Δήμοι

Δήμος Παύλου Μελά: Σε λειτουργία ο θεσμός Σχολής Γονέων

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τμήμα Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης  θέτουν σε λειτουργία  για ακόμη μια χρονιά το θεσμό των Σχολών Γονέων και καλωσορίζει όλους εσάς στη νέα σχολική χρονιά.

Οι Σχολές Γονέων ξεκίνησαν για να υποστηρίξουν τους γονείς στον δύσκολο ρόλο τους. Ο ρόλος του γονιού είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις.

Η οικογένεια, ως το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να εφοδιάσει το παιδί με τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι γονείς είναι παιδαγωγοί αναντικατάστατοι, οι βασικοί υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού τους. Μα την ίδια ώρα είναι απροετοίμαστοι για τον πολύ υπεύθυνο ρόλο τους και μάλιστα στη σημερινή εποχή που αφενός βάλλονται από υπερπληροφόρηση και παραπληροφόρηση, αφετέρου ο θεσμός της οικογένειας αλλάζει και μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Τι είναι η Σχολή Γονέων

Σύμφωνα με τη «Διεθνή Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των Γονέων» (Fédération Internationale pour l’ Education des Parents–F.I.E.P.), στις Σχολές Γονέων κάποιος μαθαίνει το «επάγγελμα» του γονέα, διότι –όπως υποστηρίζει– το να είσαι γονέας στην εποχή μας δεν μπορεί να είναι αυτοσχεδιασμός.

Οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν αναπτυχθεί πολύ και οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην αναπτυξιακή και στην κοινωνική ψυχολογία μάς τροφοδοτούν συνεχώς με νέα δεδομένα που ο σύγχρονος γονιός χρειάζεται να γνωρίζει.

ΣΚΟΠΟΣ των Σχολών Γονέων είναι:

α) η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, αναντικατάστατου πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας

β) η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα της οικογένειας. Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην ΠΡΟΛΗΨΗ.

Η δράση των Σχολών Γονέων κινείται σε δύο άξονες:

  • Την ενημέρωση (information) που θέτει υπόψη των γονιών τις μελέτες, τις έρευνες, τα σύγχρονα δεδομένα της οικογενειακής ψυχολογίας.
  • Την διαμόρφωση – διαφοροποίηση (formation), που από την άλλη, οδηγεί τους γονείς μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς τους απέναντι στο παιδί τους. Οι γονείς αλλάζουν, τα παιδιά αλλάζουν, η σχέση γονιού – παιδιού διαφοροποιείται και εξελίσσεται.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ

  • Το πρωινό τμήμα της Σχολής Γονέων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και κάθε Τετάρτη (εκτός αργιών) μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, ώρα 9:30-12.00,  στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη.
  • Όσοι γονείς ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για το απογευματινό τμήμα της Σχολής Γονέων (περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο επικοινωνίας που ακολουθεί στο τέλος της δημοσίευσης).
  • Τα μαθήματα είναι ΔΩΡΕΑΝ
  • Θα δοθεί προτεραιότητα σε γονείς που δεν συμμετείχαν ξανά σε σχολή γονέων.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται:

  • Να είναι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά,
  • Να παρακολουθούν όλες τις συναντήσεις της ομάδας,
  • Να ειδοποιούν την υπεύθυνη ψυχολόγο για τυχόν απουσία από την ομάδα.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως και 09 Δεκεμβρίου 2022 και ώρες 8.00-14.00  στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 020179-160 καθώς και δια ζώσης στο ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, Λήμνου 2 με Καζαντζίδη γωνία, Νικόπολη.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θέρμης: Δενδροφύτευση από μαθητές και μαθήτριες στα Βασιλικά

@dmin

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Ημερίδα πυροπροστασίας και Πρώτων Βοηθειών στο Πανόραμα

@dmin

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μίλησε στην εκπομπή του OPEN

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα