Επικαιρότητα

Covid stories: Το Φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ στη Νέα Σμύρνη (video)

Κάτοικοι της Νέας Σμύρνης οι οποίοι ήταν παρόντες στο επεισόδιο της Πλατείας, κάνουν λόγο για αναίτια, παράλογη αστυνομική βία και υπερβολή.
Η «επίσημη» εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ

Η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Νέα Σμύρνη όπου αναφέρει:

Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021)  Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς.

Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα.

Να’ χαμε να λέγαμε

Μπορεί το δελτίο τύπου να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από 30 άτομα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ωστόσο, βίντεο που έκαναν γρήγορα τον γύρω του Διαδικτύου δείχνουν ότι τα πράγματα έγιναν εντελώς διαφορετικά, και εκτροχιάστηκαν εξ αιτίας της συμπεριφοράς ενός – δύο αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ που ξεπέρασαν τα όρια, χτυπώντας με γκλοπ ανθρώπους, που στην ουσία είχαν ήδη συλληφθεί από την Αστυνομία.

Το χρονικό στη Νέα Σμύρνη

Η ομάδα της ΔΙΑΣ μετέβη στην Πλατεία Νέας Σμύρνης κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας από πολίτη-ες , ότι υπάρχει κόσμος στην πλατεία. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να βεβαιώνουν πρόστιμο σε μία οικογένεια με παιδάκια και τρεις ενήλικες που καθόντουσαν στο παγκάκι, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν ότι έχουν στείλει κωδικό μετακίνησης και δεν δημιούργησαν πρόβλημα. Οι αστυνομικοί τους ζήτησαν ταυτότητες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, οι νεαροί που βρισκόταν παραδίπλα από τις οικογένειες, διαμαρτυρήθηκαν όταν αστυνομικοί βεβαίωσαν κατά τους ελέγχους το πρόστιμο στην οικογένεια με τρία παιδιά.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν κατά των διαμαρτυρομένων νεαρών, τους προπηλάκισαν και άσκησαν βία.

Μάλιστα στα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου αποτυπώνεται η στιγμή όπου αστυνομικοί ακινητοποιούν τον νεαρό, ο οποίος δεν δείχνει να αντιστέκεται φωνάζοντας «τι σας έκανα, πονάω», να δέχεται χτυπήματα με πτυσσόμενο  γκλομπ στα πόδια, στα πλευρά και στο κεφάλι, ενώ ο αστυνομικός αντί απάντησης, συνέχισε να τον χτυπά με το γκλοπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα συγκεκριμένα βίντεο, οι αστυνομικοί δεν δείχνουν να απειλούνται, καθώς στο σημείο της σύλληψης δεν υπάρχουν άλλα άτομα και τα πράγματα δείχνουν ήσυχα, χωρίς τίποτα να προδικάζει για ένταση και επεισόδια.

Η «επίθεση» της ΟΠΚΕ και η πορεία

Οι αστυνομικοί που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο, βλέποντας ότι εκτροχιάζεται η κατάσταση, κάλεσαν αμέσως ενισχύσεις με αποτέλεσμα να μαζευτούν στην πλατεία αμέσως 50 Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, προκειμένου να «αδειάσουν» με βίαιο τρόπο την περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση. Τα παραπάνω περιστατικά οδήγησαν σε μία μεγάλη πορεία το απόγευμα της Κυριακής, η οποία είχε κατεύθυνση προς το Α.Τ της Νέα Σμύρνης.

Όταν η πορεία έφτασε κοντά στο σημείο, που φυλασσόταν  από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κρότου – λάμψης για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Οι ευθύνες

Μπορεί σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ να έχει «διαταχθεί ΕΔΕ» πλην όμως θα πρέπει η ηγεσία της να γνωρίζει, ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται έτσι εύκολα να «χαθεί» το «πόρισμα» σε κάποιο αρχείο. Δεν μπορεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να «κρύβεται» πίσω από ένα δελτίο τύπου μιλώντας για επίθεση ατόμων. Δεν πήγαν στα Εξάρχεια όπου «έπεσαν θύματα» αναρχικών.

Θα πρέπει το σώμα της ΕΛ.ΑΣ να αποβάλλει μέσα από τα σωθικά της τα άτομα που είναι ανίκανα να διαχειριστούν παρόμοιες καταστάσεις.

Το όλο ζήτημα δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το επίπεδο εκπαίδευσης, την ψυχολογική κατάσταση και την δυνατότητα της κρίσης που έχουν ορισμένα στελέχη στους κόλπους της ΕΛΆΣ.

Ο Κώδικας δεοντολογίας Αστυνομικού

Ο κώδικας της δεοντολογίας Αστυνομικού είναι σαφής, και αν δεν τον γνωρίζουν τα στελέχη της, να φροντίσει η ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, να επιβάλλει την γνώση του!

Άρθρο 2. Συμπεριφορά κατά την αστυνομική δράση.

Ο αστυνομικός :

β. Εφαρμόζει το νόμο με κοινωνική ευαισθησία και ουδέποτε υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια της διακριτικής ευχέρειας που του παρέχεται. Όταν επεμβαίνει υποχρεούται να δηλώνει την ιδιότητα, την ταυτότητα και την Υπηρεσία του.

δ. Σέβεται το δικαίωμα στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια κάθε ατόμου. Δεν επιφέρει, δεν προκαλεί και δεν ανέχεται πράξεις βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας και αναφέρει αρμοδίως κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ε. Για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου χρησιμοποιεί κατ΄ αρχήν μη βίαια μέσα. Η προσφυγή στη βία επιτρέπεται μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαία και στο μέτρο που προβλέπεται και απαιτείται για την εφαρμογή του νόμου. Τηρεί πάντοτε με απόλυτο σεβασμό τις αρχές της αναγκαιότητας, της προσφορότητας (καταλληλότητας) και της αναλογικότητας. Χρησιμοποιεί τα κατά το δυνατόν, ηπιότερα μέσα, αποφεύγοντας κάθε περιττή ενόχληση, σκληρότητα ή αδικαιολόγητη φθορά ιδιοκτησίας. Δεν προβαίνει σε καταχρηστική χρήση των χημικών και των άλλων διαθέσιμων μέσων και ιδιαίτερα εκείνων που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία των πολιτών. Χρησιμοποιεί τα πυροβόλα όπλα μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο και αναφέρει αμέσως το συμβάν.

Άρθρο 3. Συμπεριφορά κατά τη σύλληψη και κράτηση πολιτών.

α. Ενεργεί σύλληψη ατόμου όταν αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου. Κατά τη σύλληψη ενεργεί με σύνεση και σταθερότητα, τηρεί άψογη συμπεριφορά και αποφεύγει κάθε πράξη που μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος και γενικά να προσβάλει την αξιοπρέπειά του. Χρησιμοποιεί την απολύτως αναγκαία βία και δεσμεύει τον συλληφθέντα μόνον όταν αντιδρά βίαια ή είναι ύποπτος φυγής.

Δείτε τα βίντεο της «επίθεσης» όπως ισχυρίζεται η ΕΛ.ΑΣ

 

Πηγή “Ελληνοφρένεια”

Πηγές Video Ellinofreneia, avgi.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Covid stories: Καθηγητής ΑΠΘ «Ο κορονοϊός «κρύβεται» στον καπνό του τσιγάρου και σε ανοικτό χώρο»

ΟΠΕΚΑ: Αναδιανέμονται αδιάθετα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού 2020

Σέρρες: Δέσμευση Καραμανλή για επιτάχυνση της αποκατάστασης των πλημμυροπαθών

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα