Αποφάσεις Υπουργεία

ΥΠΕΣ: Αλλαγές για τους Σύμβουλους-Συνεργάτες Δημάρχων

Στην τροποποίηση του άρθρου 163 «Ειδικοί Σύμβουλοι – Επιστημονικοί Συνεργάτες – Ειδικοί Συνεργάτες των ΟΤΑ» του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007 ως ισχύει) προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών.  Οι αλλαγές επέρχονται με το άρθρο 20 του Νομοσχεδίου «σκούπα» που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση την 27η Αυγούστου.

Η αλλαγή αφορά τα ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ των  Ειδικών Συμβούλων, Ειδικών Συνεργατών και Επιστημονικών Συνεργατών των Δήμων.

Σήμερα η περ.δ’ της παρ.1 του αρ.163 ορίζει ότι «oι διατάξεις του αρ.76 του ν.4622/2019 ισχύουν αναλόγως και για τους μετακλητούς υπαλλήλους της παραγράφου αυτής». Δηλαδή ο νόμος προβλέπει αναλογική εφαρμογή ολόκληρου του αρ.76, όπου αποτυπώνονται τα κωλύματα και ασυμβίβαστα των μετακλητών της Κυβέρνησης.

Το Ν/Σ τροποποιεί το σημείο ως εξής: «η παρ.1 του αρ.76 του ν.4622/2019 ισχύει αναλόγως και για το προσωπικό της παρούσας».

Περιορίζεται δηλαδή, θα ισχύει αναλόγως στους μετακλητούς των Δήμων μόνο η παρ.1 του αρ.76.

Όπως αναφέρει  το αρ.76 του ν.4622/2019:

Κωλύματα και ασυμβίβαστα μετακλητών υπαλλήλων

  1. Διορισμός σε θέση μετακλητού υπαλλήλου δεν μπορεί να γίνει, αν στο πρόσωπο του υποψηφίου για διορισμό συντρέχει κώλυμα από εκείνα που προβλέπει ο νόμος για τον διορισμό δημοσίου πολιτικού διοικητικού υπαλλήλου, καθώς και στην περίπτωση που ο υποψήφιος για διορισμό τυγχάνει σύζυγος ή συμβίος/α, κατά την έννοια του αρ.1 του ν.4356/2015 ή συγγενής πρώτου ή δεύτερου βαθμού μέλους της Κυβέρνησης ή Υφυπουργού.
  2. Η κατοχή της θέσης μετακλητού υπαλλήλου σε ιδιαίτερα γραφεία ή στην Προεδρία της Κυβέρνησης δεν συνεπάγεται την αναστολή άσκησης του οικείου ελευθέριου επαγγέλματος ή λειτουργήματος.
  3. Η τοποθέτηση σε θέση Διευθυντή ιδιαίτερου γραφείου μέλους της Κυβέρνησης ή Υφυπουργού ή Γενικού Γραμματέα ή σε θέση μετακλητού Προϊσταμένου στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναστέλλει την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος ή λειτουργήματος του τοποθετούμενου προσώπου.
  4. Σε κάθε περίπτωση μη αναστολής άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος ή λειτουργήματος του παρόντος άρθρου, ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 71 και 72 παράγραφοι 2 και 3 του παρόντος.
  5. Εάν διαπιστωθεί με οποιονδήποτε τρόπο η παραβίαση των ως άνω διατάξεων, ο μετακλητός υπάλληλος παύεται άμεσα και του επιβάλλονται οι κυρώσεις του αρ.75.

Προστίθεται στην περ.δ’ της παρ.1 του αρ.163 εδάφιο που υπήρχε στο παρελθόν και είχε χαθεί στις πολλαπλές τροποποιήσεις που μεσολάβησαν.

Ορίζει ότι οι Ειδικοί Σύμβουλοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες και Ειδικοί Συνεργάτες στους Δήμους «προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβεί τη θητεία της δημοτικής περιόδου εντός της οποίας προσλήφθηκαν και διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις των επομένων παραγράφων» του αρ.163 του ν.3584/2007.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Νομοσχέδιο ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε την Αιτιολογική Έκθεση ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Τροπολογία για Freedom Pass – MyHealth – Εμβόλιο και ψηφιακά πιστοποιητικά

Επικοινωνία του ΥΠΕΣ για το άνοιγμα κλιματιζόμενων αιθουσών των Δήμων

Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι πληρώνονται τώρα

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα