Δήμοι

Δήμος Δάφνης Υμηττού: Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στην τοπική κοινωνία, η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό των σφοδρών αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του δήμου Δάφνης – Υμηττού, στον οποίο υπάγεται η έκταση, ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο τελικώς συνεδρίασε σε έντονους τόνους την Τετάρτη, 13 Απριλίου, από τις 21:00 έως τις 2 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο αρχικά είχε παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση ο πρωθυπουργός στις αρχές του μήνα, στο χώρο θα μεταφερθούν οι κεντρικές υπηρεσίες 9 υπουργείων ενώ θα δημιουργηθούν Πάρκο Πράσινου 80 στρεμμάτων και κοινόχρηστοι χώροι 40 στρεμμάτων.

Όπως επισημάνθηκε την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, το Νέο Κυβερνητικό Πάρκο στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε πέντε χρόνια αποφέροντας δημοσιονομικό όφελος άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Συγκεκριμένα το ποσό των 520 εκατ. ευρώ αφορά σε μείωση λειτουργικό κόστους, τα 270 εκατομμύρια θα προέλθουν από την εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου που απελευθερώνονται και τα 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ η επένδυση θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει του σχεδίου, στο χώρο θα μεταφερθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς επίσης και το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το ΤΑΙΠΕΔ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το σχέδιο μετεγκατάστασης αναμένεται να περάσει από τη διυπουργική επιτροπή εντός του εξαμήνου με στόχο στις αρχές της επόμενης χρονιάς να πραγματοποιηθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Σήμερα στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ υπάρχουν 91 κτίρια, εκ των οποίων προβλέπεται να κατεδαφιστούν τα 66, να ανεγερθούν επτά νέα και να διατηρηθούν 25 κτίρια, ενώ θα γίνουν προσθήκες 22.727 τ.μ. σε υφιστάμενα κτίρια.

Σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία 

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει πυροδοτήσει ήδη αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Δάφνης και του Υμηττού, ενώ σκεπτικισμός υπάρχει και στην επιστημονική κοινότητα ως προς το εάν η συγκεκριμένη περιοχή είναι σε θέση να δεχτεί αυτόν τον επιπλέον φόρτο τόσο σε επίπεδο κυκλοφορίας όσο και συγκοινωνίας δεδομένου ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στις νέες εγκαταστάσεις ξεπερνά περίπου τους 14.000.

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη χθες η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δάφνης – Υμηττού, όπου η αντιπολίτευση, εξέφρασε δριμεία κριτική κατά του δημάρχου της πόλης, Αναστασίου Μπισκίνη ο οποίος συμμετείχε και στην εκδήλωση παρουσίασης του project παρουσία του Πρωθυπουργού.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι η περιοχή δεν είναι σε θέση να δεχτεί αυτόν τον επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του επιχειρήματος ότι μόλις το 3% των 14.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα μεταφερθούν θα κινείται με το ΙΧ του. Παράλληλα κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι αιφνιδίασε την τοπική κοινωνία αρνούμενη μέχρι τελευταία στιγμή τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

 «Όχι στην Υπουργούπολη»

Αυτό ήταν το σύνθημα των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην περιοχή από κατοίκους και δημοτικές κινήσεις της Δάφνης – Υμηττού και των όμορων δήμων, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ απαιτώντας να αποδοθεί η έκταση στους δημότες στο σύνολό της ως χώρος πρασίνου.

Σε επιστολή τους προς το δήμαρχο Υμηττού, ο οποίος στηρίζει το έργο, η Επιτροπή κατοίκων δήμων Δάφνης – Υμηττού επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή διέψευσε τις ελπίδες τους ότι θα στήριζε την απομάκρυνση του εργοστασίου με την αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών σε έργα ήπιας παρέμβασης.

«Η μακέτα που παρουσιάστηκε κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στις 3.4.2021, με κτίρια που αγνοούν τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης της περιοχής, όχι μόνο δε συνάδει με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Υμηττού που κατάφερε να διαφυλάξει ακριβώς αυτός ο χαμηλός συντελεστής δόμησης έναντι των περισσότερων περιοχών της Αττικής, αλλά προδιαγράφει τη σοβαρή υποβάθμιση της περιοχής και κατ ΄επέκταση και της ποιότητας της ίδιας μας της ζωής.

Η προβλεπόμενη χρήση του οικοπέδου και ο αριθμός των ανθρώπων που θα κινούνται καθημερινά ως εργαζόμενοι και ως επισκέπτες στον χώρο, θα επιβαρύνουν την κυκλοφορία, τα μέσα μεταφοράς, τους χώρους στάθμευσης κάτι που η περιοχή δεν μπορεί να σηκώσει εκτός βέβαια κι αν αλλοιωθεί πλήρως», υπογραμμίζουν.

Η Επιτροπή Κατοίκων σημειώνει ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη από τους δύο κεντρικούς άξονες κυκλοφορίας για τον περιφερειακό και το κέντρο της Αθήνας και ζητεί από τη δημοτική αρχή «την άμεση και έγκαιρη αναθεώρηση της απόφασής σας στο να στηρίξετε ένα έργο που θα καταστρέψει διά παντός την όψη του Υμηττού όπως τον ξέρουμε, όπως τον αγαπούμε».

Αντιδράσεις και από τον Δήμο Βύρωνα

Ψήφισμα, με το οποίο εναντιώνεται στη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο του γειτονικού Βύρωνα κάνοντας λόγο για «τσιμεντοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ» και ζητώντας να μετατραπεί ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αποκλειστικά σε πάρκο ζωής και ανάσας για ολόκληρη την περιοχή.

«Να μην τσιμεντοποιηθεί η έκταση των 180 στρεμμάτων και να δημιουργηθεί πάρκο αναψυχής για την κάλυψη των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών αναγκών των κατοίκων του Υμηττού και της ευρύτερης περιοχής».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Εξώδικες επιστολές σε οκτώ εναλλακτικούς παρόχους

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης πραγματοποιεί τα «Υψηλάντεια 2023»

@dmin

Μεταναστευτικό: Ανταποδοτικά τέλη 9,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους για τη φιλοξενία μεταναστών

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα