Συνεντεύξεις

Νέοι Δημιουργικοί άνθρωποι με όραμα

Στον νομό Κιλκίς, χτισμένη στους πρόποδες του Πάικου, η Γουμένισσα βγάζει κόκκινο κρασί εδώ κι αιώνες. Κάποια στιγμή διέθετε περισσότερα από χίλια πατητήρια, όμως με το πέρασμα των χρόνων, μείνανε λίγοι «ήρωες» να μοχθούν για την επιβίωση τους. Ένα από τα Οινοποιία ήταν και αυτό της οικογένειας Σακαλάκη που ιδρύθηκε το 1922 από τον Σοφοκλή Σακαλάκη με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό οινοποιείο με μακροχρόνια επιτυχημένη πορεία, που διαρκώς ακολουθεί τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας των αμπελώνων και παραγωγής εκλεκτών οίνων καταφέρνοντας ένα σημαντικό brand name. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κρασιά της Οινοποιίας Σακαλάκη διακρίθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οινογνωσίας «Terra Vino Contest 2021» που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στις 24 Νοεμβρίου 2021 κερδίζοντας βραβεία για τα εκλεκτά κρασιά τους «Chardonnay» Gold Award, «Μαλαγουζιά» Silver Award, και την «Κόκκινη Βίβλο» Platinum Award.

Η σημαντική αυτή επιτυχία της Οινοποιίας Σακαλάκη φέρει την υπογραφή μιας νέας και δυναμικής γυναίκας, της κυρίας Άννας Σακαλάκη, η οποία επέστρεψε από το εξωτερικό το 2016 για να αναλάβει το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί και μάλιστα καταφέραμε να βγάλουμε «είδηση», καθώς δεν αποκλείεται να δούμε το όνομα Άννα Σακαλάκη να πρωταγωνιστεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το 2023.

Έχετε τα ηνία ενός από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στο Ν.Κιλκίς. Ποιος σας μύησε στην τέχνη του κρασιού και τι σημαίνει για εσάς η οινολογία;

Δεν είναι απλά μία οικογενειακή επιχείρηση οίνου. Είναι  ένα οινοποιείο μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της παραγωγής και επεξεργασίας του κρασιού με μυστικά από πάππου προς πάππου.

Φέρνω στη μνήμη μου εικόνες και μυρωδιές από το οινοποιείο, δίπλα στον παππού και μετέπειτα στον πατέρα μου. Δεν είναι τυχαίο ότι γαλουχήθηκα με σεβασμό σε αυτό το ξεχωριστό προϊόν της πατρίδας μας.

Ο προπάππους μας ήταν αυτός που μαζί με το βιός του από τη μικρασιατική καταστροφή και όταν πλέον εγκαταστάθηκε στα Πλάγια Κιλκίς, έφερε μαζί του και τα  μυστικά της τέχνης του κρασιού. Μετέδωσε την αγάπη, το μεράκι, τον πόθο στις επόμενες γενιές και εμείς συνεχίζουμε το έργο του, χρέος μας στην «πλούσια κληρονομιά» που μας έφερε από τη Μικρά Ασία.

Καταφέραμε με κόπο, να γυρίσουμε τον τροχό της αμάξης και να συμβαδίσουμε με την εποχή, που ζητά πλέον επένδυση και εξωστρέφεια. Μια επένδυση που αποτελεί σήμερα εν έτη 2022 κινητήριο δύναμη στην ακριτική αυτή περιοχή της χώρας μας.

Διαθέτουμε πλέον ένα σύγχρονο οινοποιείο, με  υψηλές προδιαγραφές, αντάξιο των απαιτήσεων της σύγχρονης εποχής και θεμέλιο για την καθιέρωση του προϊόντος μας σε όλες τις αγορές. Η οινολογία για εμένα είναι κάτι παραπάνω από επάγγελμα. Είναι μία ιδιαίτερη τέχνη που για να ασχοληθείς χρειάζεται να κάνεις κατάθεση ψυχής.

Γνωρίζουμε ότι η αγάπη σας για τον κλάδο του κρασιού σας οδήγησε σε συνεχή αναζήτηση, μέσα από σπουδές, σεμινάρια και εργαστήρια, νέων τρόπων προώθησης και εξέλιξης του προϊόντος. Η νέα γενιά, όπως είστε εσείς, μπορεί να δώσει μια άλλη ώθηση στο μοναδικό αυτό πλούτο της Ελληνικής γης;

Στην οινοποιία αυτό που σε διαφοροποιεί  είναι αυτό το «πάντρεμα» ποικιλίας σταφυλιού με το τελικό προϊόν. Η ποιότητα της πρώτης ύλης η οποία αποτελεί πρώτο και βασικό μέλημα για ένα επιτυχημένο προϊόν επιτυγχάνεται με σύγχρονες μεθόδους αμπελοκαλλιέργειας, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, οινολογικές-γεωπονικές μελέτες από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως και πειράματα, σύγχρονο εξοπλισμό στο οινοποιείο και μονάδες ψύξης.

Χρειάζεται μελέτη και δουλειά για να αποκτήσεις γνώση του αντικειμένου μέσα από επιστημονικές συνεργασίες, πανεπιστήμια αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια εντός και εκτός Ελλάδας .Η αγορά του οίνου σε όλο τον κόσμο διαρκώς μεταβάλλεται, χρειάζεσαι τη δική σου ταυτότητα, το  brandname που θα σε κατοχυρώσει και σε πάει, εκτός από την εγχώρια και σε άλλες αγορές. Εμείς η νέα γενιά οινοποιών γνωρίζουμε ότι όλα αυτά γίνονται κάτω από την ομπρέλα υγιών και αξιόλογων συνεργασιών, αλλά και σκληρού marketing για να τοποθετηθεί το ελληνικό μας κρασί ψηλά στο βάθρο της παγκόσμιας αγοράς. Εκεί όπου αξίζει να είναι.

Παράλληλα με την τέχνη του κρασιού φημολογείται  ότι «κλείνετε το μάτι» και στην πολιτική. Και μάλιστα από ότι φαίνεται οι πρώτες συζητήσεις με την Πειραιώς έχουν γίνει. Για ποιο λόγο θα μπείτε στον πολιτικό στίβο, ως υποψήφια βουλευτής του Ν. Κιλκίς;

Οι συζητήσεις «άνοιξαν» για τη συμμετοχή μου  στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ του Ν Κιλκίς. Για να είμαι ειλικρινής, θα με ενδιέφερε η συμμετοχή μου στα κοινά του νομού. Το Κιλκίς είναι μία περιοχή την οποία την γνωρίζω πολύ καλά και θεωρώ ότι μπορώ να συνεισφέρω τα μέγιστα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να αλλάξει την πορεία της χώρας, να μην ξεχνάμε ότι  η χώρα μας μετά από 12 χρόνια ενισχυμένης εποπτείας επέστρεψε στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα, υπήρξε μία ορθολογική αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, με βήματα αργά και σταθερά που δείχνουν  έναν πρωθυπουργό αποφασισμένο και σίγουρο.

Ο νομός Κιλκίς είναι ένας αγροτικός νομός που στηρίζεται κατά βάση στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παρόλο που οι δυσκολίες είναι πολλές στον αγροτικό τομέα, η πλειοψηφία των νέων γεωργών κάνει πλέον  στροφή σε νέες καλλιέργειες για καλύτερη απόδοση και κέρδος. Η νέα γενιά μπαίνει μπροστά για να αλλάξει το μέλλον του αγροτικού τομέα. Για να δώσει ζωή στον πρωτογενή τομέα. Έναν τομέα που και εγώ γνωρίζω καλά με όλες τις δυσκολίες και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευσή του. Η νέα γενιά απλά δείχνει ότι μπορεί. Και με διάθεση προς αυτήν την κατεύθυνση επιθυμώ να κινηθώ. Όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια καλύτερη Ελλάδα. Μαζί με τον πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αποδεδειγμένα ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει ένα συγκεκριμένο προφίλ πολιτικών προσώπων και στελεχών επενδύοντας στη νέα γενιά. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε κάθε τι που σας εκφράζει σε μια προτεινόμενη τοποθέτηση σας από τον πρόεδρο σας;

Η εμπιστοσύνη και οι πολιτικές στήριξης του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα γενιά αποτελεί και τη μεγάλη του επένδυση για το μέλλον της χώρας μας. Όπως έχει πει άλλωστε “Μια Ελλάδα που δεν επενδύει στη νέα γενιά δε έχει μέλλον”. Ο υγιής προβληματισμός της σύγχρονης νεολαίας, η μόρφωση, η κατάρτιση, η στοχευμένη και οργανωμένη δουλειά θα δημιουργήσουν τα κίνητρα και τη διάθεση ώστε οι νέοι να ασχοληθούν με τα κοινά, χωρίς αποχή, γκρίνια και άρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββας Αναστασιάδης: Είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα

admin

Δήμαρχος Σερρών: Γιατί από αύριο Πέμπτη τίθεται η πόλη σε lockdown (Βίντεο)

admin

Β. Κικίλιας: Νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας και τα προστατεύουμε

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα