Δήμοι

Δήμος Παύλου Μελά: Διπλή «πράσινη» βράβευση για το Πάρκο Νικόπολης και Ανακύκλωση

Μέσα σε διάστημα 10 ημερών ο Δήμος Παύλου Μελά βραβεύτηκε δύο φορές για βέλτιστες πρακτικές και πράσινη πολιτική στην πράξη.

Στις 10 Μαρτίου απέσπασε το βραβείο Silver στην κατηγορία έργων αναψυχής στα Best City Awards 2022 για το Πάρκο Νικόπολης και το έργο «Δημιουργία πράσινου πυρήνα για την αστική αναζωογόνηση πολεοδομικών ενοτήτων Νικόπολης» και στις 20 Μαρτίου απέσπασε το Βραβείο «Προσφοράς στη μείωση αποβλήτων», στην κατηγορία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ των Βραβείων Greek Green Awards 2022.

 «Πρόκειται για πολύ σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι στον δήμο Παύλου Μελά επενδύουμε στις πράσινες πολιτικές με στοχευμένες ενέργειες και απτά αποτελέσματα», δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος τόνισε  «τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην αλλαγή τρόπου σκέψης και δράσης των υπηρεσιών, των εργαζομένων και των πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά. Η υλοποίηση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, η συνέργεια με Πράσινες Ευρωπαϊκές πόλεις για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων ανακύκλωσης, μας δίνει την ευκαιρία  ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασίας με  την τοπική κοινωνία για να στραφούμε σε πράσινες πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Στοχεύουμε μέσα από όλα αυτά τα σημαντικά έργα που υλοποιούμε, στη σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών για ένα καλύτερο περιβάλλον».

Βραβείο Greek Green Awards 2022 για την Ανακύκλωση
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εθελοντισμού Σάκης Λαζαρίδης

Ο Δήμος Παύλου Μελά διακρίθηκε για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec για τις Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, καθώς είχε αποσπάσει στα βραβεία Greek Green Awards 2019, το Βραβείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην κατηγορία Αστικά Απόβλητα.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18-20 Μαρτίου 2022 στο εκθεσιακό κέντρο Mec Παιανίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και άλλων Επαγγελματικών Επιμελητηρίων και φορέων.

Παρουσία των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Αρχών, της «πράσινης» επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας και της Αυτοδιοίκησης, επιβραβεύτηκαν Δήμοι, φορείς και οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διακρίθηκαν για τις βέλτιστες πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, αειφορίας, κυκλικής οικονομίας και «έξυπνων πόλεων».

Ο δήμος Παύλου Μελά εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εθελοντισμού Σάκη Λαζαρίδη, ο οποίος παρέλαβε το Βραβείο από τον Κωνσταντίνο Αραβώση, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κύριος Αραβώσης συνεχάρη τον Δήμο Παύλου Μελά για τις πρωτοβουλίες στην προστασία του Περιβάλλοντος και μείωσης των αποβλήτων.

Ο Σάκης Λαζαρίδης παρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις στον τομέα της Ανακύκλωσης και  Κυκλικής Οικονομίας με σκοπό τη μείωση των αποβλήτων, κάνοντας αναφορά στον σχεδιασμό και υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, στο επιτυχημένο  πρόγραμμα  «Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις Σχολικές Μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά» και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Επιβράβευσης Ανακύκλωσης «Tropa Verde».

Οι επόμενες ενέργειες που προγραμματίζονται είναι:
  • Δημιουργία Κεντρικού Πράσινου Σημείου (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ – πρόγραμμα Τρίτσης)
  • Δημιουργία 30 Γωνιών Ανακύκλωσης χωριστών υλικών στις γειτονιές του Δήμου και 14 Γωνιών Ανακύκλωσης χωριστών υλικών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς (χρηματοδότηση πρόγραμμα Τρίτσης)
  • Λειτουργία Δικτύου συλλογής Βιοαποδομήσιμων, 2 απορριμματοφόρα, 1 κλαδοτεμαχιστής, 1.985 καφέ κάδοι (με χρηματοδότηση)
  • Προμήθεια ηλεκτρικών απορριμματοφόρων και αυτοκινήτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ – Τρίτσης)

 

Βραβείο Best City Awards 2022 για το Πάρκο Νικόπολης
Η Αρχιτέκτων Μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Παύλου Μελά, Φωτεινή Αλεξίου

Η Αρχιτέκτων  Μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Παύλου Μελά, Φωτεινή Αλεξίου, βασικός συντελεστής της δημιουργίας του πάρκου Νικόπολης, παρέλαβε το Βραβείο στα Best City Awards 2022, που διοργανώθηκαν στη Θεατρική Σκηνή Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε μια ολοζώντανη covid free Τελετή Απονομής, με σύνθημα «Οι πόλεις της Ελλάδας που διακρίθηκαν βλέπουν με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα» και με τη συμμετοχή των νικητών, των μελών της Κριτικής Επιτροπής, εκπροσώπων Δημοσίου, επιχειρήσεων, καθώς  και δημοσιογράφων.

Τα Best City Awards είναι τα μοναδικά  βραβεία που επιβραβεύουν την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής στις ελληνικές πόλεις, διοργανώνονται από την Boussias, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Αττικής και για 5η χρονιά ανέδειξαν κορυφαίες πρακτικές και λύσεις της χρονιάς που πέρασε, μιας χρονιάς εξαιρετικά δύσκολης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές συστημάτων και ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά, η Αυτοδιοίκηση με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, απάντησαν στις προκλήσεις της χρονιάς και απέδειξαν ότι με ευελιξία, καινοτομία και εμπιστοσύνη μπορούν να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το Δημοτικό Πάρκο στην καρδιά της Νικόπολης, για το οποίο επιβραβεύτηκε ο Δήμος Παύλου Μελά με μια τόσο σημαντική διάκριση, είναι ένας πράσινος πυρήνας των 5.600 τ.μ., με βιοκλιματικό χαρακτήρα, που αυξάνει το πράσινο στην περιοχή κατά 200%. Ένας μοναδικός πόλος αναψυχής, σε μια  περιοχή με χρόνια και πολλαπλά χαρακτηριστικά υποβάθμισης, τόσο χωρικής όσο και κοινωνικοοικονομικής και η ποιότητα, λειτουργικότητα, αισθητική  του έργου, που χαίρονται, κάτοικοι και επισκέπτες,  από τον Ιούνιο του 2020, μας γεμίζει με περηφάνια.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και Δήμαρχος Τρικκαίων, έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα σε όλους τους Δημάρχους και τους συνεργάτες τους που απέσπασαν διακρίσεις στα βραβεία.

Από την πλευρά του ο επίτιμος Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έδωσε συγχαρητήρια στους νικητές των Best City Awards, που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της χρονιάς, κατάφεραν να διακριθούν για τις δράσεις τους και να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα αειφόρων πόλεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Ωραιοκάστρου: Τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Συνάντηση του Δημάρχου για τη δημιουργία δάσους 300.000 δέντρων στην Ευκαρπία

@dmin

Δήμος Λαμιέων: Η Λαμία επόμενος σταθμός των Special Olympics Hellas!

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα