Συνεντεύξεις

Δ. Βαρτζόπουλος: «Η Ελπίδα του Αυτισμού»

Την Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου και Αυτιστικού Ατόμου με Νοητική Αναπηρία «ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφθηκε ο Βουλευτής ΝΔ Β´ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Η Πρόεδρος του ΔΣ, Καστανοπούλου Μαρία, η Διοικητική Διευθύντρια, Αγγελίδου Μαγδαληνή και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, Ρίζος Σταυρός ενημέρωσαν τον Βουλευτή, ότι η Μονάδα αντιπροσωπεύει τον πλέον πρωτοποριακό οργανισμό για αυτιστικά άτομα στην Ελλάδα, είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο ειδικώς αναγνωρισμένο από το κράτος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μερικώς επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Εργασίας. Ιδρύθηκε το 1978 από γονείς αυτιστικών ατόμων και έχει ως στόχο να παρέχει θεραπεία, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε άτομα με αυτισμό.

Στεγάζεται στην παλιά Παιδόπολη Ωραιοκάστρου και εξυπηρετεί ημερησίως 50 παιδιά και νέους, ηλικίας 15 έως 50 ετών. Η «Ελπίδα» χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, εκπαίδευσης, της κοινωνικής ένταξης και της ημιαυτόνομης διαβίωσης, βελτιώνει συνεχώς τις εσωτερικές και εξωτερικές εγκαταστάσεις της εξοπλίζοντας ή κατασκευάζοντας χώρους χαλάρωσης και εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους άθλησης, εργαστήρια κεραμικής, θερμοκηπίου, οικιακής οικονομίας, κεριού, και χειροτεχνίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται βέβαια στο άρτια καταρτισμένο διοικητικό και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ψυχολόγων, νοσηλευτών, ειδικών παιδαγωγών, γυμναστών, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, μουσικοθεραπευτών και Ψυχιάτρου ως Επιστημονικά Υπευθύνου.

Εντός των εγκαταστάσεων λειτουργεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με Αυτισμό και νοητική Αναπηρία με απογευματινό ωράριο λειτουργίας, που εξυπηρετεί 35 ωφελούμενους προσφέροντας έτσι ένα πλέγμα σχεδόν ολοήμερων υπηρεσιών.

Πρόσφατα και μετά από τριετείς άοκνες προσπάθειες η Μονάδα πήρε άδεια λειτουργίας για Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ικανής να φιλοξενήσει εννέα (9) αυτιστικούς ενήλικες.

Ο βουλευτής συνεχάρη τη διοίκηση και το προσωπικό για το μοναδικό αυτό επίτευγμα. «Δυστυχέστατα» επεσήμανε «η έλλειψη εξειδικευμένων μονάδων για την αντιμετώπιση των διαφόρων νοσολογικών οντοτήτων παίδων και ενηλίκων με χρόνιες ειδικές ανάγκες αποτελεί άγος για την χώρα.

Η έλλειψη ενός συγχρόνου Κράτους Προνοίας πρέπει, να βαρύνει την συνείδηση μας» υπογράμμισε.

«Η οικοδόμηση του πρέπει να αποτελέσει, όπως επανειλημμένα τόνισε στην Βουλή, πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης μετά την πανδημία. Προς τούτο βέβαια και για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα χρειαζόμαστε πρωτίστως αξιόπιστα ποσοτικά στοιχεία. Να γνωρίζουμε ποιος πάσχει και από τι και υπό ποιες συνθήκες ζει.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε μια εν τω βάθει εικόνα του αναπηρικού χάρτου στην

Χώρα. Έργο διοικητικά και επιστημονικά δύσκολο και ακριβό. Εν προκειμένω όμως πλέον έχουμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

Το νέο πρόγραμμα « η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία 2021-27» των 10 δις πχ . Έτσι πάντως θα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία ώστε:

1. Θα αδειοδοτούμε τους παρόχους αναλόγως των αναγκών και

2. θα μπορούμε να τιμολογήσουμε τις υπηρεσίες και να καθορίσουμε ένα και μοναδικό Φορέα αποζημίωσης.»

Ο κ. Βαρτζόπουλος υποσχέθηκε, να ζητήσει από Υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ την άμεση επίσπευση των διαδικασιών υπογραφής της συμβάσεως για την λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Συνέντευξη: Δύο τρικαλινές μαθήτριες εναντίον των fake news!

admin

Δήλωση Δ. Κούβελα για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ioannis Terzakis

Η Μάχη της Ρεντίνας 1821: Συνέντευξη κ. Πασσιά Δημητρίου Προέδρου Ο.Π.Α.Π Δήμου Βόλβης

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα