Δήμοι

Μόνο σε δύο τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης φαίνεται να επιδιώκονται συγκλίσεις

Από τους εννέα δήμους της Θεσσαλονίκης όπου δεν υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία, μόλις σε δύο, τρεις φαίνεται να επιδιώκονται συγκλίσεις.

Οι προσφάτως ψηφισθείσες τροποποιήσεις στο νόμο «Κλεισθένη» φαίνεται πως τελικά ανακόπτουν αντί να ενθαρρύνουν τη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων για συνεργασία με σκοπό τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας στους δήμους της Θεσσαλονίκης στους οποίους εξελέγησαν δήμαρχοι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Ειδικότερα, η τροποποίηση με την οποία η παράταξη του δημάρχου αποκτά πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή πρωτίστως και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δευτερευόντως, φαίνεται πως λύνει σε σημαντικό βαθμό τα χέρια των δημάρχων οι οποίοι δείχνουν να μην καίγονται πλέον για την εξασφάλιση της «δεδηλωμένης» στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε σύνολο 14 δήμων στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, στους εννέα οι δήμαρχοι οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου δεν διαθέτουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο λόγω απλής αναλογικής. Μάλιστα, σε τέσσερις περιπτώσεις (Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Θερμαϊκός και Δέλτα) οι παρατάξεις των εκλεγέντων δημάρχων διαθέτουν λιγότερους δημοτικούς συμβούλους απ’ ότι η μείζων αντιπολίτευση.

Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, αλλά και στο ενδιάμεσο των δύο γύρων, στους περισσότερους δήμους είχε διαφανεί διάθεση να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ της παράταξης του νικητή των εκλογών και παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκειμένου να επιτευχθούν ισχυρές πλειοψηφίες. Μάλιστα, τη λύση αυτή ενθάρρυνε τροποποίηση του «Κλεισθένη» την οποία προώθησε και ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνοντας περιθώριο ακόμη και για συνενώσεις δημοτικών παρατάξεων.

Εντούτοις, η τροποποίηση άλλης διάταξης που εξασφαλίζει στην παράταξη του δημάρχου πλειοψηφία στη νευραλγική Οικονομική Επιτροπή φαίνεται να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Απόδειξη ότι από τους εννέα δήμους της Θεσσαλονίκης όπου δεν υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία, μόλις σε δύο, τρεις φαίνεται να επιδιώκονται συγκλίσεις με στόχο της συγκρότηση δημοτικής διοίκησης συνεργασίας.

Δήμος Καλαμαριάς: Η παράταξη του νέου δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη διαθέτει 10 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 41, ενώ 14 διαθέτει η μείζων αντιπολίτευση. Για την επίτευξη σταθερής πλειοψηφίας απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 11. Σύμφωνα με τον δήμαρχο πρόθεσή του είναι να συγκροτήσει ένα διοικητικό σχήμα βασισμένο στη δική του παράταξη. «Ο χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου είναι πυκνός, δεν αποκλείω τίποτε, ωστόσο οι εκ προοιμίου συμφωνίες δεν είναι το κύριο ζητούμενο για εμάς. Εάν υπάρχει κάποιος άξιος από άλλη παράταξη ίσως να αξιοποιηθεί, όμως δεν πρόκειται να μπούμε σε συζητήσεις και συμφωνίες για ανταλλάγματα» αναφέρει ο κ. Δαρδαμανέλης. Σημειώνει ότι το κλίμα στην Καλαμαριά είναι παραδοσιακά συναινετικό και εκτιμά ότι έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί ο δήμος και την επόμενη τετραετία. Η Καλαμαριά διαθέτει έξι αντιδημάρχους οι οποίοι θα προέρχονται πιθανότατα στο σύνολό τους από την παράταξη του δημάρχου.

Δήμος Κορδελιού Εύοσμου: Ο νέος δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός διαθέτει 15 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 45. Όπως εξηγεί, στο ενδιάμεσο των δύο γύρων είχε γίνει συζήτηση με κάποια από τις παρατάξεις για συνεργασία, ωστόσο δεν κατέληξε κάπου οριστικά. «Μετά την τροποποίηση του ‘Κλεισθένη’ δεν τίθεται αναγκαιότητα για συνεργασίες» παραδέχεται ο κ. Μανδαλιανός προσθέτοντας πως «δεν έχουμε αντίρρηση να το δούμε, όμως δεν πρόκειται να μπούμε σε αλισβερίσια».
Στο δήμο υπάρχουν οκτώ θέσεις αντιδημάρχων τις οποίες θα καταλάβουν στελέχη της παράταξης του δημάρχου ενώ για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου θα προταθεί ο εκπαιδευτικός Γιώργος Γούναρης, επίσης από την παράταξη του δημάρχου.

Δήμος Λαγκαδά: «Επιδίωξή μας είναι να λειτουργήσουμε συναινετικά ωστόσο σε αυτή τη φάση έχουμε αποφασίσει να πάμε μόνοι μας και μετά, βλέποντας και κάνοντας» δηλώνει ο δήμαρχος Γιάννης Ταχματζίδης. Σημειώνει δε, πως «θέλουμε να υπάρχει και ισχυρή αντιπολίτευση προκειμένου να διορθώνουμε τα λάθη που τυχόν θα κάνουμε». Η παράταξη του κ. Ταχματζίδη διαθέτει 14 συμβούλους σε σύνολο 41. Ο δήμος έχει έξι αντιδημάρχους οι οποίοι θα προέρχονται όλοι από την παράταξη του δημάρχου όπως και η Βάσω Λούρδα η οποία θα προταθεί για πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Δήμος Χαλκηδόνας: «Η παράταξή μας διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει μόνη της στη διοίκηση του δήμου, επιδιώκοντας συγκλίσεις και συναινέσεις κατά περίπτωση, εντός του δημοτικού συμβουλίου, μακριά από συναλλαγές και ανταλλάγματα» αναφέρει ο δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η παράταξή του, η οποία διαθέτει 12 έδρες σε σύνολο 33, κέρδισε στο δεύτερο γύρο, κόντρα σε όλη την αντιπολίτευση η οποία είχε συνενωθεί. Είναι αυτονόητο ότι από τη δική του παράταξη θα προέρχονται και οι πέντε αντιδήμαρχοι.

Δήμος Δέλτα: Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συγκρότησης δημοτικής διοίκησης συνεργασίας ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης η παράταξη του οποίου διαθέτει μόλις επτά συμβούλους σε σύνολο 33. Όπως εξηγεί, αυτή τη βδομάδα θα γίνουν συζητήσεις με την αντιπολίτευση και δεν αποκλείεται ως την 1η Σεπτεμβρίου να προκύψουν συνεργασίες, αποκλείοντας όμως την περίπτωση συνενώσεων. Σε αυτή την περίπτωση κάποιοι από τους πέντε αντιδημάρχους θα προέρχονται φυσικά από την αντιπολίτευση.

Δήμος Θερμαϊκού: Σε συγκρότηση διοίκησης συνεργασίας προχωρά ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής η παράταξη του οποίου διαθέτει δέκα συμβούλους σε σύνολο 33. Ωστόσο, όπως εξηγεί, μαζί του θα συνεργαστούν και τουλάχιστον άλλες τρεις παρατάξεις, του Σίμου Καψάλα και του Νίκου Παράσχου που διαθέτουν από δύο συμβούλους και του Δημήτρη Καπλάνη με έναν σύμβουλο. Ο κ. Τσαμασλής εκτιμά ότι στην πράξη θα διαμορφωθεί άνετη πλειοψηφία με τουλάχιστον είκοσι συμβούλους. Επίσης, μία από τις έξι θέσεις αντιδημάρχων θα δοθεί στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στον κ. Καψάλα.

Δήμος Παύλου Μελά: Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προγραμματικές συνεργασίες, αλλά όχι συνενώσεις, με παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφήνει ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Όπως δήλωσε στην Voria.gr τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε συζητήσεις με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Σε περίπτωση που υπάρξουν συνεργασίες είναι πιθανόν στελέχη της αντιπολίτευσης να καταλάβουν μία ή και περισσότερες από τις έξι θέσεις αντιδημάρχων. Η παράταξή του δημάρχου διαθέτει 15 έδρες σε σύνολο 41 μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Δήμος Ωραιοκάστρου: Η παράταξη του δημάρχου Παντελή Τσακίρη διαθέτει οκτώ συμβούλους σε σύνολο 33. Ο κ. Τσακίρης έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες κύκλο συζητήσεων με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανόν κάποιες συνεργασίες να ευδοκιμήσουν και να υπάρξει διοίκηση ευρύτερης συνεργασίας. Ωστόσο αυτό θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

voria.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Ωραιοκάστρου: Συνάντηση Δημάρχου με τα μέλη της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Δρυμού

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Πρόσκληση για υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων εντός της Π.Ε.17 και τμήματος της Π.Ε.14 της ΔΕ Πολίχνης

@dmin

ΥΠΕΣ: Μεταρρυθμίσεις – τομή στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2020

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα