Δελτία ΤύπουΔήμοιΟΤΑ

Δήμος Χάλκης: Παράγουν δική τους ενέργεια και μηδενίζουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάτοικοι ενός δήμου παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν.

Οι κάτοικοι της Χάλκης, σε συνεργασία με τον Δήμο, καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες και μηδενίζουν τον λογαριασμό ρεύματος, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου του νησιού, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GReco Islands.

Η πρωτοβουλία GR-eco Islands με το υπερσύγχρονο φωτοβολταΐκό πάρκο της Χάλκης, ισχύος 1MW, καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων στην πράξη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μηδενίσουν τους λογαριασμούς για το ρεύμα που καταναλώνουν, μέσω του «Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net-Metering).

Έτσι, το 34% των τιμολογίων ενός έτους της ΔΕΗ εκδόθηκαν με αρνητικό πρόσημο, το 40% κάτω από 100,00€, και το 26%, στην πλειοψηφία επιχειρήσεις, έως 800,00€. Η εξοικονόμηση ξεπέρασε στο σύνολο τις 200.000€ το τελευταίο έτος, ενώ παράλληλα, το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα κατά 2.246kg.

Πρωτοπορία και καινοτομία

Η Χάλκη ήταν το πρώτο νησί που άνοιξε το δρόμο στα GR Eco islands, της εθνικής πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ολοκληρωμένη πράσινη μετάβαση των μικρών νησιών. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής.

Έναν χρόνο μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα GR-eco Islands αξιοποιεί την εμπειρία και τα πολύ χρήσιμα αποτελέσματα, μέσα από το έργο που υλοποιήθηκε στον ενεργειακό κατά βάση τομέα στη Χάλκη. Η λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Χάλκης «Κάλχιον», ως φορέας διαχείρισης του φωτοβολταϊκού πάρκου, η εμπλοκή των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και η κοινή προσπάθεια και δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για άλλες ευρωπαϊκές περιοχές και χώρες.

Πρότυπο «πράσινης οικονομίας»

Ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης δήλωσε: «Η Χάλκη μπήκε στην εποχή της αειφορίας και μετατράπηκε σε πρότυπο «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας.

Ένα ορατό τελικό αποτέλεσμα με 100% κοινωνικό πρόσημο για το νησί και τους ανθρώπους του!

Η μετατροπή του σε ένα Πράσινο Νησί, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δικό μας φωτοβολταΐκό πάρκο και τελικά η παραλαβή μηδενικό ή πολύ χαμηλών λογαριασμών ρεύματος, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, δείχνουν έμπρακτα πως η ποιότητα ζωής και η ευημερία μπορούν να γίνουν πράξη και να αλλάξει ολοκληρωτικά η ζωή των πολιτών, μόνο με σκληρή δουλειά, συνεργασία, όραμα, μεράκι, καινοτομία και εμπιστοσύνη».

Η πράσινη μετάβαση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα νησιά

Η υιοθέτηση ενός βιώσιμου κυκλικού αναπτυξιακού υποδείγματος αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας «εικόνας» των νησιών που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και θα διασφαλίσει ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης καθώς και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, δίνοντας διέξοδο ιδιαίτερα στα μικρά νησιά που δεν έχουν διαφοροποιημένες αναπτυξιακές επιλογές. Περαιτέρω, η πράσινη και δίκαιη μετάβαση αναμένεται να αποτελέσει ανταγωνιστικό τουριστικό πλεονέκτημα, ως απάντηση στις απαιτήσεις του ολοένα αυξανόμενου ρεύματος των περιβαλλοντικά/κλιματικά ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Δήμος Χάλκης τον Σεπτέμβριο του 2020 υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων με κύριο στόχο την απανθρακοποίηση του νησιού και έναν μήνα αργότερα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα το Σχέδιο για την Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση του Νησιού της Χάλκης (CETA). Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και όλες οι διαδικασίες για τη δημιουργία της Πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στα Δωδεκάνησα, με μέλη τους κατοίκους του νησιού αλλά και με τη συμμετοχή του Δήμου Χάλκης με το 50% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο. Η ΕΝΕ.ΚΟΙ.ΧΑ «Κάλχιον» είναι το όχημα που οδηγεί το νησί προς την Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση και την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο της Χάλκης.

Ευχαριστίες

Ο Δήμαρχος Χάλκης ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, τις Διοικήσεις των εταιρειών, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΜΕΧΟΜ VINCI ENERGIES, AKUO ENERGY GREECE, Spyropoulos S.A, ‘Oμιλος ΣΥΓΓΕΛΙΔΗΣ CITROEN, ALD Automotive, Vodafone, Παπαστράτος, και όλους όσοι συνέβαλαν στην παραπάνω προσπάθεια υλοποίησης του έργου.

Παράλληλα συνεχάρη και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Χάλκης κ. Βασίλειο Ρουσσάκη για τις ατελείωτες ώρες εργασίας του, καθώς και στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας Χάλκης «Κάλχιον» κ. Βασίλειο Χαντζιάρα για όλες τις προσπάθειές του στην επίτευξη των στόχων της κοινότητας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θέρμης: 1st Lake Walking στο Φράγμα Θέρμης την Κυριακή 28 Μαΐου

@dmin

Δήμος Θερμαϊκού: Εορτασμός Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας

@dmin

Δήμος Λαμιέων: Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα