Υπουργεία

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Έρχεται το πρόγραμμα «Θητεία – Ευκαιρία»

Το πρόγραμμα «Θητεία – Ευκαιρία» στοχεύει στη μετατροπή της στρατιωτικής θητείας σε φάση προετοιμασίας για την αγορά εργασίας και την παροχή ευκαιριών για περαιτέρω εκπαίδευση στους στρατιώτες.

Για να καταρτιστεί το εν λόγω πρόγραμμα, εξετάστηκαν ανάλογα μοντέλα άλλων χωρών, και κυρίως αυτό της Φινλανδίας, καθώς πρόκειται για μία χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Ελλάδας. Το μοντέλο θα περιλαμβάνει θητεία 6 – 12 μηνών, με τη δυνατότητα online εκπαίδευσης παράλληλα με την εκπαίδευση στα στρατόπεδα όπου θα υπηρετούν οι στρατιώτες.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ακαδημαϊκού προφίλ από τους στρατεύσιμους, έτσι ώστε να αποκτούν γραμματικές γνώσεις, δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία.

Στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε ειδικότητες που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση,  ειδικότερα σε τεχνικούς κλάδους. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, δεν θα αλλοιωθεί σε καμία περίπτωση ο χαρακτήρας της στρατιωτικής εκπαίδευσης, και αυτός είναι και ο πρώτος πυλώνας του νέου προγράμματος από τους τρεις στους οποίους αναμένεται να εκτείνεται.

Για τους οπλίτες θητείας σχεδιάζεται μια σειρά από αλλαγές που θα αφορούν τη διαδικτυακή εκπαίδευση, την επιμόρφωση για την αντιμετώπιση απειλών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή (όπως οι πλημμύρες και οι φωτιές) ή τα φυσικά φαινόμενα (όπως οι σεισμοί).

Για το online learning, από το 2024 όλοι οι οπλίτες θητείας αμέσως μετά την κατάταξή τους θα λαμβάνουν δωρεάν ένα tablet όπου θα συμπληρώνουν πληροφορίες για το ακαδημαϊκό και το εργασιακό τους προφίλ, τις γραμματικές γνώσεις τους, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τις δεξιότητες και τις επιδιώξεις τους. Οι στρατεύσιμοι θα χρεώνονται τους μικρούς αυτούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όλη τη διάρκεια της θητείας τους, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα ατομικά τυφέκια τους.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την πραγματοποίηση δημόσιου διαγωνισμού ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προμηθευτούν 50.000 τάμπλετ τα οποία θα διαθέτουν στους νεοσύλλεκτους. 

Η νέα θητεία από το 2024 θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες:

α) τη στρατιωτική εκπαίδευση για όλους,
β) την υποχρεωτική εκπαίδευση για την απόκτηση οριζόντιων δεξιοτήτων και
γ) την προαιρετική εκμάθηση των κάθετων δεξιοτήτων.

Ο βασικός χρόνος της στρατιωτικής εκπαίδευσης θα συνεχίσει να γίνεται επί του πεδίου. Ωστόσο για τα μη διαβαθμισμένα στρατιωτικά θέματα που θα πρέπει να μαθαίνουν οι οπλίτες, η επιμόρφωση θα γίνεται ηλεκτρονικά με πληροφορίες που θα είναι προσβάσιμες μέσα από το τάμπλετ του κάθε οπλίτη.

Οι αποκαλούμενες οριζόντιες δεξιότητες θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους στρατεύσιμους, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται στην παροχή πρώτων βοηθειών σε όσους έχουν ανάγκη, στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και αναγκών (όπως αντιμετώπιση πλημμυρών, κατάσβεση πυρκαγιών και η αρωγή σε περιπτώσεις σεισμών).

Οι οπλίτες που θα το επιθυμούν, θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες βασικών επαγγελμάτων όπως Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, μάγειρας, αρτοποιός, ηλεκτρολόγος, ψήστης, νοσοκόμος, βοηθός οδοντιάτρου και φαρμακοποιού.

Όσοι θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά θα λαμβάνουν μέρος εθελοντικά στα μαθήματα. Τα προγράμματα σπουδών θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με κρατικά κέντρα διά βίου μάθησης και μετά την εξέταση που θα ακολουθεί την παρακολούθηση όλων των μαθημάτων η επαγγελματική εμπειρία θα πιστοποιείται με ειδική βεβαίωση.

Με το πιστοποιητικό αυτό οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς για πρόσληψη των σχετικών ειδικοτήτων από το Δημόσιο θα λαμβάνουν ειδική επιπλέον μοριοδότηση. Με την κρατική πιστοποίηση ότι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα του άτυπου στρατιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι οπλίτες θα μπορούν να βρίσκουν δουλειά στους τομείς που έχουν επιμορφωθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε εθελοντική βάση, προαιρετικά για όλους τους στρατεύσιμους, στον χρόνο της θητείας τους θα μπορούν να ξεκινούν την εκμάθηση ξένων γλωσσών ή να ενισχύουν τις γνώσεις τους σε γλώσσες που ήδη κατέχουν και θα μαθαίνουν τα βασικά για τον χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε ακόμη και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή εποχή να έχουν μια πρώτη επαφή με τον κόσμο του Διαδικτύου.

Η επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι οι προπαρασκευαστικές αυτές ενέργειες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ώστε οι νέες ρυθμίσεις να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

@dmin

Άμεση ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

@dmin

Υπουργείο Προστασίας Πολίτη: Επικήρυξη των δραστών της επίθεσης στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ με 100.000 ευρώ

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα