Δήμοι

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Ένα «χωριό» γεμίζουν οι μαθητές σε Κορδελιό και Εύοσμο

Πονοκέφαλος τα έξοδα για ενέργεια και καθαρίστριες καθώς ο Δήμος ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς θα δαπανήσει 1,2 εκατ. ευρώ μόνο για την πρόσληψη καθαριστριών στα 117 σχολικά συγκροτήματα που φιλοξενούνται 18.000 μαθητές.

Τον πληθυσμό ενός νησιωτικού ή ορεινού δήμου αγγίζει πλέον ο αριθμός των μαθητών σε Εύοσμο και Κορδελιό, καθώς ξεπερνά τις 18.000 παιδιά, ενώ τα σχολεία να φτάνουν συνολικά τα 117. Η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού προκαλεί ικανοποίηση στο δήμο, καθώς με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 3,5%, παραμένοντας ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη Βόρεια Ελλάδα και ο πιο νεανικός σε όλη την χώρα, παράλληλα όμως προκαλεί “πονοκέφαλο” στη δημοτική αρχή, λόγω των διπλάσιων εξόδων για την κάλυψη των αναγκών. 

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η διοίκηση του δήμου θα δαπανήσει 1,2 εκατ. ευρώ μόνο για την πρόσληψη καθαριστριών στα 117 σχολικά συγκροτήματα, από τα οποία τα μισά είναι δημοτικά και νηπιαγωγεία, προκειμένου τα παιδιά να φιλοξενούνται σε καθαρές και ασφαλείς αίθουσες. Από τις 12 Σεπτεμβρίου μάλιστα που θα τεθεί σε ισχύ η επέκταση του ωραρίου στο ολοήμερο σχολείο, οι καθαρίστριες πρέπει να επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες. 

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με εντατικούς ρυθμούς ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, καθώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να υποδεχθούν τα 117 σχολεία σε Κορδελιό και Εύοσμο τους 18.000 και πλέον μαθητές» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνος Σωτηράκης. Εξήγησε μάλιστα ότι ο δήμος μόνο για την πρόσληψη καθαριστριών έλαβε χρηματοδότηση ύψους 900.000 ευρώ από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ διέθεσε από ίδιους πόρους άλλες 300.000 ευρώ για μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, λόγω και της επέκτασης του ωραρίου στο ολοήμερο σχολείο.

Μεγάλο το κόστος, αλλά εκπτώσεις στα σχολεία δεν κάνουμε

Την ίδια ώρα μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στο διοίκηση του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου το λειτουργικό κόστος των σχολείων, λόγω της ενεργειακής κρίσης που “βυθίζει” τα ταμεία των δήμων.

Ο αντιδήμαρχος κ. Σωτηράκης εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος για θέρμανση το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, καθώς όπως είπε, τα σχολεία είναι 117 και δεν είναι γνωστό πόσα θα λειτουργήσουν ολοήμερο με τα νέα δεδομένα. «Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούμε έξτρα επιχορήγηση γιατί τα σχολεία είναι πολύ περισσότερα από κάθε άλλο δήμο στη Θεσσαλονίκη, πλην του κεντρικού, ωστόσο έχουμε αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε… εκπτώσεις, καθώς προέχει η ασφάλεια των παιδιών και βέβαια η επαρκής θέρμανση των σχολικών μονάδων» τόνισε ο ίδιος.

Προσέλαβε 96 καθαρίστριες

Ο δήμος πάντως προχώρησε στην πρόσληψη 96 σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης για 117 σχολεία, καλύπτοντας την επιπλέον δαπάνη από ίδιους πόρους.

Πρόθεση του δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμος, ήταν εξ΄ αρχής «η δημιουργία σταθερών σχέσεων εργασίας για το προσωπικό της σχολικής καθαριότητας, χωρίς να υπάρξει μείωση του αντίστοιχου αριθμού των εργαζομένων, όπως είχε ψηφιστεί από τη διοικούσα παράταξη στο διοικητικό συμβούλιο».

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, για την καθαριότητα των σχολείων στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου προβλέπονται για φέτος 483 ανθρωποώρες εργασίας ημερησίως, οι οποίες ουσιαστικά αντιστοιχούν σε μόλις 74 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες εργασίας ημερησίως).

Η δημοτική αρχή αυξάνει τις ημερήσιες ανθρωποώρες στη σχολική καθαριότητα σε 624, οι οποίες μεταφράζονται σε 96 συμβάσεις πλήρους εργασίας, καλύπτοντας την επιπλέον δαπάνη από ίδιους πόρους (συνολικού ύψους 131.167,20 ευρώ για το τρέχον έτος) και δρομολογεί άμεσα τη σχετική διαδικασία για την προκήρυξη και την πρόσληψη των 96 εργαζόμενων με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) και πλήρες ωράριο, ώστε να αναλάβουν έγκαιρα τα καθήκοντά τους, από 1 Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι και 30 Ιουνίου 2023, στην καθαριότητα των σχολικών χώρων (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, τουαλέτες, κοινόχρηστους χώρους κλπ).

«Λύσαμε ένα θέμα που μας απασχολούσε επί μακρόν, αποδεικνύοντας αφενός ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και αφετέρου ότι τηρούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μας. Η προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων εργαζόμενων στα σχολεία παραμένουν πρώτη προτεραιότητα» επισήμανε ο δήμαρχος κ. Μανδαλιανός.

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για το makthes.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θερμαϊκού: 11η Εθελοντική Αιμοδοσία στον Δήμο Θερμαϊκού

@dmin

Αναμένεται πρόσκληση για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Πράσινων Σημείων στους Δήμους

admin

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Ημερίδα πυροπροστασίας και Πρώτων Βοηθειών στο Πανόραμα

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα