ΔήμοιΕκδηλώσειςΥγεία

Υψηλά ποσοστά υπέρτασης αποκάλυψε η δράση του Δήμου Νεάπολης‑Συκεών: 10% νέοι υπερτασικοί, 40% αρρύθμιστοι

Αποκαλυπτική για τη λεγόμενη «σιωπηλή νόσο» ήταν η δράση του Δήμου Νεάπολης‑Συκεών για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε κατοίκους της περιοχής, επιβεβαιώνοντας ότι τα ποσοστά υπέρτασης στη χώρα παραμένουν υψηλά και σε μεγάλο βαθμό αδιάγνωστα ή αρρύθμιστα.

Στη δράση, που πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη στο πλαίσιο του προγράμματος «Μάιος Μήνας Μέτρησης 2026», εξετάστηκαν 143 άτομα από την ομάδα της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», υπό τη διεύθυνση της παθολόγου Μαρίας Γαβρά. Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά της πραγματικής εικόνας στον ελληνικό πληθυσμό: 10% των συμμετεχόντων βρέθηκαν νεοδιαγνωσθέντες υπερτασικοί, ενώ περίπου 40% όσων ήδη λάμβαναν αγωγή ήταν αρρύθμιστοι.

Η κ. Γαβρά υπογράμμισε ότι η υπέρταση παραμένει μια «σιωπηλή» νόσος, συχνά χωρίς συμπτώματα, και τόνισε την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης ώστε να προληφθούν σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια. Παράλληλα, ανέδειξε ένα κρίσιμο ζήτημα: την κλινική αδράνεια. Όπως είπε, «και οι γιατροί και οι ασθενείς δεν ευαισθητοποιούμαστε όσο πρέπει. Το αφήνουμε για την επόμενη φορά», επισημαίνοντας ότι η χαλαρή αντιμετώπιση οδηγεί σε υψηλά ποσοστά αρρύθμιστης πίεσης, παρά τις διαθέσιμες θεραπείες και τα σαφή όρια που θέτουν οι κατευθυντήριες οδηγίες.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) από τις 8:30 έως τις 14:00, με το μήνυμα «Μέτρα την πίεσή σου σήμερα». Οι πολίτες ενημερώνονταν άμεσα για τα αποτελέσματα και λάμβαναν οδηγίες για περαιτέρω έλεγχο όπου απαιτούνταν.

Στο κάλεσμα συμμετείχαν από νωρίς ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Υγείας Αρίστος Γαλανός, στέλνοντας μήνυμα εγρήγορσης για την πρόληψη. Ο δήμαρχος τόνισε ότι η υπέρταση «είναι μια ύπουλη νόσος που δεν πρέπει να αγνοούμε», ενώ ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε την ανάγκη όλοι οι ενήλικες να μετρούν συστηματικά την πίεσή τους, ακόμη κι αν αισθάνονται υγιείς.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

@dmin

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τι είναι και πως προφυλάσσομαι

admin

Δήμος Παύλου Μελά: Πρόσκληση στην εκδήλωση εορτασμού των 3 χρόνων λειτουργίας της «Παιδικής Ομπρέλας»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα