ota24.gr
Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: 917 εταιρείες-φαντάσματα και οφειλές 206 εκατ. ευρώ, Οι αχυράνθρωποι, οι επιχειρηματίες της νύχτας και οι συλλήψεις

Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Μονάδας Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων (ΜΕΟΕΛ) Μακεδονίας της ΑΑΔΕ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα εκτεταμένο δίκτυο επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης, με δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, το οποίο φέρεται να λειτουργούσε μέσω εκατοντάδων εταιρειών-φαντασμάτων και εικονικών διαχειριστών.

Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι αποκαλυπτικά: 1.283 κατηγορούμενοι, 917 ελεγχόμενες εταιρείες, εκ των οποίων οι 860 με βεβαιωμένα χρέη, και συνολικές οφειλές που φτάνουν τα 206.269.437,89 ευρώ.

Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΑΑΔΕ, τα 138.095.260,50 ευρώ αφορούν φορολογικές οφειλές προς την ΑΑΔΕ, ενώ τα υπόλοιπα 68.174.177,41 ευρώ αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Η δικογραφία, με αριθμό ΑΒΜ Φ26-3851, διαβιβάστηκε στις 7 Νοεμβρίου 2026 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η επιχείρηση των αρχών οδήγησε στις πρώτες 16 συλλήψεις. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Το σύστημα των εταιρειών-φαντασμάτων και οι αχυράνθρωποι

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η βασική μέθοδος λειτουργίας του κυκλώματος στηριζόταν στη διαρκή δημιουργία νέων εταιρειών και στην εναλλαγή των προσώπων που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες και διαχειριστές.

Οι πραγματικοί επιχειρηματίες φέρονται να μίσθωναν ακίνητα μέσω εταιρειών που έλεγχαν και στη συνέχεια να τα υπεκμίσθωναν σε επιχειρήσεις με διαφορετικά ΑΦΜ. Στις τελευταίες εμφανίζονταν ως διαχειριστές τρίτα πρόσωπα, οι αποκαλούμενοι «αχυράνθρωποι».

Οι εταιρείες λειτουργούσαν κανονικά, εξυπηρετούσαν πελάτες και απασχολούσαν εργαζομένους, ωστόσο φέρονται να συσσώρευαν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις χωρίς να τις εξοφλούν.

Όταν τα χρέη αυξάνονταν και ξεκινούσαν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, το εταιρικό σχήμα εγκαταλειπόταν και στη θέση του δημιουργούνταν μια νέα επιχείρηση.

Το κατάστημα, όμως, συνέχιζε να λειτουργεί στον ίδιο χώρο, με την ίδια επωνυμία, το ίδιο προσωπικό και την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα. Η βασική αλλαγή αφορούσε το ΑΦΜ και το πρόσωπο που εμφανιζόταν στα επίσημα έγγραφα ως υπεύθυνος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ορισμένοι από τους πραγματικούς επιχειρηματίες φέρονται να εμφανίζονταν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως πορτιέρηδες, υπάλληλοι υποδοχής ή υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων.

Εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς εμφανίζονταν με χρέη εκατομμυρίων

Η έρευνα της ΑΑΔΕ ανέδειξε δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων με ελάχιστα εισοδήματα, οι οποίοι εμφανίζονταν να διαχειρίζονται επιχειρήσεις με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εργαζομένου ως λαντζέρη, ο οποίος εμφανίζεται να συνδέεται με δέκα εταιρείες που συσσώρευσαν χρέη άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ίδιος λάμβανε μηνιαίες αποδοχές μερικής απασχόλησης.

Άλλος εργαζόμενος, με μισθό περίπου 755 ευρώ, εμφανίζεται να συμμετέχει στη διοίκηση 32 εταιρειών με συνολικές οφειλές άνω των 18,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης αναφορές σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως εικονικοί διαχειριστές, καθώς και περιπτώσεις προσώπων που υποστηρίζουν ότι εταιρείες δημιουργήθηκαν στο όνομά τους χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική δραστηριότητά τους.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρονται ως εικονικοί διαχειριστές βρίσκεται και ο Ερρίκος Πετιλόν, γνωστός από τον χώρο της τηλεόρασης και του μόντελινγκ. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, φέρεται να εμφανιζόταν ως διαχειριστής εταιρείας έναντι μηνιαίας αμοιβής 200 έως 700 ευρώ.

Παράλληλα, οι αρχές εντόπισαν ακόμη και περιπτώσεις όπου πρόσωπα που είχαν αποβιώσει εξακολουθούσαν να εμφανίζονται σε φορολογικές συναλλαγές, με εταιρείες συνδεδεμένες με τα ΑΦΜ τους να εκδίδουν παραστατικά μετά τον θάνατό τους.

Τέσσερα κυκλώματα με κεντρικό ρόλο λογιστών και δικηγόρου

Η ανάλυση των εταιρικών σχέσεων και των κοινών χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων οδήγησε τους ελεγκτές στην αποκάλυψη τεσσάρων διασυνδεδεμένων κυκλωμάτων.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, κεντρικό ρόλο φέρονται να είχαν τρεις λογιστές, ένας δικηγόρος και πρόσωπα που αναλάμβαναν τη στρατολόγηση των εικονικών διαχειριστών.

Το μεγαλύτερο από τα τέσσερα δίκτυα συνδέεται με 393 εταιρείες και 39 αχυρανθρώπους, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει 219 εταιρείες και 27 εικονικούς διαχειριστές. Τα υπόλοιπα δύο δίκτυα συνδέονται με 56 και 62 εταιρείες αντίστοιχα.

Στα γραφεία που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν αρχεία με κωδικούς πρόσβασης σε φορολογικές και τραπεζικές υπηρεσίες, εταιρικές σφραγίδες, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και έγγραφα που φέρονται να χρησιμοποιούνταν για τη διαχείριση των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η αναφορά σε 19 εξουσιοδοτήσεις με πλαστές θεωρήσεις γνησίου υπογραφής από ΚΕΠ της Καλαμαριάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι συγκεκριμένες θεωρήσεις δεν είχαν πραγματοποιηθεί από τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Παράλληλα, συνομιλίες μέσω Viber φέρονται να αποτυπώνουν συνεννοήσεις για τη δημιουργία εταιρειών, την έκδοση τραπεζικών λογαριασμών και τη διαχείριση τερματικών πληρωμών.

Γνωστοί επιχειρηματίες της νύχτας στο επίκεντρο της έρευνας

Ένα από τα σημαντικότερα σκέλη της υπόθεσης αφορά την ταυτοποίηση των πραγματικών προσώπων που φέρονται να βρίσκονταν πίσω από τις εταιρείες-κελύφη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι ελεγκτές εξέτασαν τη δραστηριότητα γνωστών επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι φέρονται να είχαν ουσιαστικό έλεγχο σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Για την ταυτοποίησή τους αξιοποιήθηκαν μισθωτήρια συμβόλαια, υπεκμισθώσεις, τραπεζικές συναλλαγές, ηλεκτρονική αλληλογραφία και στοιχεία από τη λειτουργία των καταστημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ελεγκτές φέρονται να διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες ή διαχειριστές δεν είχαν την πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ άλλα πρόσωπα αναλάμβαναν τις οικονομικές και οργανωτικές αποφάσεις.

Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης αναφορές σε εταιρείες που διαδέχονταν η μία την άλλη, με αποτέλεσμα γνωστά καταστήματα να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παρά τις μεγάλες οφειλές των προηγούμενων εταιρικών σχημάτων.

Οι 16 συλλήψεις και οι κακουργηματικές διώξεις

Η επιχείρηση των αρχών πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2026 στη Θεσσαλονίκη και οδήγησε στη σύλληψη 16 ατόμων.

Σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, οι οποίες περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση:

  • Διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Απάτη και συνέργεια σε απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Κακουργηματική πλαστογραφία σε βάρος του Δημοσίου.
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Κακουργηματική φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκαν επίσης πολυτελή περιουσιακά στοιχεία, χρηματικά ποσά, όπλα και έγγραφα που εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή, ενώ η έρευνα αφορά ένα ευρύτερο δίκτυο προσώπων και επιχειρήσεων.

Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων

Από την πλευρά της υπεράσπισης, οι δικηγόροι αμφισβητούν την έκταση της εμπλοκής των εντολέων τους και ζητούν να εξεταστούν αναλυτικά τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας.

Η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου, που εκπροσωπεί πρόσωπα τα οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως αχυράνθρωποι, υποστήριξε ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν ευάλωτοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες προσεγγίστηκαν με μικρές οικονομικές αμοιβές.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Νικόλαος Αρβανιτάκης ανέφερε ότι ο εντολέας του αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δραστηριοποιείται νόμιμα στον χώρο της εστίασης και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως λειτουργούσε ως εικονικός διαχειριστής.

Ο συνήγορος Αθανάσιος Ελευθεριάδης δήλωσε επίσης ότι ο εντολέας του, λογιστής στην υπόθεση, αρνείται κάθε εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες και αναμένεται να προσκομίσει τα σχετικά παραστατικά.

Ο Αντώνης Κουδρόγλου, συνήγορος πέντε κατηγορουμένων, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το ύψος της οικονομικής ζημίας και τη μεθοδολογία υπολογισμού της, επισημαίνοντας ότι απαιτείται αναλυτική μελέτη των στοιχείων πριν από οποιαδήποτε ουσιαστική τοποθέτηση.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία καλείται να εξετάσει τον ρόλο των πραγματικών επιχειρηματιών, των εικονικών διαχειριστών και των επαγγελματιών που φέρονται να διευκόλυναν τη λειτουργία του μηχανισμού.

Με 917 εταιρείες υπό έλεγχο, 1.283 κατηγορουμένους και συνολικές οφειλές άνω των 206 εκατομμυρίων ευρώ, η υπόθεση αναδεικνύει τις διαστάσεις ενός μηχανισμού που, σύμφωνα με τις αρχές, είχε αποκτήσει βαθιές ρίζες στην αγορά της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης.

Οι κατηγορίες σε βάρος των εμπλεκομένων δεν συνιστούν απόδειξη ενοχής. Όλοι οι κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κύκλωμα στις Πολεοδομίες: Ζευγάρι με ισχυρές θέσεις σε δήμους φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο

Α

9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

Virus

ΕΛ.ΑΣ: Ξεκινούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το FlyOver

Virus

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα