Οικονομία

Τέλος στην έκπτωση 10% στους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ

Όπως είχε ήδη φανεί μέσω δημοσιευμάτων, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κατάργηση της έκπτωσης 10% στους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ, μία έκπτωση που απολαμβάνουν περισσότεροι από 4 εκατ. πελάτες.

Στόχος μίας τέτοιας ενδεχόμενης κίνησης είναι να βρεθούν έσοδα που θα στηρίξουν την επιχείρηση. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει ότι χρειάζονται 750 εκατ. ευρώ ετησίως για να επιβιώσει η επιχείρηση.

Στα σχέδια της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να υπάρξουν αλλαγές στα κλιμάκια κατανάλωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ και τις χρεώσεις που τα συνοδεύουν, ενώ αρκετά πιθανή πρέπει να θεωρείται η ενσωμάτωση ρήτρας CO2 στα τιμολόγια, γεγονός που σημαίνει ότι όταν οι τιμές ρύπων ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο, τότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός και το επιπλέον αυτό κόστος θα πληρώνεται από τους πελάτες της.

Τι σημαίνει κατάργηση της έκπτωσης

Το πρώτο από τα νέα μέτρα έχει να κάνει με την μερική ή ολική κατάργηση της έκπτωσης 10% στο ρεύμα για όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα. Τελευταία στοιχεία τους υπολόγιζαν σε περίπου 4 εκατομμύρια επί συνόλου 7 εκατομμυρίων πελατών.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα επέλθει η παραμικρή αλλαγή στον τελικό λογαριασμό : Ισοδύναμα μέτρα μειώσεων σε άλλες χρεώσεις, (ΦΠΑ, ΕΤΜΕΑΡ) θα εξουδετερώνουν τις όποιες επιβαρύνσεις, ώστε το τελικό αποτέλεσμα στο λογαριασμό που λαμβάνει στα χέρια του ο καταναλωτής, να είναι μηδενικό, όπως έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη ο αρμόδιος υπουργός Κ.Χατζηδάκης.

Το πρώτο κούρεμα της έκπτωσης είχε συμβεί επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον περασμένο Απρίλιο, είχε μειωθεί για τους συνεπείς πελάτες, από 15% στο 10%. Τώρα έρχεται το οριστικό της τέλος, παρ’ ότι υπάρχουν σκέψεις να παραμείνει ένα μικρό ποσοστό, προφανώς για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Το δεύτερο μέτρο σχετίζεται με αναπροσαρμογή στις χρεώσεις και στα τιμολογιακά κλιμάκια ανάλογα με την κατανάλωση, την οποία μελετούν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ. Τα σημερινά κλιμάκια είναι δύο, το πρώτο έως τις 2000 κιλοβατώρες και το δεύτερο από τις 2000 κιλοβατώρες και πάνω, με διαφορετικές χρεώσεις για κάθε μια κατηγορία.

Και σε αυτή την περίπτωση, ισχύει ό,τι και με την κατάργηση της έκπτωσης 10%, ότι δηλαδή οι όποιες αυξήσεις θα ισοφαριστούν από αντίστοιχες μειώσεις άλλων χρεώσεων : Του ΦΠΑ από 13% σε 6%, μέτρο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και του ΕΤΜΕΑΡ. Του τέλους δηλαδή υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που καταβάλουν όλοι οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος και του οποίου σκοπός είναι η ομαλή πληρωμή των προμηθευτών που παράγουν ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

@dmin

Ελλάδα: Η μόνη χώρα στην ΕΕ με κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010

@dmin

Κοινωνικό τιμολόγιο: Λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα