Επικαιρότητα

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Η ολική μεταμόρφωση του «Ασχημόπαπου»

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 αεροδρομίων από τη Fraport Greece, ανάμεσα σε αυτά και του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Ένα διαφορετικό αεροδρόμιο, διπλάσιο σε έκταση, με δυο τερματικούς σταθμούς συνδεδεμένους με αερογέφυρα, σύγχρονο ντιζάιν σε χρώμα γκρι, ολοκαίνουργιους χώρους check-in, διπλάσιες πύλες αναχώρησης, νέα καταστήματα εστίασης και πολλές επιπλέον παροχές θα αντικρίζει πλέον ο ταξιδιώτης με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» είναι ένα από τα 14 αναβαθισμένα και ασφαλή αεροδρόμια που παραδίδει τρεις μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και από τη συμβατική της υποχρέωση προς το Ελληνικό Δημόσιο, η Fraport Greece στη χώρα, στους Έλληνες και τους ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο και το οποίο, όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας Γιώργος Βήλος, απορρόφησε σχεδόν το 25% της συνολικής επένδυσης, ύψους 440 εκατ.ευρώ.

«Πλέον έχουμε ένα αεροδρόμιο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχαμε μέχρι πρότινος με δυο σύγχρονους τερματικούς σταθμούς και με σύγχρονες υποδομές εφάμιλλες των αντίστοιχων διεθνών αεροδρομίων του εξωτερικού. Οι νέοι χώροι check-in, οι διπλάσιες πύλες αναχώρησης, τα νέα συστήματα ασφαλείας και διαχείρισης αποσκευών, οι υπερσύγχρονοι εμπορικοί χώροι και γενικά ο σύγχρονος σχεδιασμός των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων συνθέτουν ένα αεροδρομικό περιβάλλον που θυμίζει τα δημοφιλέστερα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Με το νέο αεροδρόμιο, η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αποκτούν πλέον μια σύγχρονη πύλη εισόδου», αναφέρει ο κ. Βήλος.

Για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, εκείνο που «βλέπει» είναι ότι έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης από πλευράς προσέλκυσης τουριστικών ροών.

«Προ πανδημίας, ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού συμπεριλάμβαναν κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη στο επιχειρησιακό τους πρόγραμμα. Λόγω του μητροπολιτικού της χαρακτήρα, έχει μία δυναμική, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί μόλις επέλθει ομαλότητα σε σχέση με την πανδημία», σημειώνει.

Αναλυτικά, τα έργα που μεταμόρφωσαν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης περιλάμβαναν:
 • Την κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 τμ ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης και ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού.
 • Τα σημεία check-in αυξήθηκαν κατά 45%, δηλαδή από 30 σε 44 ενώ τα σημεία ασφάλειας και ελέγχου έγιναν από 6, 14.
 • Εγκαταστάθηκε μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Οι πύλες αναχώρησης από 16 που ήταν έγιναν 24, ενώ οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών αυξήθηκαν σε 7, από 4.
 • Έγινε επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΑΘ.
 • Κατασκευάστηκε νέος πυροσβεστικός σταθμός,
 • Κατασκευάστηκαν δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών.
 • Ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης απογείωσης- στάθμευσης αεροσκαφών.
 • Έγινε αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 440 εκατ.ευρώ

Η επένδυση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, παράλληλα με την έναρξη της παραχώρησης για τη διαχείριση και ανάπτυξη έντεκα αεροδρομίων σε νησιά και τριών αεροδρομίων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι εργασίες στα αεροδρόμια δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα τρία πρώτα χρόνια, δηλαδή των μηνών με πολύ υψηλή επιβατική κίνηση, ενώ συνεχίστηκαν και εν μέσω της πανδημίας ξεπερνώντας εν τέλει τις δυσκολίες και τα τεράστια εμπόδια που προέκυψαν, όπως σημειώνει ο κ.Βήλος.

Η επένδυση συνολικά περιλάμβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση 12 διαδρόμων αποπροσγείωσης. Ακόμη, όλα τα αεροδρόμια πλέον διαθέτουν μοντέρνα συστήματα διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών.

Αναλυτικότερα, τα αεροδρόμια στα οποία τα έργα αναβάθμισης ολοκληρώθηκαν:
 • Στη Ζάκυνθο υλοποιήθηκε η ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού, οπότε τα check- in αυξήθηκαν κατά 35% και τα σημεία ασφαλείας κατά 150%.
 • Στο αεροδρόμιο Χανίων αναδιοργανώθηκε πλήρως ο αεροσταθμός, οι πύλες αυξήθηκαν κατά 25% και τα σημεία ασφαλείας – ελέγχου διπλασιάστηκαν.
 • Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης στο «Μέγας Αλέξανδρος» όπου μεταξύ άλλων επεκτάθηκε ο τερματικός σταθμός κατά 1900τ.μ.
 • Στο Άκτιο το αεροδρόμιο επεκτάθηκε κατά 2500τ.μ, αναμορφώθηκε πλήρως και έχει πλέον 14 check-in, 7 πύλες αναχώρησης και διπλάσια σημεία ασφαλείας.
 • Στη Σάμο, το αεροδρόμιο επεκτάθηκε κατά 1500 τ.μ, πραγματοποιήθηκαν έργα εκσυγχρονισμού, αυξήθηκε ο αριθμός των check-in, των πυλών αναχώρησης και των σημείων ασφαλείας.
 • Στο αεροδρόμιο της Σκιάθου πραγματοποιήθηκε επέκταση κατά 2200 τ.μ. και ανακαινίστηκε πλήρως.
 • Στη Μυτιλήνη, το «Οδυσσέας Ελύτης», επεκτάθηκε κατά 7100 τ.μ. και υπέστη εκ βάθρων ανακαίνιση.
 • Στην Κεφαλονιά το αεροδρόμιο «Άννα Πολλάτου» έχει αυξηθεί η επιφάνεια του, φτάνοντας στα 10.700τ.μ, αυξήθηκαν τα check-in κατά 70%, έχει διπλάσια σημεία ασφαλείας και διπλάσιες πύλες αναχωρήσεων.
 • Το αεροδρόμιο της Μυκόνου έχει μεγαλώσει κατά 50%, συνδυάζοντας την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες αεροδρομικές υποδομές, έχει πλέον περισσότερα check-in και πύλες αναχωρήσεων.
 • Στο αεροδρόμιο της Ρόδου αναδιαμορφώθηκε ο χώρος στάθμευσης αεροσκαφών, αυξήθηκαν τα σημεία check-in, οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών και τα σημεία ασφαλείας – ελέγχου.
 • Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας» ο νέος τερματικός σταθμός επεκτάθηκε στα 10.400τ.μ., απέκτησε 28 check-in, 8 σημεία ελέγχου και 12 πύλες αναχώρησης.
 • Στην Κω, η Fraport Greece, προχώρησε σε κατασκευή νέου αεροσταθμού συνολικής έκτασης 23.000 τ.μ., στην κατασκευή νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και στην αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος.
 • Στη Σαντορίνη, ο νέος αεροσταθμός 15.000 τ.μ., πρόκειται να αναβαθμίσει πλήρως την ταξιδιωτική εμπειρία.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Ελευθέρας» στους εμβολιασμένους από την κυβέρνηση;

@dmin

Γ.Γ Εμπορίου: Το lockdown θα παραταθεί έως 6 Δεκεμβρίου

@dmin

Όχι σε θηριώδεις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα