Περιφέρειες

Α. Τζιτζικώστας: «Με τα 116 έργα που χρηματοδοτεί η ΠΚΜ βελτιώνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας»

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Κατά τη συζήτηση της προόδου του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ για οχτώ Δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, ο απολογισμός δράσεων του περσινού έτους και οι προοπτικές μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ανάλογο πρόγραμμα καταρτίζεται και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, με τη συμμετοχή περισσότερων Δήμων και με αυξημένους πόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο πρόγραμμα οι οχτώ Δήμοι (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη) έχουν ήδη εντάξει και υλοποιούν 116 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 86,7 εκ. ευρώ.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το πρόγραμμα «πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης» και τόνισε:

«Όταν σχεδιάζαμε το πρόγραμμα αυτό, στο ξεκίνημα αυτής της προγραμματικής περιόδου υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί σωστά και έγκαιρα. Ήταν η πρώτη φορά, που οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα οχτώ Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Κληθήκαμε να συνεργαστούμε όχι μεμονωμένα, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους δείκτες και με συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης. Παράλληλα, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πήραμε μία σημαντική απόφαση: Διασφαλίσαμε τους διπλάσιους πόρους από το σύνολο των πόρων που είχαμε υποχρέωση να κατευθύνουμε σε αυτή τη δράση.

Την απόφαση αυτή την πήραμε γιατί ακριβώς, πιστεύουμε στη συνεργασία, πιστεύουμε στη συναίνεση και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων. Και πλέον, τώρα που τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη νιώθουμε δικαιωμένοι για αυτή την απόφασή μας».

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι τα 116 μικρά και μεγάλα έργα σε ολόκληρο το αστικό πολεοδομικό συγκρότημα, «δεν είναι απλώς παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα, είναι έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, που αναβαθμίζουν τις γειτονιές μας και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας».

Η ολοκληρωμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγέννηση και αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης και αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων. Με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ, υλοποιούνται έργα που απαντούν στις πραγματικές προκλήσεις και αξιοποιούν τις υπαρκτές δυνατότητες και τους ανθρώπινους πόρους της πόλης με αποφασιστικότητα και δυναμισμό.

Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:
  • Ανταγωνιστική και Καινοτόμα: 16 εκ. ευρώ σε έργα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την αποκατάσταση του οικονομικού ιστού της πόλης, την ανάδειξη του πολιτισμού και την υποστήριξη του τουρισμού.
  • Συνεκτική: 13 εκ. ευρώ σε έργα και δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και συνοχής και ενσωμάτωση των μειονεκτουσών και ευάλωτων ομάδων.
  • Πράσινη και Ανθεκτική: 65 εκ. ευρώ σε έργα για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
  • Αποτελεσματική: 6 εκ. ευρώ σε έργα και δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και υπηρεσιών για τον καλύτερο συντονισμό των τοπικών φορέων και των μητροπολιτικών συνεργειών.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι οχτώ Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων, οι οποίοι ευχαρίστησαν για την αγαστή συνεργασία τον κ. Τζιτζικώστα και την κ. Πατουλίδου, όπως και τα στελέχη της Ομάδας Εργασίας του προγράμματος και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας:
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Γενικός Γραμματέας Σάκης Παπαγεωργίου: «Είναι η πρώτη φορά που στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν απευθύνεται κάποιος από άμβωνος και δεν μας βάζουν να γράψουμε διαγώνισμα, αλλά διαβουλεύονται μαζί μας, μας ακούν, συνεργάζονται, μας συνδράμουν και κάνουμε μαζί έργα για όλους τους πολίτες. Στο Δήμο μας έχουμε 16 έργα ορισμένα από τα οποία σε περιοχές στις οποίες για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μία παρέμβαση και είναι υποβαθμισμένες».

Δήμος Δέλτα

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Λουμπούτης: «Έχουμε δυο μικρά έργα στο Καλοχώρι, που όμως είναι ζωτικής σημασίας, επειδή βάζουν το Δήμο μας στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση του προγράμματος στη νέα προγραμματική περίοδο για την ένταξη του παράκτιου μετώπου του Καλοχωρίου μέχρι τον Αξιό, που θα είναι εμβληματικό έργο».

Δήμος Θεσσαλονίκης

Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Η βιώσιμη αστική ανάπτυξη είναι το μείζον για τους Δήμους μας, για τις πόλεις μας. Χαίρομαι που βρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός πολύ συγκροτημένου, αλλά και πολύ αποδοτικού προγράμματος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει επωφεληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με ηλεκτροκίνητα οχήματα, με ποδηλατοδρόμους, με πάρκα, με μια μεγάλη ανάπλαση που ξεκινάει γύρω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Κι όλα αυτά, που σημαίνουν οφέλη για την πόλη και τους πολίτες βασίζονται στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η καλή της απόδοση, εξάλλου, είναι ένα πρόκριμα και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, κατά την οποία στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού και πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα, όπως είναι η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου και του άξονα της Αριστοτέλους, το ντεκ της παραλίας κ.ά.».

Δήμος Καλαμαριάς

Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης: «Συγχαίρω προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα και την Βούλα Πατουλίδου, διότι οι νέοι Δήμαρχοι δεν περιμέναμε να είναι τόσο κοντά μας ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης. Η συμπαράσταση και η βοήθεια στο έργο μας είναι το μεγαλύτερο όπλο μας. Στην Καλαμαριά υλοποιούνται 16 έργα, μεταξύ των οποίων και εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως στην περιοχή Βότση – Κηφισιάς, αλλά και σπουδαία κοινωνικά έργα και αναβαθμίσεις παιδικών χαρών και πάρκων εκεί που είχαμε ελλείψεις, στην περιοχή της επέκτασης».

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός: «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια είναι εξαιρετική. Συγκινηθήκαμε από την παρότρυνση της διοίκησης και ειδικά της κ. Πατουλίδου, που έχει το συντονισμό του προγράμματος για να εντάξουμε έργα. Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Βόρειας Ελλάδας έχουμε μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις ειδικά στον τομέα του πρασίνου, όπου μας βοηθάει πολύ το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέλουμε να έχουμε την Περιφέρεια στο πλευρό μας για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στην περιοχή μας».

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης: «Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Περιφέρεια. Πρέπει να αποφύγουμε τους πειρασμούς και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που έχουμε από μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων. Δεν πρέπει να αναλωθούμε σε κατατμήσεις των έργων, σε μικρά και μεσαίου μεγέθους έργα, αλλά να υλοποιήσουμε μεγάλα διαδημοτικά εμβληματικά έργα, που θα αλλάξουν την ταυτότητα και την ποιότητα ζωής στην πόλη, για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Δήμος Παύλου Μελά

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: «Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δείχνει πώς μπορεί να είναι επιτυχημένος ένας σχεδιασμός σε επίπεδο πόλης. Οι διαδημοτικές παρεμβάσεις έχουν προστιθέμενη αξία και έργα, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά αποδεικνύουν την αξία τέτοιων προγραμμάτων. Στο Δήμο μας υλοποιούνται δέκα έργα συνολικά, τα οποία βελτιώνουν όλη την περιοχή».

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Συγχαίρω προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνιστά καλή πρακτική, διότι πέραν των υπολοίπων είναι σχεδιασμένο από τη βάση προς τα πάνω. Δεν μας επιβλήθηκε, αλλά σχεδιάστηκε μαζί μας στη βάση των πραγματικών αναγκών των Δήμων και των πολιτών. Πέρα από έξυπνο και επιτυχημένο το πρόγραμμα είναι εξόχως δημοκρατικό, με διαρκή διαβούλευση και με ταχύτητα υλοποίησης».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς της καινοτομίας

Ioannis Terzakis

Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία από το ΔΣ της ΚΕΔΕ

admin

ΠΚΜ: Διασφαλίζεται η συνέχιση λειτουργίας 12 Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα