Συνεντεύξεις

Δήμος Παιονίας: Αποκλειστική Συνέντευξη Γκουντενούδη Χρήστου

Αποκλειστική Συνέντευξη στον OTA24 του Γκουντενούδη Χρήστου, αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στο Δήμο Παιονίας στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοτικής Αρχής, που προέκυψε από τις Δημοτικές εκλογές του 2019.

Δύο χρόνια περίπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής του Δημάρχου Παιονίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη και των δικών σας στην μείζονα αντιπολίτευση. Ποιος ο απολογισμός σας για την δημοτική αρχή αλλά και για την δική σας πορεία;

Χ.Γ.: Δύο χρόνια διοίκησης Σιωνίδη στο Δήμο Παιονίας, δύο χρόνια πλήρους απραξίας. ‘Η μάλλον, απραξίας όσον αφορά την παραγωγή ουσιαστικού έργου προς όφελος των δημοτών, αλλά ο κ. Σιωνίδης και η ομάδα του φάνηκαν ιδιαίτερα δραστήριοι όσον αφορά την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την διεκπεραίωση ρουσφετιών. Ενώ δεν έχει γίνει τίποτα που να βελτιώσει στο ελάχιστο την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, από την άλλη η διοίκηση του δήμου ασχολείται  με τη μοιρασιά των κονδυλίων, τις απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους και τις τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης των δικών τους. Και όλα αυτά σε καθεστώς αδιαφάνειας και μεθοδεύσεων που αγγίζουν τα όρια θεσμικής εκτροπής. Συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων λαμβάνουν χώρα μόνο με τηλεδιασκέψεις, χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένες εισηγήσεις και χωρίς φυσικά την παρουσία δημοκρατικού διαλόγου και διαβούλευσης. Εμείς ως μείζονα αντιπολίτευση αναδεικνύουμε συνεχώς τα κακώς κείμενα της διοίκησης Σιωνίδη και προτείνουμε λύσεις για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συνδημοτών μας. Βέβαια, είναι σαν να μιλάμε σε ώτα μη ακουόντων, αφού ο κ. Σιωνίδης και η συμπολίτευση διοικούν το δήμο με τρόπο καθεστωτικό χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις θεσμικές τους υποχρεώσεις

Θεωρείται ότι ήταν έτοιμος ο Δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης να αναλάβει τις ευθύνες για το προσφυγικό  και για παρόμοιες περιπτώσεις;

Χ.Γ.: Απ’ ‘ότι φάνηκε ο Δήμαρχος κ. Σιωνίδης αλλά και η δημοτική του ομάδα ήταν έτοιμοι μονάχα για να υλοποιήσουν το σχέδιο τους να κάνουν ρεσάλτο στη διοίκηση του δήμου και να καταλάβουν τα πόστα μονάχα για να διευθετήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα ουδόλως αντιμετωπίστηκε, τουναντίον αναζωπυρώθηκε στην περιοχή μας και ενώ η δική μας διοίκηση είχε κάνει όλες τις ενέργειες και είχε λάβει τις δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και τα υπουργεία για εκκένωση του κέντρου φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, τώρα πια ο καταυλισμός αυτός έχει γίνει μόνιμος. Ο πληθυσμός των διαμενόντων εκεί έχει αυξηθεί δραματικά αγγίζοντας και πολλές φορές ξεπερνώντας τις 2.000 άτομα, και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή μας έχουν γιγαντωθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα άλλα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το δήμο και τους δημότες. Ο δήμαρχος έχει χάσει την μάχη της καθημερινότητας στην καθαριότητα, στην ύδρευση, στα μικρά και στα μεγάλα έργα της περιοχής. Δεν προχωράει σχεδόν τίποτα και χάνονται συνεχώς ευκαιρίες.

Ο Δήμος Παιονίας κατά την δική σας διοίκηση δέχτηκε τεράστια πίεση από το μεταναστευτικό και πρωτοστάτησε σε προσκλήσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενώ βλέπουμε σήμερα ο Δήμος με τους περισσότερους  μετανάστες στην Περιοχή να απουσιάζει από την τελευταία πρόσκληση που δημοσίευσε το υπουργείο μοιράζοντας λεφτά . Ποια είναι η θέση σας ?

Χ.Γ.: Επί δικής μας διοίκησης, ο δήμος Παιονίας είχε πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο δήμο στη χώρα από την πολύμηνη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας. Η δημοτική αρχή επί δικής μας διοίκησης είχε εκπονήσει ένα συγκροτημένο και ολιστικό σχέδιο από τεχνικά δελτία και μελέτες και είχε λάβει τις δεσμεύσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών.

Είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε από την κυβέρνηση μέχρι και αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστησαν ιδιώτες παραγωγοί και κάτοικοι της περιοχής μας. Κι ενώ αφήσαμε σημαντική παρακαταθήκη στην επόμενη διοίκηση, βλέπουμε ότι σήμερα ο κ. Σιωνίδης λάμπει διά της παντελούς απουσίας του από κάθε πρόγραμμα και κάθε κρατική ενίσχυση. Προφανώς εξαργυρώνουν τα ανομολόγητα προεκλογικά γραμμάτια που είχανε συνάψεις με τους πολιτικούς τους πάτρωνες για μη σηκώνουν πια το προσφυγικό και μεταναστευτικό ως θέμα. Ενώ το πρόβλημα έχει πια θεριέψει, κανείς αρμόδιος δεν ασχολείται με αυτό παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής μας.

Και το κυριότερο, ο δήμος δεν πήρε σχεδόν τίποτα απ’ όσα δικαιούται για την αποκατάσταση όσων υπέστησαν οι υποδομές του λόγω της παραμονής των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.

Τους καλούμε έστω και τώρα την ύστατη στιγμή να καθίσουμε μαζί με τις προτάσεις μας και την εμπειρία μας και να παλέψουμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε τα κονδύλια που δικαιούται ο δήμος μας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Αρκετό χρόνο έχασαν με τις παλινωδίες τους και την υποχωρητικότητα τους.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα από τις υποσχέσεις του σημερινού δημάρχου

Χ.Γ.: Ο Δήμαρχος κ. Σιωνίδης πριν αναλάβει τα καθήκοντα του, υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Κι ενώ γνώριζε ότι τα περισσότερα απ’ όσα έλεγε είτε είχαν ήδη δρομολογηθεί από εμάς και ήταν σε πορεία υλοποίησης, είτε ήθελαν μελέτες και δουλειά για να γίνουν, αυτός ασχολήθηκε μονάχα με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ο Δήμος έμεινε πίσω σε έργα, σε ζητήματα καθημερινότητας όπως καθαριότητα, αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων, καθαρισμό χόρτων και ανακύκλωση. Στην ύδρευση και την αποχέτευση με τα πολλά προβλήματα υδροδότησης και απορροής υδάτων, στην αγροτική οδοποιία, στις πλακοστρώσεις, τις οδοστρώσεις και τις αναπλάσεις. Στο αθλητισμό και τον πολιτισμό τα έκαναν μαντάρα και δίχασαν τους πολίτες. Στην οικονομική διαχείριση χρέωσαν τους δημότες για τα δικά τους λάθη και παραλήψεις και αύξησαν και τα δημοτικά τέλη για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια!

Ποια είναι τα έργα του σημερινού δημάρχου για το Πολύκαστρο . Ποια είναι η δική σας θέση για το γεγονός ότι η κάτοικοι του Πολυκάστρου διαμαρτύρονται έντονα ότι δεν γίνονται έργα .

Χ.Γ.: Ειδικά στο Πολύκαστρο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Ούτε το φυσικό αέριο προχώρησε, το οποίο είχαμε ήδη φθάσει εμείς στο τελικό του στάδιο, ούτε το νερό ήρθε από τις πηγές Παϊκου στο Πολύκαστρο και τους γύρω οικισμούς. Δεν έγιναν ούτε οι απαραίτητες ασφαλτοστρώσεις ούτε η αγροτική οδοποιία. Ούτε καν οι παιδικές χαρές ολοκληρώθηκαν! Όπως καταλαβαίνετε, έχουν δίκιο οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Δήμου Παιονίας να διαμαρτύρονται, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια είδα την ποιότητα ζωής τους να υποβαθμίζεται. Κανένα μικρό ή μεγαλύτερο έργο δεν έχει στο Πολύκαστρο επί θητείας Κ. Σιωνίδη. Όλα έμειναν απλά φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις, χωρίς κανένα προγραμματισμό και κανένα σχεδιασμό των έργων.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε ορισμένες μεγάλες παρακαταθήκες οι οποίες βλέπουμε ότι είτε δεν προχωρούν είτε δεν μνημονεύεται καν η συμβολή των προηγουμένων. Έτσι εγείρονται θέματα και πολιτικού ήθους και αποτελεσματικότητας. Τι έχετε να πείτε ;

Χ.Γ.: Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της διοίκησης Σιωνίδη να απαξιώνει το έργο των προηγούμενων. Τους αφήσαμε αποθεματικό στα ταμεία, έτοιμες μελέτες και έργα υπό υλοποίηση, όπως τη μεταφορά νερού, το φυσικό αέριο, τους βιολογικούς καθαρισμούς, τις 50 παιδικές χαρές σε όλο το δήμο, ένα τεχνικό πρόγραμμα με έργα για όλο το δήμο, μελέτες για την αποκατάσταση ζημιών από το προσφυγικό και μεταναστευτικό, και δεν εκμεταλλεύτηκαν τίποτα. Αντιθέτως άφησαν τον χρόνο να περνάει και τις ευκαιρίες να χάνονται.

Ο Δήμος Παιονίας δυστυχώς φαίνεται να συνεχίζει την πτωτική του πορεία λόγω κλεισίματος τραπεζών και δημόσιων υπηρεσιών . Βλέπετε να υπάρχει κάποιο σχέδιο από την δημοτική αρχή και ποια είναι η δική σας κριτική και συμβολή για την προσπάθεια ανάκαμψης του τόπου?

Χ.Γ.: Το μόνο σχέδιο της δημοτικής αρχής είναι να κάθεται και να παρακολουθεί τα γεγονότα και ενίοτε να τα σχολιάζει. Είναι υπεύθυνος ο Δήμαρχος κ. Σιωνίδης για την ολοένα και πιο δραματική υποβάθμιση του δήμου και της ποιότητας ζωής των δημοτών. Πλέον, δεν λειτουργεί κανένα τραπεζικό κατάστημα στην πρωτεύουσα του δήμου και κλείνουν και οι τράπεζες στις άλλες πόλεις του δήμου μας. Οι δημόσιες υπηρεσίες είτε απειλούνται με κλείσιμο είτε υποβαθμίζονται μένοντας χωρίς προσωπικό. Ο στρατός ετοιμάζεται να φύγει, το κέντρο φιλοξενίας μεγαλώνει σε πληθυσμό όντας πλέον μόνιμη κατασκευή, τα διόδια είναι έτοιμα να ανοίξουν και να εισπράττουν κόμιστρό από τους δημότες μας και ο δρόμος της ΠΑΘΕ δεν προχωράει. Η διοίκηση του δήμου προφανώς δεν τολμάει να αντιπαρατεθεί με τις κυβερνητικές επιλογές και διατηρεί μια παθητική στάση η οποία οδηγεί το δήμο στην πλήρη απαξίωση. Σε λίγο καιρό ο Δήμος Παιονίας θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση η οποία δεν θα είναι αναστρέψιμη. Τους καλούμε την ύστατη στιγμή να λειτουργήσουν δημοκρατικά και καθίσουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε για την πρόοδο του τόπου.

Ποια ήταν η διαχείριση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο από το Δήμο Παιονίας;

Χ.Γ.: Ο Δήμος Παιονίας δεν έπραξε ούτε τα στοιχειώδη. Ενώ εμείς φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή να προμηθευτούν διαγνωστικά τεστ και να εξετάσουν τον πληθυσμό δωρεάν, όπως κάνουν άλλοι δήμοι ανά την χώρα, κανείς δεν μας άκουσε, προτιμούσαν να σπαταλάνε τα λεφτά που έστελνε το κράτος σε εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις συμβασιούχων. Αντί να απαλλάξουν από τα δημοτικά τέλη τους επιχειρηματίες που επλήγησαν, αυτοί φρόντιζαν να τους στείλουν κι άλλους λογαριασμούς ληξιπροθέσμων την περίοδο που ήταν κλειστοί. Φέρει μεγάλη ευθύνη ο δήμος για την μη ορθολογική διαχείριση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο. Στις αρχές, δεν ήθελαν ούτε καν να διευκολύνουν το προσωπικό του δήμου με ειδικές άδειες για την αποφυγή του συνωστισμού στα γραφεία!

Πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν αρχίσει οι προεργασίες για την δημιουργία σχημάτων διεκδίκησης του Δήμου Παιονίας στις επερχόμενες εκλογές. Τι σκέφτεται ο Χρήστος Γκουντενούδης  για τις επόμενες εκλογές;

Χ.Γ.: Εγώ και η δημοτική μας παράταξη «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ» δηλώνουμε το «ΠΑΡΩΝ» στο Δήμο Παιονίας, χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και των μεθοδεύσεων που ίσως κάποιοι να απεργάζονται στο πλαίσιο και του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το δήμο μας έρμαιο στα χέρια μιας ανεπαρκούς και ενδοτικής διοίκησης. Θα πράξουμε το θεσμικό μας καθήκον και δεν θα πάψουμε να αναδεικνύουμε τις ανεπάρκειες, τα λάθη και τις δολιχοδρομίες του κ. Σιωνίδη και της παράταξης του, προτείνοντας παράλληλα και τις ενδεδειγμένες λύσεις για τα μείζονα προβλήματα του τόπου. Μοναδικό μου μέλημα είναι το καλό του δήμου και των συμπολιτών μου και σε αυτόν τον αγώνα θα είμαι αφοσιωμένος και τώρα και μετά.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό;

Το ΕΣΥ ζορίζεται αλλά κρατεί χάρις στην αυτοθυσία των εργαζομένων

Ioannis Terzakis

Δέσμη υλοποίησης σημαντικών έργων στο δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα