ΔήμοιΟΤΑ

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Ένας «αδέσποτος» πόλεμος

Την οργή εθελοντών και των τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων προκάλεσε η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και του εθελοντικού φιλοζωικού οργανισμού «Αδέσποτος πλανήτης».

Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν στο δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου, ο Δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός και η εκπρόσωπος του εθελοντικού φιλοζωικού οργανισμού Ελένη Γραμματοπούλου, παρουσία της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Πρασίνουαρμόδιας για θέματα προστασίας αδέσποτων ζώων, Όλγας Αθανασιάδου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου η προώθηση των υιοθεσιών των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που διαβιούν ή περισυλλέγονται εντός των ορίων του δήμου προς χώρες του εξωτερικού, θα γίνεται μέσω  δημόσιας ψηφιακής πύλης Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, που διαφυλάσσει τη νομιμότητα των διαδικασιών μετακίνησης και αναδοχής, ώστε τα αδέσποτα ζώα προς υιοθεσία να μπορούν με ασφάλεια και απολύτως ελεγχόμενα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, στις μόνιμες οικογένειες που θα τα υποδεχτούν.

«Οργή και αγανάκτηση»

Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασία πυροδότησε την οργή των εθελοντών και των τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων που χαρακτηρίζουν το «σύμφωνο» ως «αδιαφανή συνδιαλλαγή» του Δήμου, που στοχεύει απλώς στο να «ξεφορτωθεί» τα αδέσποτα με την βοήθεια του «Αδέσποτου Πλανήτη» ο οποίος δεν επιδέχεται έλεγχο από κανέναν φορέα.

 

Παράλληλα στηλιτεύεται η συμπεριφορά της αρμόδιας Αντιδημαρχίας και του Δήμου, απέναντι στις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές οι οποίοι δρουν καλύπτοντας τις δαπάνες από την τσέπη τους, και από βοήθειες ιδιωτών, με τον Δήμο να επιδεικνύει παντελή αδιαφορία στην οποιαδήποτε έκκληση για βοήθεια.

Αφήνεται να εννοηθεί πώς ο «εξοστρακισμός» των τοπικών οργανώσεων και εθελοντών και η υπογραφή του «συμφώνου συνεργασίας» με τον εν λόγο εθελοντικό φιλοζωικό οργανισμό, δεν είναι τυχαίος , αλλά μεθοδεύτηκε στοχευμένα από την αρμόδια Αντιδημαρχία η οποία είχε τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχε έρθει σε επαφή με την συγκεκριμένη οργάνωση.

«Προαναγγελία συνεργασίας»;

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κυρία Όλγα Αθανασιάδου Νέδου μιλώντας στο «TyposThes», στις 5 Φεβρουαρίου 2023 αναφέρθηκε στην συνέντευξη της πώς «παλαιότερα υπήρχε μια φιλοζωική ομάδα 15 περίπου ατόμων τα οποία φρόντιζαν αδέσποτα όμως με την πάροδο των χρόνων σε αυτήν έχουν μείνει μόνο τρία μέλη» αναφέροντάς μάλιστα πώς «Είναι δύσκολο πλέον να έχουν έννοια καθημερινά και για τα ζωάκια, καθώς είναι εθελοντική συνεισφορά, και οι πολίτες έχουν και τις δουλειές τους και τις υποχρεώσεις τους καθημερινά».

Η αντιδήμαρχος τότε σημείωσε πως «θα εφαρμοστούν καλές πρακτικές που έχουν υιοθετήσει άλλα σωματεία και ομάδες όπως πχ ο «Αδέσποτος πλανήτης», ενώ στα σχέδια είναι και η δημιουργία μιας ιστοσελίδας μέσα από την οποία θα μπορούσε κανείς να μάθει για αδέσποτα ζωάκια και μετέπειτα να τα υιοθετήσει».

Μία συνεχής κόντρα

Πάντως η «κόντρα» των εθελοντών και του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου «καλά κρατεί» εδώ και καιρό, καθώς σε άρθρο της Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη στην politic.gr τον Νοέμβριο του 2022 προέβησαν σε καταγγελίες εναντίον της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου η Αντιπρόεδρος φιλοζωικής «Νέα Ζωή» και πρώην μέλος της πενταμελούς Επιτροπής για τα αδέσποτα, Εύη Μιχαηλίδου και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εθελοντών Κορδελιού Ευόσμου «Πράξη και Δράση» Δήμητρα Ρήγα.

Η κυρία Εύη Μιχαηλίδου είχε δηλώσει πως ζήτησε από την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος επιπλέον στειρώσεις για τις γάτες, όμως -σύμφωνα πάντα με την ίδια- με έκπληξή της ενημερώθηκε πως η ίδια θέλει ναι μεν να μεριμνήσει για τον αριθμό των γατιών που έχει αυξηθεί πολύ, αλλά η επανένταξή τους δε, θα γίνεται σε… δάση και αγρούς.

Από την πλευρά του δήμου, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Όλγα Αθανασιάδου τότε δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος της μεταφοράς των ζώων σε διαφορετικό περιβάλλον μετά τη στείρωση, ωστόσο υποστήριξε πως «πρόκειται για θέμα της πενταμελούς επιτροπής, όχι της αντιδημαρχίας. Ως αντιδήμαρχος, η τακτική και η μέριμνά μας στον δήμο είναι να κάνουμε πολλές στειρώσεις για να επέλθει μια ισορροπία, επειδή έχουμε μεγάλο πληθυσμό γατιών».

Πολιτικό κόστος;

Αναμφισβήτητα η κίνηση – γκάφα της Δημοτικής Αρχής να αγνοήσει τους εθελοντές του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις, και μάλιστα στην προεκλογική περίοδο, είναι σίγουρο πώς θα αποτελέσει ένα ακόμη πρόβλημα για τον συνδυασμό του κ. Μανδαλιανού καθώς όπως υπόσχονται οι επικριτές του, η δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από τους δημότες στην κάλπη…

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Παύλου Μελά: Ξεκινούν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

@dmin

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ανοίγει τις πύλες της η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών

@dmin

Δήμος Αγίας Βαρβάρας: Δωρεάν Ψηφιακή Μαστογραφία

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα