Δήμοι

Δήμος Παύλου Μελά: Ξεκίνησε από την Ευκαρπία η αναβάθμιση 16 αθλητικών εγκαταστάσεων

Συνολικά θα γίνουν παρεμβάσεις σε 16 ανοιχτές και κλειστές δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Δ.Παύλου Μελά.

Από τα γήπεδα μπάσκετ στο μνημείο των 14 παλικαριών και στις εργατικές κατοικίες της Ευκαρπίας ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου, η υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων του δήμου Παύλου Μελά σε 16 συνολικά ανοικτές και κλειστές δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας.

Με στόχο την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, όπου καθημερινά γυμνάζονται και ψυχαγωγούνται οι κάτοικοι του δήμου Παύλου Μελά, οι σχολικές μονάδες της περιοχής και οι τοπικοί σύλλογοι, θα εκτελεστούν ταυτόχρονα τα παρακάτω δύο έργα, μετά από Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, στις 22 Μαρτίου 2021.

Συντηρήσεις αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Παύλου Μελά

Με τη σύμβαση αυτή χρηματοδοτείται σημαντικό μέρος των εργασιών από το Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών Ίδιων Πόρων, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Παύλου Μελά και αφορά στην αναβάθμιση των ανοικτών γηπέδων μπάσκετ:

 • Στον αθλητικό χώρο δίπλα στο μνημείο των 14 παλικαριών, ΔΕ Ευκαρπίας,
 • Στην οδό Γιάννη Ρίτσου, στις εργατικές κατοικίες, δίπλα στο 2ο Γυμνάσιο, ΔΕ Ευκαρπίας,
 • Στον αύλειο χώρο του ιστορικού 1ου Λυκείου δίπλα στο Δημαρχείο, ΔΕ Σταυρούπολης,
 • Στον αύλειο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Τερψιθέα, ΔΕ Σταυρούπολης,
 • Στα γήπεδα της διασταύρωσης των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα Μετέωρα, ΔΕ Πολίχνης,
 • Στην περιοχή του Ιερού Ναού Ανάληψης, κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Παύλου Μελά, ΔΕ Πολίχνης.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν επεμβάσεις τόσο στην περίφραξη όσο και στο δάπεδο των γηπέδων με αντικραδασμικό συνθετικό υλικό. Παράλληλα θα τοποθετηθούν και νέες μπασκέτες  όπου κρίνεται απαραίτητο και οι φθορές είναι σημαντικές. Η υλοποίηση των εργασιών με την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών που διαθέτουν την εμπειρία και συνεργατικά με το Τμήμα Αθλητισμού κρίνεται επιβεβλημένη για να αθλούνται οι πολίτες υπό ασφαλείς συνθήκες.

Προγραμματική Παροχή υπηρεσιών για έλεγχο και έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας αθλητικού εξοπλισμού ανοικτών και κλειστών χώρων άθλησης

Πραγματοποιήθηκε από πιστοποιημένο, απόλυτα εξειδικευμένο φορέα, έλεγχος του ελεύθερα προσβάσιμου αθλητικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα του εξοπλισμού καλαθόσφαιρας, των εστιών ποδοσφαίρου και των στυλοβατών πετοσφαίρισης και αντισφαίρισης, σε 48 συνολικά  υπαίθριες και μη αθλητικές εγκαταστάσεις, των τριών δημοτικών ενοτήτων.

Από τον παραπάνω έλεγχο διαπιστώθηκαν σε ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού, σημεία που χρήζουν επιδιόρθωσης ή αποκατάστασης. Ωστόσο, απαιτούνται άμεσες ενέργειες αποκατάστασης και απομάκρυνση του εξοπλισμού ή παύση λειτουργίας της εγκατάστασης, από το Τμήμα Αθλητισμού και το Τμήμα Καθημερινότητας & Άμεσης Επέμβασης, λόγω σοβαρών ευρημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς έως και θανατηφόρους τραυματισμούς στους παρακάτω 10 αθλητικούς χώρους:

 • Πλαστικό γήπεδο ποδοσφαίρου Αγίου Ραφαήλ στα Μετέωρα, ΔΕ Πολίχνης,
 • ΔΑΚ Πολίχνης κλειστό, ΔΕ Πολίχνης,
 • Γήπεδο ποδοσφαίρου της οδού Σοφοκλέους στην Τερψιθέα, ΔΕ Σταυρούπολης,
 • Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στην οδό Ιατρού Γωγούση στην Τερψιθέα, ΔΕ Σταυρούπολης,
 • Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στη συμβολή των οδών Δοϊράνης και Ωραιοκάστρου, ΔΕ Σταυρούπολης,
 • Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στην οδό Ευριπίδη, δίπλα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο και τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, ΔΕ Σταυρούπολης,
 • Γήπεδο μπάσκετ στην αθλητική κυψέλη δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου και στο υπό δημιουργία Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, ΔΕ Σταυρούπολης,
 • Πλαστικό γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 στην οδό Υψηλάντη, ΔΕ Ευκαρπίας,
 • Πλαστικό γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 στην οδό Γιάννη Ρίτσου, στις εργατικές, ΔΕ Ευκαρπίας,
 • Κλειστό γυμναστήριο Ευκαρπίας, Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, ΔΕ Ευκαρπίας.
Η διαδικασία επιθεώρησης και πιστοποίησης των αθλητικών χώρων περιελάμβανε:
 • Έλεγχο συμμόρφωσης του εξοπλισμού, σύμφωνα με το αντίστοιχο πρότυπο και την οδηγία 2001/95/ΕΚ για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων.
 • Οπτικό έλεγχο του εξοπλισμού (για οξείδωση, εμφανή φθορά κλπ).
 • Διαστασιολογικό έλεγχο και έλεγχο ασφαλούς λειτουργίας (για σχεδιαστικές ή και κατασκευαστικές αποκλίσεις από τους κανονισμούς).
 • Δοκιμές Αντοχής φορτίων με βάση το πρότυπο (για να ελεγχθεί η επάρκεια της βάσης).
 • Έλεγχο παγιδεύσεων μερών του σώματος.
 • Έλεγχο θεμελίωσης του εξοπλισμού με χρήση κρουσίμετρου (για τον έλεγχο αυτό χρήση κρουσίμετρου τύπου AT 241/E.)
 • Έκδοση τεχνικής έκθεσης αρχικής επιθεώρησης και εκτίμησης επικινδυνότητας.
 • Έκδοση Βεβαίωσης για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης βάσει της τεχνικής έκθεσης επιθεώρησης.
 • Επανέλεγχος όπου απαιτείται, κατόπιν επιδιορθώσεων, με ευθύνη του Διαχειριστή, σε ευρήματα όπως αυτά καταγράφονται στην τεχνική έκθεση (επανέλεγχος σε περίπτωση επιδιόρθωσης και όχι σε περίπτωση αντικατάστασης ολόκληρου του εξοπλισμού).

Για την εν λόγω εργασία χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και επιπλέον, ο φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, απαραιτήτως έχει αξιολογηθεί για την τεχνική του επάρκεια και διαθέτει τις απαιτούμενες διαπιστεύσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Στην έναρξη των εργασιών, στους ανοικτούς αθλητικούς χώρους της Ευκαρπίας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού – Πολιτισμού Παντελής Νιγδέλης και ο Εντεταλμένος για θέματα της δημοτικής αστυνομίας και για την παρακολούθηση των αιτημάτων στη ΔΕ Ευκαρπίας Κωνσταντίνος Στούπας, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, κατόπιν ελέγχου που εγγυάται ποιότητα και ασφάλεια.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Περιφέρεια και την κυρία Πατουλίδου για την έμπρακτη στήριξη, σε ένα έργο που θα βελτιώσει τις αθλητικές υποδομές, τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους και την ποιότητα της καθημερινής ζωής στις γειτονιές του δήμου Παύλου Μελά.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Ωραιοκάστρου: «Μπήκαν τα θεμέλια» για την κατασκευή σύγχρονου Προπονητηρίου Μαχητικών Αθλημάτων στη Γαλήνη

@dmin

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Ορισμός νέων Αντιδημάρχων

@dmin

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Ανοιχτά ΚΑΠΗ – ΚΗΦΗ και το Δημοτικό Κολυμβητήριο με δωρεάν είσοδο λόγο καύσωνα

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα