Δήμοι

Δήμος Παύλου Μελά: Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στη Σχολή Γονέων

Ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τμήμα Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης  θέτει σε λειτουργία  για ακόμη μια χρονιά το θεσμό των Σχολών Γονέων στη νέα σχολική χρονιά.

Το πρωινό τμήμα της Σχολής Γονέων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Τετάρτη (εκτός αργιών) μέχρι και τον Μάρτιο του 2023, ώρα 9:30-12.00,  στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού  ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Λαγκαδά  221.

Τα μαθήματα είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα δοθεί προτεραιότητα σε γονείς που δεν συμμετείχαν ξανά σε σχολή γονέων.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως και τις 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 8.00-14.00στο τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 020179-160 καθώς και δια ζώσης στο ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, Λήμνου 2 με Καζαντζίδη γωνία, Νικόπολη.

Οι Σχολές Γονέων ξεκίνησαν για να υποστηρίξουν τους γονείς στον δύσκολο ρόλο τους. Ο ρόλος του γονιού είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις.

Η οικογένεια, ως το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να εφοδιάσει το παιδί με τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι γονείς είναι παιδαγωγοί αναντικατάστατοι, οι βασικοί υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού τους. Μα την ίδια ώρα είναι απροετοίμαστοι για τον πολύ υπεύθυνο ρόλο τους και μάλιστα στη σημερινή εποχή που αφενός βάλλονται από υπερπληροφόρηση και παραπληροφόρηση, αφετέρου ο θεσμός της οικογένειας αλλάζει και μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Σκοπός των Σχολών Γονέων είναι:

α) Στήριξη του θεσμού της οικογένειας, αναντικατάστατου πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας

β) Προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα της οικογένειας. Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην ΠΡΟΛΗΨΗ.

Η δράση των Σχολών Γονέων κινείται σε δύο άξονες: την ενημέρωση και τη διαμόρφωση-διαφοροποίηση, η μία στενά συνδεδεμένη με την άλλη.

Η ενημέρωση (information) θέτει υπόψη των γονιών τις μελέτες, τις έρευνες, τα σύγχρονα δεδομένα της οικογενειακής ψυχολογίας.

Η διαμόρφωση-διαφοροποίηση (formation), από την άλλη, οδηγεί τους γονείς μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς τους απέναντι στο παιδί τους. Οι γονείς αλλάζουν, τα παιδιά αλλάζουν, η σχέση γονιού – παιδιού διαφοροποιείται και εξελίσσεται.

Το έργο των Σχολών Γονέων δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός είδους διαλέξεις, βιβλία, άρθρα ή πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου. Τα όποια μέσα μετάδοσης πληροφοριών για τους γονείς μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα και διαφωτιστικά.

Ωστόσο, οι Σχολές Γονέων δεν παρέχουν στους γονείς μόνο πληροφορίες, αλλά τις αναγκαίες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να τις εφαρμόσουν και να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα της εμπειρίας της συμμετοχής σε ομάδα, η οποία δεν παρέχει μόνο πλούσιες ιδέες και βιώματα, αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών οι γονείς ανατροφοδοτούνται δημιουργικά και μαθαίνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά, εξελίσσονται και διαφοροποιούνται. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνονται και αποκομίζουν ευχαρίστηση και χαρά από την άσκηση του ρόλου τους.

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται:

1.Να είναι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά,

2.Να παρακολουθούν όλες τις συναντήσεις της ομάδας,

3.Να ειδοποιούν την υπεύθυνη ψυχολόγο για τυχόν απουσία από την ομάδα

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Νομοθεσία διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους

admin

Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας για το 2024

@dmin

Δήμος Θερμαϊκού: 11η Εθελοντική Αιμοδοσία στον Δήμο Θερμαϊκού

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα