ: Καταβολή επιδόματος γέννας στους δικαιούχους

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα