ΔήμοιΟΤΑ

Δήμος Κομοτηνής: Η Κομοτηνή Υποψήφια Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024

Αίτηση υποψηφιότητας «Όραμα Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024» κατέθεσε ο Δήμος Κομοτηνής, μετά από απόφαση του Δημοτικού της Συμβουλίου και την ουσιαστική συμβολή του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού «exagono» του Δήμου Κομοτηνής.

Η αίτηση υποβλήθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια της  προκήρυξης από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος  και την  Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Με την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμος Κομοτηνής στοχεύει:

  • Nα ενθαρρύνει τη   συμμετοχή των νέων στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα μέσω ενός προγράμματος δράσεων και παρεμβάσεων, ούτως ώστε να καταστούν ενεργοί πολίτες και να συμβάλουν με τη δική τους νεανική, ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης.
  • Να  ενδυναμώσει τους νέους  και να συμβάλλει στην ενσωμάτωση κυρίως νέων ευάλωτων  ομάδων.
  • Να προβάλει τον Δήμο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού μέσα από τις προτεινόμενες δράσεις θα επιδιωχθεί η συνεργασία τόσο σε τοπικό, σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Να αναδείξει τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του τόπου μας, του πολιτισμού μας, της ιστορίας μας, της πολυπολιτισμικότητάς  μας, της προσβασιμότητας,  καθώς και των στοιχείων που αποτελούν ορόσημα για την περιοχή μας.
  • Να καταστήσει  τον Δήμο μας  ανταγωνιστικό, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες έγκρισης επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσα από  ευρωπαϊκά προγράμματα  για τη Νεολαία,
  • (Erasmus+, Erasmus+youth, CERV, European Solidarity Corps), καθώς και από διάφορα ιδρύματα (Μποδοσάκη, Σταύρος Νιάρχος) κτλ.
  • Να γίνει πιο ελκυστικός ο Δήμος μας σχετικά με  τον  σεμιναριακό τουρισμό, προσελκύοντας  φορείς και δομές –όπως, για παράδειγμα, το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης- για τη διοργάνωση σεμιναρίων για θέματα που αφορούν τη Νεολαία.
  • Να  βάλει για άλλη μια φορά  τον Δήμο στον χάρτη με τους Δήμους της  Ελλάδας που έχουν  ψηλά  στην ατζέντα τους τα θέματα Νεολαίας, συμβάλλοντας στη  χάραξη της  τοπικής  στρατηγικής  για τη Νεολαία και  στοχεύοντας στη δημιουργία μιας πόλης  φιλικής και εναρμονισμένης με τις ανάγκες των νέων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Κομοτηνής  με τη στήριξη του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού «exagono» του Δήμου είχε υποβάλλει με επιτυχία (αφού κατάφερε να περάσει στη  δεύτερη φάση)  την υποψηφιότητά του, στο Ευρωπαϊκό φόρουμ Νεολαίας,  για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2025.

Ο Δήμος Κομοτηνής  συνδιαμόρφωσε από κοινού τόσο με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής (ΔΗΣΥΝ Κομοτηνής), αλλά και ευρύτερα  με  νέες και νέους της πόλης μας και με την σύμπραξη -αριθμού ρεκόρ- 48 συνολικά φορέων, οργανώσεων και συλλόγων (μεταξύ των οποίων είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ,  το Πειραματικό ΔΙΕΚ Κομοτηνής, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβούλων Νέων, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) ένα πρόγραμμα που ταυτίζεται  με τους στόχους του θεσμού της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024, ενώ, παράλληλα, θα μπορέσει να  αποφέρει οφέλη στον Δήμο μας και  στην κοινωνία των πολιτών της.

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023  θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή ανακήρυξης της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024, οι πέντε προκριθέντες Δήμοι και στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης της πρώτης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Όλο το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: 21 σχολικές μονάδες θωρακίζονται με απινιδωτές

@dmin

Δήμος Βόλβης: Ενισχύθηκε με μία εξειδικευμένη κινητή ιατρική μονάδα για παιδιά

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα