ΔήμοιΟΤΑ

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Τα «Μυτιληνάκια» βγαίνουν από την εγκατάλειψη

Ο δήμος αξιοποιεί έκταση 5,3 στρεμμάτων για να δημιουργήσει ένα πρότυπο χώρο πρασίνου με διαδρομές για πεζούς, ποδηλάτες και ΑμεΑ – Στόχος να ενωθούν οι δυο δημοτικές ενότητες.

Ένα νέο χώρο πρασίνου στους πολίτες του Ευόσμου προικοδοτεί το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή, σε μια προσπάθεια να βγάλει από την εγκατάλειψη μια περιοχή που είναι υποβαθμισμένη, αλλά έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μεταμορφωθεί σε πάρκο και χώρο αναψυχής και με διαδρομές και πεζούς και ποδηλάτες.

Το έργο αστικής ανάπλασης, οι μελέτες του οποίου έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφορά στη δημιουργία ενός πάρκου στην περιοχή «Μυτιληνάκια», όπου θα αξιοποιηθεί έκταση 5,3 στρεμμάτων στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, για να συμβάλει στη διασύνδεση των δυο δημοτικών ενοτήτων.

Ειδικότερα, η περιοχή περικλείεται από τις οδούς Καραολή και Δημητρίου – Μοναστηρίου – Επτανήσου – Λυκαονίας, με κομβικότερη την οδό Καραολή και Δημητρίου, η οποία αποτελεί μία από τις βασικότερες οδούς του δήμου, καθώς εμφανίζει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα και συνδέει την οδό Μοναστηρίου με την οδό Λαγκαδά.

Σύμφωνα με τα την έκθεση του δήμου, πρόκειται για μία αρκετά υποβαθμισμένη περιοχή η οποία εμφανίζει χαρακτηριστικά κατακερματισμού του αστικού ιστού, βρίσκεται μεταξύ δύο οικιστικών περιοχών (της δημοτικής ενότητας Κορδελιού στα βόρεια και της συνοικίας Αγίου Κοσμά της δημοτικής ενότητας Ευόσμου στα νότια) και στα δυτικά περιορίζεται από το όριο της οδού Μοναστηρίου και της βασικής σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ.

Η αξιοποίηση της έκτασης τέθηκε εξαρχής στις προτεραιότητες του δήμου, καθώς πριν από λίγους μήνες προχώρησε στην κατεδάφιση παλιών κτιρίων που εγκυμονούσαν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, προκειμένου να ανοίξει ο χώρος και σύντομα να αρχίσουν τα πρώτα έργα ανάπλασης.

Πόλος έλξης για τους κατοίκους

Το έργο στοχεύει στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής μέσω της δημιουργίας ενός οργανωμένου χώρου πρασίνου, ενώ η χωροθέτηση μιας τέτοιας χρήσης στην αρχή της οδού Καραολή και Δημητρίου θα αποτελέσει σημείο σύνδεσης μεταξύ των δύο οικιστικών περιοχών που προαναφέρθηκαν.

Εξάλλου, το σύνολο των δραστηριοτήτων που θα φιλοξενούνται στην έκταση του χώρου πρασίνου θα τον καταστήσουν πόλο έλξης για τους κατοίκους τόσο της γύρω περιοχής όσο και συνολικά του δήμου Ευόσμου – Κορδελιού.

Ο βασικός σκοπός είναι η δημιουργία ενός πάρκου το οποίο θα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες των κατοίκων, θα λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου, ως χώρος αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώρος περιπάτου και χαλάρωσης, χώρος κοινωνικής επαφής και κοινωνικοποίησης, καθώς και χώρος άθλησης (περπάτημα, ποδήλατο κ.α.).

Σύμφωνα με τους μελετητές προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του χώρου πρασίνου αποτελεί η δημιουργία πεζοδρομίων περιμετρικά του χώρου που θα ικανοποιούν όλες τις ισχύουσες προδιαγραφές σχετικά με την προσβασιμότητα και τον σχεδιασμό αστικών οδών.

Επίσης, η πρόταση στοχεύει στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση μέσω της εφαρμογής νέων φυτεύσεων, της εγκατάστασης νέου ηλεκτροφωτισμού και της εφαρμογής κατάλληλου αστικού εξοπλισμού.

Βασικός άξονας της πρότασης η δημιουργία ενός χώρου που εκτός από πνεύμονας πρασίνου θα συγκεντρώνει έναν ικανό αριθμό λειτουργιών αναψυχής και δραστηριοτήτων ώστε να καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών σε όλο το φάσμα των ηλικιών.

Το έργο θα αποτελέσει μία παρέμβαση με μεγάλο αντίκτυπο για την ευρύτερη περιοχή του δήμου και θα αναβαθμίσει την εικόνα της περιοχής, προσδίδοντάς της στοιχεία μιας νέας «ταυτότητας».

Διαδρομές για περίπατο και ποδήλατο

Η μελέτη προτείνει ακόμη τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, την κατασκευή περιφραγμένης παιδικής χαράς, αναψυκτήριου, διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, χώρων ήπιας άθλησης και ανάπτυξης σωματικών ικανοτήτων, χώρων παιχνιδιού, μικρού χώρου εκδηλώσεων και χώρους καθιστικών και ξεκούρασης.

Βασική προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση της συνεχούς και άνετης κίνησης των πεζών και των ΑμεΑ στο σύνολο των περιπατητικών διαδρομών και για το λόγο αυτό πέρα από τα επαρκή πλάτη των διαδρομών για την κίνηση αναπηρικού αμαξιδίου, προβλέπεται επαρκής χώρος δίπλα από τα καθιστικά για στάση.

Εκτός από τις εκτάσεις πρασίνου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιστρώσεις των περιπατητικών διαδρομών και των περιοχών δραστηριοτήτων.

Μάλιστα σε όλη την έκταση του χώρου πρασίνου προτείνεται η δημιουργία δικτύου διαδρομών κίνησης πεζών 265 μέτρων, που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από ποδηλάτες με σκοπό την αναψυχή.

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για την Makthes

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θερμαϊκού: Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

@dmin

Δήμος Κομοτηνής: Βράβευση σχολείων για τη συμμετοχή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης

@dmin

Δήμος Θέρμης: Παράσταση διαμαρτυρίας του δήμου και επαγγελματιών στο υποκατάστημα της Τράπεζας Αττικής στη Θέρμη

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα