ota24.gr
Επικαιρότητα

38 φορτηγά με προορισμό τη Σάμο στο Blue Carrier 2 – Ανησυχία για την τροφοδοσία του νησιού

Τις οικονομικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο Blue Carrier 2, αλλά και τον κίνδυνο προβλημάτων στην τροφοδοσία της Σάμου, θέτει με επιστολή του προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Ελισαίος Μαυρατζώτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφερειακή Ενότητα, στο πλοίο βρίσκονταν 38 φορτηγά με προορισμό το νησί, μεταφέροντας προϊόντα και εμπορεύματα για την τοπική αγορά.

Η παρέμβαση έρχεται μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στο φορτηγό-οχηματαγωγό πλοίο, ενώ αυτό έπλεε βόρεια της Μυκόνου. Και οι 29 επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Στο επίκεντρο οι ζημιές σε οχήματα και εμπορεύματα

Το περιστατικό δημιουργεί προβληματισμό στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και στο εμπόριο. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, 38 από τα φορτηγά που μετέφερε το πλοίο είχαν ως προορισμό το νησί, γεγονός που εγείρει ερωτήματα τόσο για τις ενδεχόμενες οικονομικές απώλειες όσο και για την έγκαιρη παράδοση των προϊόντων.

Με την επιστολή του, ο Ελισαίος Μαυρατζώτης ζητά επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση του πλοίου και των φορτίων, την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, καθώς και το ισχύον πλαίσιο αποζημιώσεων. Τα αιτήματα αφορούν τους μεταφορείς, τις επιχειρήσεις και τους υπόλοιπους επαγγελματίες που επηρεάζονται από το συμβάν.

Το συνολικό ύψος των ζημιών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Επομένως, η έκταση των οικονομικών επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την καταγραφή της κατάστασης των οχημάτων και των μεταφερόμενων εμπορευμάτων.

Προτεραιότητα η ομαλή τροφοδοσία της Σάμου

Πέρα από την αποτίμηση των ζημιών, η Περιφερειακή Ενότητα θέτει το ζήτημα της διασφάλισης επαρκούς μεταφορικής δυνατότητας στα επόμενα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά να υπάρξει σχεδιασμός που θα επιτρέψει τη συνέχιση της μεταφοράς προϊόντων προς τη Σάμο, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ελλείψεων και πρόσθετων οικονομικών επιπτώσεων στην τοπική αγορά.

Η επιστολή δεν περιορίζεται, επομένως, στην αντιμετώπιση των συνεπειών του ναυτικού περιστατικού, αλλά αναδεικνύει και το ζήτημα της εξάρτησης της νησιωτικής οικονομίας από την τακτική ακτοπλοϊκή μεταφορά εμπορευμάτων.

Η εξέλιξη της επιχείρησης στο Blue Carrier 2

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το Blue Carrier 2 εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Σύρος – Βαθύ Σάμου – Κως – Ρόδος – Κως – Πειραιάς. Στο πλοίο μεταφέρονταν συνολικά 166 φορτηγά και 29 επιβατικά αυτοκίνητα.

Στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, τα 28 μέλη του πληρώματος και ένας οδηγός φορτηγού εγκατέλειψαν το πλοίο με σωστικές λέμβους και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Τήνου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΡΤ στις 26 Σεπτεμβρίου, το πλοίο είχε ρυμουλκηθεί σε προστατευμένη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Τήνου, με την πυρκαγιά να βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονταν στην πλήρη κατάσβεση, στην ψύξη των μεταλλικών επιφανειών και στη διατήρηση της ευστάθειας του πλοίου.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν θέσει σε ετοιμότητα μέσα αντιμετώπισης πιθανής θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ το Λιμενικό είχε αναλάβει την προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, τα επόμενα ζητούμενα είναι η επίσημη αποτίμηση των ζημιών, η ενημέρωση των επαγγελματιών για τις αποζημιώσεις και η διατήρηση της ομαλής τροφοδοσίας του νησιού.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Νέα αμυντική επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σχέδιο για σύγχρονα υποβρύχια και αναβάθμιση του στόλου

Ch

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ επιδείνωσης καιρού

Ch

Με τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες FDI το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2027: Στη Γαλλία τα πληρώματα των «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Ch

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα