Τέχνη - Πολιτισμός

Δήμος Ωραιοκάστρου: «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» με τον Σύλλογο Γυναικών «Η Αρίστη»

Στο προσκήνιο βρέθηκε ο πολιτιστικός πλούτος και η παράδοση του Ωραιοκάστρου, της Καλλιθέας και της Μυγδονίας.

«Τα μπαούλα άνοιξαν, οι ιστορίες βγήκαν…» παραδόσεις, χοροί, τραγούδια, γλυκές και όμορφες αναμνήσεις από το παρελθόν του Ωραιοκάστρου, της Καλλιθέας και της Μυγδονίας παρουσιάστηκαν  στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν με επιτυχία το απόγευμα της Κυριακής στο Κονταξοπούλειο Δημοτικό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023».

Οι γυναίκες του Δήμου Ωραιοκάστρου, μέλη πολιτιστικών συλλόγων από τις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας, παρουσίασαν κεντήματα των γιαγιάδων τους και προσέφεραν στον κόσμο παραδοσιακά σπιτικά λικέρ και εδέσματα.

Επίσης, χόρεψαν συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Κυπρίνου, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λητής και της Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας.

Την εκδήλωση παρουσίασαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρούδας, Χρήστος Σαραμούρτσης και η Τάνια Κιουμουρτζίδου, πολιτευτής ΝΔ.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη», Άννα Ραφαηλίδου. «Η σημερινή εκδήλωση είναι μια γιορτή συναδέλφωσης όλων των γυναικών του τόπου μας. Γυναίκες από τις Κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου βρίσκονται εδώ και εκθέτουν τα ενθυμήματα των γιαγιάδων τους, έβγαλαν από τα μπαούλα μνήμες και θύμησες και παρουσιάζουν εντυπωσιακά εκθέματα. Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν για να γίνει η εκδήλωση, θα συνεχίσουμε δυναμικά να προάγουμε και να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό του τόπου μας», ανέφερε η κ. Ραφαηλίδου.

«Όσο δύσκολη και απαιτητική είναι η διατήρηση της παράδοσης, καθώς πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί γνώση, κόπο και χρόνο, η ”Αρίστη” έχει συνηθίσει να την κάνει εύκολη και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει στα ίδια μετερίζια και τα επόμενα χρόνια. Η διατήρηση της παραδοσιακής τέχνης είναι κάτι που αφορά και εμάς στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Με χαρά σας κάνω γνωστό ότι φέτος για πρώτη φορά στον τόπο μας 20 πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς συνδιοργανώνουν μαζί με τον Δήμο Ωραιοκάστρου εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και το προϊόν που μας παραδίδουν για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας είναι σπουδαίο. Ως Διοίκηση στο Δήμο Ωραιοκάστρου είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η ευρωβουλευτής, Ελίζα Βόζενμπεργκ. «Είχα την τιμή να γνωρίσω αξιόλογες γυναίκες από τον Δήμο Ωραιοκάστρου που τόσα χρόνια φυλούν με αγάπη κειμήλια, τα οποία σηματοδοτούν την παράδοση της περιοχής. Τα εκθέματα που παρουσιάζουν μας θυμίζουν ότι πάντα υπάρχουν κάποιοι που φυλάσσουν Θερμοπύλες. Αυτές οι γυναίκες τιμούν το γυναικείο φύλλο, τιμούν την Ελληνίδα, τιμούν την παράδοση που κατά σύμπτωση είναι γένους θηλυκού. Όπου μου ζητηθεί θα είμαι παρούσα και θα βρίσκομαι δίπλα σας. Συγχαρητήρια στις γυναίκες του Δήμου Ωραιοκάστρου, συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Δήμου και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που στηρίζουν τέτοιες εκδηλώσεις», ανέφερε η κ. Βόζενμπεργκ.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, συνεχάρη τα μέλη του συλλόγου «Αρίστη» και υπογράμμισε πως η Περιφέρεια στηρίζει τις δράσεις του, καθώς προάγουν τον πολιτισμό του τόπου. «Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σας, κοντά σε ένα σύλλογο γυναικών που είναι από τους πιο δραστήριους σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Μπράβο για την δουλειά που κάνετε, που κατορθώσατε να κάνετε αυτή την εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία και να παρουσιάσουν οι σύλλογοι και οι φορείς παραδοσιακά εκθέματα. Είμαι υπερήφανος που είστε τόσο δραστήριες. Είμαστε δίπλα σας, η ΠΚΜ που είχε την τιμή να θέσει την εκδήλωση υπό την αιγίδα της, θα στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις, που αναβαθμίζουν τον τόπο μας και προβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Είναι εξαιρετική η παρουσία όλων των γυναικών. Αν κάτι μας διαφοροποιεί τους Έλληνες, είναι η αδάμαστη ελληνική ψυχή, είναι η ελληνική παράδοση. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Ωραιοκάστρου και όπου χρειαστεί θα είμαστε κοντά σας για να συμβάλλουμε όλοι μαζί στη διατήρηση και την ανάδειξη των παραδόσεών μας», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε με σκοπό τα μέλη του συλλόγου «Αρίστη» να έρθουν σε επαφή με φορείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το εξωτερικό και να προωθηθεί η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη, που τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να βγαίνουν στο δημόσιο χώρο, να δημιουργούν, να δραστηριοποιούνται, να πράττουν και εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στα μέλη του συλλόγου «Αρίστη» για το έργο που παράγουν.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο Νίκος Φράγκος, πρόεδρος του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Ιταλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού στο εξωτερικό και συνεχάρη την «Αρίστη», τον Δήμο Ωραιοκάστρου και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πετυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν κεντήματα και παραδοσιακές φορεσιές από τις Κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς επίσης και να γευτούν σπιτικά λικέρ και χειροποίητα γλυκίσματα και εδέσματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: «Ο Έρωτας στην Μάισσα Σαλονίκη»

@dmin

Βιβλιοπαρουσίαση: «Κομοτηνή στο πιάτο»

@dmin

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Χοροί και παραδοσιακό γλέντι στη φετινή γιορτή «Τσάλμα»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα