Επικαιρότητα

Προσωπικός Αριθμός: Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των πολιτών

Έναν Προσωπικό Αριθμό, αποτελούμενο -τελικώς- από 12 αλφαριθμητικά ψηφία, πρόκειται να αποκτήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια οι Έλληνες πολίτες, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν για κάθε είδους συναλλαγές, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τόσο τον υφιστάμενο αριθμό ταυτότητας αλλά και το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνει συνολικά 232 άρθρα και ουσιαστικά καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πλήρης ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους. Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται ακόμη ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στην ελληνική νομοθεσία.

Όσον αφορά τον Προσωπικό Αριθμό, όπως θα είναι τελικώς η επωνυμία του ενιαίου αριθμού, υπήρξε μία τροποποίηση σε σχέση με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, καθώς αποφασίστηκε να μην χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ των πολιτών.

Θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες, ενώ θα χορηγηθεί σταδιακά σε όλους τους πολίτες, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο αριθμό ταυτότητας.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ο ΠΑ θα αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 τελευταία είναι αριθμητικά, και χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο, ενώ δεν μεταβάλλεται και απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

Κριτήρια για την απόδοση ΠΑ θα είναι είτε τα κριτήρια για τη λήψη ΑΦΜ, είτε τα κριτήρια για τη λήψη ΑΜΚΑ, ο οποίος λαμβάνεται κατά τη γέννηση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Τα 9 τελευταία αριθμητικά στοιχεία του ΠΑ αποτελούν τον ΑΦΜ του φυσικού προσώπου.

Το Μητρώο ΠΑ θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την επαλήθευση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου, ήτοι όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπο γέννησης, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ Για την ασφαλή τήρηση του Μητρώου ΠΑ προβλέπεται να λαμβάνονται από τη ΓΓΠΣΔΔ όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και ιδίως η κρυπτογράφηση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων θα πραγματοποιείται με τον συνδυασμό του ΠΑ και των στοιχείων φυσικής ή ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

Η χρήση αποκλειστικά και μόνο του ΠΑ δεν συνεπάγεται την ολοκλήρωση της επαλήθευσης της ταυτότητας του φυσικού προσώπου ούτε την παροχή δημοσίων υπηρεσιών προς αυτό. «Ως εκ τούτου, ο ΠΑ αποτελεί στοιχείο αναγκαίο αλλά όχι επαρκές για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως με την καθιέρωση του προσωπικού αριθμού γίνεται μια μεγάλη τομή στη διαδικασία απλοποίησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών ταυτοποίησης του κάθε φυσικού προσώπου.

Διευκολύνεται και απλοποιείται έτσι η διαλειτουργικότητα των διαφορετικών ψηφιακών συστημάτων του δημόσιου τομέα, δεδομένου ότι στο άμεσο μέλλον ο ΠΑ θα αποτελεί τον μοναδικό αριθμό που θα καλείται να χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών του με δημόσιους φορείς.

Επίσης, εξαλείφεται το φαινόμενο ένα φυσικό πρόσωπο να εμφανίζεται «με πολλά πρόσωπα» έναντι του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Covid Stories: Χριστούγεννα χωρίς εκδρομές, μετακίνηση και…φίλους;

@dmin

Γ.Γ Εμπορίου: Το lockdown θα παραταθεί έως 6 Δεκεμβρίου

@dmin

Ενέργεια: Διπλή η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα