Οικονομία

Χαλκιδική: Μαγνήτης για 7 νέα ξενοδοχειακά projects – Επενδύσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ

Ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Χαλκιδική συνεχίζουν να δίνουν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές του ξενοδοχειακού κλάδου. Παρά τις καταγεγραμμένες ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές, η περιοχή έχει εξελιχθεί σε μαγνήτη μεγάλων τουριστικών projects, με τις συνολικές επενδύσεις των τελευταίων ετών να ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Ορισμένες από τις μονάδες αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ άλλες αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά έως το 2027 και το 2029.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ), Γρηγόρη Τάσιο, η έντονη κινητικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αναβαθμίζει σημαντικά το brand name της περιοχής. Η Χαλκιδική διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα να συνδυάζει αεροπορικές και οδικές αφίξεις, προσελκύοντας σταθερά επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, ιδίως από την αγορά των Βαλκανίων.

Εκτός από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στα μικρά ξενοδοχεία και τα τουριστικά ακίνητα, που κινούνται στο εύρος του ενός έως τριών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ζήτηση και για διαμερίσματα και βίλες, ιδίως στις κοντινές στη Θεσσαλονίκη περιοχές.

Ανάμεσα στα πιο εμβληματικά επενδυτικά σχέδια που αναδιαμορφώνουν τον τουριστικό χάρτη της Χαλκιδικής ξεχωρίζουν:

  1. MERAVIA, Leonardo Limited Edition: Ο διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος «Fattal Hotel Group», ισραηλινών συμφερόντων, εξαγόρασε το πεντάστερο «Cora Resort & Spa» (πρώην Coral), ξενοδοχείο δυναμικότητας άνω των 180 δωματίων στην ‘Αφυτο, το οποίο μετατράπηκε σε πολυτελές θέρετρο μόνο για ενήλικες, με την επωνυμία MERAVIA, Leonardo Limited Edition.                                                             
  2. Alexander the Great Beach Hotel: Η ισπανική «Hotel Investment Partners» (HIP) πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της το πρώην «Alexander the Great Beach Hotel», στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, το οποίο διαχειρίζεται ο όμιλος Μήτση.
  3. Domes Noruz Kassandra: Στον όμιλο HIP ανήκει και το πρώην «Pella Beach» στη Χανιώτη, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως και επαναλειτουργεί μόνο για ενήλικες ως «Domes Noruz Kassandra», πέντε αστέρων, υπό τη διαχείριση της «Domes Resorts».
  4. Ξενία Ουρανούπολης: Πρόσφατα υπεγράφη με την «Domes Resorts» η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης, διάρκειας 30 ετών, του χτισμένου το 1959 ιστορικού ξενοδοχείου Ξενία Ουρανούπολης, έπειτα από ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενήργησε η θυγατρική του Υπερταμείου, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
  5. Ikos Kassandra: Την άνοιξη του 2029 αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο στην περιοχή της Καλλιθέας, το πρώτο «Ikos Grand Resort», με την επωνυμία Ikos Kassandra που θα διαθέτει περίπου 750 δωμάτια, σουίτες και βίλες και δεκάδες χώρους εστίασης, χώρους άθλησης και αναψυχής. Το νέο συγκρότημα θα δημιουργηθεί έπειτα από την πλήρη ανακαίνιση των τριων ιστορικών ξενοδοχείων (Athos Palace, Pallini Beach και Theofano Imperial), που η Sani/Ikos απέκτησε από τη Goldman Sachs. Tο νέο συγκρότημα, ύψους επένδυσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καταλαμβάνει έκταση 160 στρεμμάτων και βρίσκεται μπροστά σε παραλιακό μέτωπο 600 μέτρων.
  6. Macedonian Sun Hotel Chalkidiki: Στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει το Ikos Kassandra, ο επιχειρηματίας Νίκος Γεωργιάδης, ετοιμάζεται να ξαναβάλει στον τουριστικό χάρτη το «Macedonian Sun Hotel Chalkidiki», αναβαθμίζοντας σε τετράστερο ξενοδοχείο τη μονάδα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία επίσης την άνοιξη του 2027, με νέο όνομα («Μaraya»).
  7. Diaporos Green Retreat: Στο στάδιο των αδειοδοτήσεων παραμένει το πρότζεκτ «Diaporos Green Retreat:», προϋπολογισμού 41,7 εκατ. ευρώ, στο νησάκι Διάπορος της Σιθωνίας, μια ενεργειακά αυτόνομη τουριστική ανάπτυξη πέντε αστέρων, από την εταιρεία «ΣΤΑΝΤΑ Μ.Α.Ε.», συμφερόντων της οικογένειας Ανδρεάδη. «Περισσότερα για τις άδειες εκτιμάται ότι θα έχουμε κάποια στιγμή το Φθινόπωρο. Υπάρχει και αντίλογος γι’ αυτό το πρότζεκτ, ο οποίος όμως κατά τη γνώμη μου καταρρίπτεται πλήρως από το γεγονός ότι όλα γίνονται με πλήρη σεβασμό στο τοπικό χωροταξικό, ενώ επιπλέον στο νησάκι υπάρχουν ήδη 75 βίλες, οι περισσότερες από τις οποίες διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση ως τουριστικό προϊόν», επισημαίνει ο Γρηγόρης Τάσιος.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές πώλησης βασικών ειδών

@dmin

Τράπεζες: Προχωρούν σε μείωση και κατάργηση χρεώσεων

@dmin

Υπ. Οικονομικών: Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα