Επικαιρότητα

Covid Stories: Τι θα ισχύει για ταξίδια και μαγαζιά

Από τις 5 Ιουλίου αλλάζουν οι μετακινήσεις προς τα νησιά. Ταξίδια μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ για τους ενήλικες . Με self test οι ανήλικοι από 17 και κάτω.

Στο καθιερωμένο «διάγγελμα» του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιάς, διευκρίνισε πως οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται εφεξής θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και δεν θα περιλαμβάνουν οικονομική στήριξη, ενώ οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα και τα δικαιώματα που στερήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Η 15η Ιουλίου θα αποτελέσει την ημερομηνία ορόσημο για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους πολίτες, αρχής γενομένης από την κοινωνική ζωή (για εμβολιασμένους και νοσήσαντες) και τους αμιγείς κλειστούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης καθώς και τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα, στα οποία η επιτρεπόμενη πληρότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από των μικτών χώρων (επιπλέον μη εμβολιασμένων με τεστ), αλλά και επιπλέον δικαιώματα όπως ο χορός και οι όρθιοι πελάτες στους αμιγείς χώρους διασκέδασης και η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας στους αμιγείς χώρους εστίασης και καφέ .

Από τα μέσα Ιουλίου ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται με μια δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή διαθέσιμη εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου στο gov.gr, η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid-free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR).

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς για τους αποδεκτούς τύπους τεστ, το αληθές της δήλωσης από ανεξάρτητο τρίτο ήταν ο λόγος που δεν συμπεριελήφθησαν και οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self-test).
Αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης στα νησιά

Από τις 5 Ιουλίου αλλάζουν οι μετακινήσεις προς τα νησιά ενώ η κυβέρνηση εξετάζει αντίστοιχες τροποποιήσεις και για την ηπειρωτική χώρα.

  • Οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες είτε rapid-test τις τελευταίες 48 ώρες (όχι self-test).
  • Για τους ανηλίκους 12-17 ετών θα γίνεται δεκτός οποιοσδήποτε τύπος τεστ (συμπεριλαμβανομένου του self-test) ενώ για τους 12 ετών και κάτω δεν απαιτείται έλεγχος κορωνοϊού.

Το μέτρο αφορά τη μετάβαση σε νήσους πλην της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Σαλαμίνας, καθώς επίσης εξαιρούνται του μέτρου:

  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.
Τέλος, κατά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self-test για τα άτομα άνω των 12 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών για εργαζομένους και επιχειρήσεις

Ioannis Terzakis

Υπουργείο Παιδείας: Τι ισχύει για παιδικούς σταθμούς, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

@dmin

Πρώτη Κατοικία: Αναστολή πλειστηριασμών

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα