Επικαιρότητα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκκίνηση με τους επαγγελματίες υγείας;

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τις επαγγελματικές «ομάδες υψηλού κινδύνου» σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης πλέον αποτελεί μονόδρομο, η οποία προτίθεται να ανακοινώσει τα μέτρα στις αρχές της εβδομάδας.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τοποθέτησε χρονικά τις επίσημες ανακοινώσεις για την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πως «η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής».

Αρχικά οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα αφορούν τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από Τρίτη, καθώς θα χρειαστεί να μεσολαβήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα “διαρρέονται” ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλους Αυγούστου να έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, ενώ όσοι δεν εμβολιάζονται να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες που δεν έχουν επαφή με το κοινό.

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές φάσεις, όσες και οι επαγγελματικές ομάδες στις οποίες στρέφεται προκειμένου να χτιστεί το πολυσυζητημένο τείχος ανοσίας.

Στην πρώτη φάση θα κληθούν να προσέλθουν προς εμβολιασμό οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Στο μέτρο σχεδιάζεται να ενταχθεί επίσης τόσο το βοηθητικό όσο και το διοικητικό προσωπικό των συγκεκριμένων δομών.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα και κλινικές. Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου.

Στην τρίτη φάση μπαίνουν νηπιαγωγοίδάσκαλοι και καθηγητές όλων των βαθμίδων με τη σχετική υπουργική απόφαση να εκδίδεται τον Σεπτέμβριο κι αφού πρώτα θα έχουν αξιολογηθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο μέτρο δεν εντάσσονται οι μαθητές.

Στην τέταρτη φάση σειρά παίρνουν οι στρατιωτικοί (μόνιμοι και στρατεύσιμοι) καθώς επίσης και το προσωπικό σε ειδικές μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς επίσης και αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων.

Στην πέμπτη φάση εμπίπτουν οι ιερείς και οι κληρικοί καθώς ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ήδη τάχθηκε υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των ιερέων, εγκαλώντας όσους αρνούνται -επικαλούμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα- τους εμβολιασμούς.

Το μέτρο εξετάζεται να επεκταθεί στις συγκεκριμένες ομάδες μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όσοι αρνούνται την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μελετάται το ενδεχόμενο είτε να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες λιγότερο «μάχιμες», όπου αυτό είναι εφικτό, είτε η επιβολή ειδικότερων ρυθμίσεων όπως είναι η αναστολή εργασίας μέχρι να περάσει η πανδημία. 

Πρόκειται για το τελευταίο που έχει προτείνει η Επιτροπή Βιοηθικής σε μια «κλιμακούμενη πρωτοβουλία», απαντώντας σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, στάδιο το οποίο περιλαμβάνει «πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια του «Μακεδονία» – επίσκεψη στην Καλαμαριά και ΔΕΘ

@dmin

Σέρρες: Δέσμευση Καραμανλή για επιτάχυνση της αποκατάστασης των πλημμυροπαθών

@dmin

ΠΑΟΚ : Ξέσπασε ο Σαββίδης μετά το Κύπελλο

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα