Δήμοι

Δήμος Παύλου Μελά: Στήνεται η περίφραξη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, έξι μήνες μετά την έναρξη τους, οι εργασίες για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό πάρκο που ο οικείος δήμος θα προικοδοτήσει στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τις παρεμβάσεις για το πράσινο στο πάρκο, το οποίο σύμφωνα με το δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, θα παραδοθεί το φθινόπωρο του 2023, σε αυτή τη φάση προχωρούν εντατικά και οι εργασίες για τη περίφραξη του χώρου σε έκταση 330 στρεμμάτων, ενώ το καλοκαίρι θα πεζοδρομηθεί και η κομβική οδός Δαβάκη που ενώνει το πρώην στρατόπεδο με την Νεάπολη.

Παράλληλα, σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι διαδικασίες για την μετατροπή των δυο κτιρίων που θα στεγάσουν το μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ενώ ήδη εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση για τις μελέτες των οκτώ ακόμη κτιρίων που θα στεγάσουν δράσεις πολιτισμού και υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά.

Ειδικότερα πρόκειται για το κτίριο Α2 με πρόσοψη επί της οδού Λαγκαδά, που είναι το ένα από τα δύο μεγάλα ιστορικά κτιριακά συγκροτήματα, τα οποία βρίσκονται μέσα στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» (το άλλο είναι το Α3). Σε αυτό θα στεγαστούν επίσης το νέο δημαρχείο, ενώ θα διαμορφωθούν χώροι για δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

ο δεύτερο κτίριο είναι το Β1 και το Β2 που θα στεγάσουν την ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού, ενώ εκπονείται σχετική μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου Δ, το οποίο θα αξιοποιηθεί ως χώρος βοηθητικών εγκαταστάσεων του βασικού κτιρίου που υπάρχει εντός του πρώην στρατοπέδου.

Εξασφαλισμένα κονδύλια και για 8 κτίρια πολιτισμού

Όπως ανέφερε μιλώντας στο makthes.gr η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σίσσυ Φραγκοπούλου το κτίριο Α2 που προορίζεται για μουσείο Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς μετά το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε βγήκε προσωρινός ανάδοχος, ενώ συνολικά το έργο έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση. «Το έργο είναι σε πολύ καλό δρόμο, καθώς εκτός από τον προσωρινό ανάδοχο έχει σταλεί και ο σχετικός φάκελος για την έκδοση οικοδομικής άδειας» ανέφερε η κ. Φραγκοπούλου.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, μέσω του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια για τις μελέτες ο συνολικά κτιρίων, τα δύο εκ των οποίων θα στεγάσουν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. «Τα άλλα θα αξιοποιηθούν πάλι για δράσεις πολιτισμού και ένα από αυτά θα αφορά σε κινηματογραφικό στούντιο. Κάποια άλλα για την πράσινο και την αειφόρο ανάπτυξη και ένα που θα στεγάσει αρχαιότητες του μετρό της Θεσσαλονίκης» τόνισε η αντιδήμαρχος.

Τα έργα που έγιναν

Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν τους τελευταίους μήνες, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης δηλώνει καταρχάς ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έξι μήνες μετά την επίσημη έναρξη των εργασιών έχουν ολοκληρωθεί όλες οι πρόδρομες ενέργειες, η τοπογραφική αποτύπωση για την παραλαβή του φυσικού εδάφους, η οριοθέτηση του χώρου (προσβάσεις, είσοδοι – έξοδοι πεζών και χώρων στάθμευσης κ.α.), η κατεδάφιση των κτιρίων και βοηθητικών κτισμάτων και η απομάκρυνση και διαχείριση των προϊόντων καθαιρέσεων (ανακυκλώσιμα και μη).

«Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατεδαφίσεων που αφορούσε σε βοηθητικά κτίσματα που κινδύνευαν με κατάρρευση και ο καθαρισμός από τα διάφορα ερείπια που βρίσκονταν διάσπαρτα εντός του χώρου» ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, όπως είπε, ξεκίνησαν οι εργασίες χάραξης και διαμόρφωσης της εσωτερικής οδοποιίας στα ίχνη των υφιστάμενων οδών, για να τοποθετηθούν τα δίκτυα υποδομής (άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού) που θα εξυπηρετήσουν τις προβλεπόμενες χρήσεις γης.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το φθινόπωρο του 2023, θα καλωσορίσουμε κατοίκους και επισκέπτες, σε έναν πρότυπο δημόσιο χώρο που θα έχει κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο και η παράδοσή του στους πολίτες, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα των τελευταίων ετών, για τις επόμενες γενιές» δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά.

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για το makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χωρίς νερό και ρεύμα περιοχές του Ωραιοκάστρου

Ioannis Terzakis

Δήμος Ωραιοκάστρου: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στα Κοιμητήρια

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Κοπή βασιλόπιτας των εργαζομένων του δήμου

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα