Οικονομία

Στους Δήμους τα έσοδα τελών κυκλοφορίας

Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο φαίνεται να καθυστερεί εκ νέου η εφαρμογή της, αφού εκκρεμεί ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα, αυτό των συνενώσεων.

Ακολούθως το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή για να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία. Επομένως δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία και να κατατεθεί στη Βουλή πριν το 2020.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα απασχολήσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων θεμάτων γενικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με την Ένωση Δήμων και ενσωματώθηκαν οι συμφωνηθείσες τροποποιήσεις.

Παρ’ όλα αυτά δεν απέκλεισε νέα συνάντηση. Όπως δήλωσε στη «Χ» ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, «υπήρξε συμφωνία κατά 90%, ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι οι Δήμοι».

Τέλη κυκλοφορίας αντί κρατικής χορηγίας

Σημαντικότερο από τα συμφωνηθέντα χαρακτήρισε την ολική παραχώρηση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας (αντί μερικής παραχώρησης που ήταν η αρχική πρόταση). Σημείωσε ότι αυτό το ποσό «θα καλύψει και με το παραπάνω τις αυξημένες αρμοδιότητες που θα δοθούν στους δήμους. Ως εκ τούτου θα καταργηθεί η κρατική χορηγία».

Αυτό που εκκρεμεί, όπως ανέφερε, είναι το «γεωγραφικό», δηλαδή οι συνενώσεις. «Έγιναν όλες οι απαραίτητες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα υπουργεία, χωρίς να υπάρχει θετική κατάληξη σε όλα τα ζητήματα», πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, ενώ απέφυγε να σχολιάσει κατά πόσο υπήρξε θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων των σχολικών εφορειών στους δήμους.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας, ανέφερε ότι «από δικής μας πλευράς θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο και να κατατεθεί στη νομική υπηρεσία το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου για σκοπούς νομοτεχνικής επεξεργασίας, πριν να κατατεθεί στη Βουλή».

Από την πλευρά των δήμων εκφράζεται ικανοποίηση για την πλήρη παραχώρηση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας.

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, «αναμένουμε να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο και ακολούθως, μετά από την πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων, θα τοποθετηθούμε».

Γιάννης Κακαρής

dialogos.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Συντάξεις Ιουλίου: Ημερομηνίες Πληρωμών για όλα τα Ταμεία

@dmin

Θεσσαλονίκη ερημιά και ελπίδα καμιά ΦΩΤΟ

Ioannis Terzakis

Εγκύκλιος για τον προϋπολογισμό Δήμων 2020

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα