Οικονομία

ΔΕΗ: Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς

Σε έναν κύκλο διαρκών αυξήσεων της τελικής τιμής του ρεύματος που πληρώνουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, βρίσκονται οι καταναλωτές.

Η ανοδική πορεία των τιμολογίων του ρεύματος συνεχίστηκε με την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (το γνωστό ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ) που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έως το τέλος του έτους, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται παράλληλα η αναμενόμενη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) υπέρ των καταναλωτών.

Δηλαδή, από τις επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω των οποίων μειώνεται το κόστος ενέργειας στα νησιά, θα έπρεπε όχι μόνο να μην «φανεί» στην τσέπη των καταναλωτών η άνοδος στο ρυθμιζόμενο έσοδο του Διαχειριστή, αλλά να περιλαμβάνεται και μείωση χρεώσεων στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας , οι οποίες αντικατοπτρίζουν το αυξημένο κόστος ενέργειας των νησιωτών, το οποίο πλέον αποκλιμακώνεται σταδιακά λόγω της σύνδεσής τους με το εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Το «κερασάκι στην τούρτα»

Στο απυρόβλητο βρίσκονταν μέχρι πρότινος οι καταναλωτές της ΔΕΗ, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν μόλις από τον Μάιο με αυξήσεις της τάξης του 7% από την ενεργοποίηση για πρώτη φορά της ρήτρας CO2, που εισήγαγε στα οικιακά τιμολόγια από τον Νοέμβριο του 2019.

Με το καθεστώς ωστόσο της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας την οποία θα εφαρμόσει η ΔΕΗ από την 05.08.2021, συντάσσεται και η ΔΕΗ έπειτα από σύσταση της ΡΑΕ, με την πρακτική των ιδιωτών παρόχων.

Η ίδια η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της εφαρμογής της αναπροσαρμογής η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 05.08.2021, δηλαδή 60 ημέρες μετά την ενημέρωση των πελατών με την ανάρτηση των ανανεωμένων τιμολογίων στην ιστοσελίδα της.

Η όποια πίστωση ή χρέωση εμφανίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς διακριτά. Για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις  kWh κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα. Αν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα θα γίνεται  αναλογικά προς τις ημέρες.

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας  εφαρμόζεται στα Οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (και δικαιούχοι ΚΟΤ), στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών & Πλατειών ( ΦΟΠ) καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης.

Και μπορεί η ΔΕΗ να τάζει μία υποσχόμενη έκπτωση της τάξεως του 30% στην Κιλοβατώρα για να χρυσώσει το χάπι στους καταναλωτές, προσπαθώντας να τους «δελεάσει», όμως σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς οι επιβαρύνσεις είναι υψηλότερες εξανεμίζοντας, συχνά, τις όποιες ανταγωνιστικές τιμές ή και εκπτώσεις που παρέχει (σ.σ.: στα μη σταθερά τιμολόγια).

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Συντάξεις: Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου

@dmin

Market pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους με ΑΦΜ που λήγει σε 1-2-3-4

@dmin

Δυνατότητα τροποποίησης κύριου ενεργού ΚΑΔ σε επιχειρήσεις

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα