Δημοτικές Εκλογές 2023Επικαιρότητα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Θα πνίξουν τα «απόνερα» του ΓΠΣ την διοίκηση Ζέρβα στις επερχόμενες εκλογές;

Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο της Θεσσαλονίκης δελτίο τύπου, μέσω του οποίου προαναγγέλλεται πανηγυρικά από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο κ. Δ. Μήτρου που ανήκει στη παράταξη του Δημάρχου Κ. Ζέρβα, ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αναμένεται να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και διατυπώσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, με το νέο ΓΠΣ (από 30 ή 12 χρόνια) η Θεσσαλονίκη αποκτά «ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο» για επενδύσεις, αφού εκτεταμένες περιοχές με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, (κατοικίες και λίγα καταστήματα), στο νέο Σχέδιο θα είναι περιοχές γενικής κατοικίας ώστε να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα.

Επέκταση του επιχειρηματικού κέντρου της πόλης αποτελεί και η περιοχή των Λαχανόκηπων που εντάσσεται με το νέο ΓΠΣ στο σχέδιο πόλης με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου κατοικίας και πρασίνου. Η έκταση των 800 στρεμμάτων έχει ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική λόγω της άμεσης γειτνίασης με το λιμάνι και τον εμπορικό σιδηροδρομικό σταθμό αλλά και με το υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Μάλιστα ο κ. Μήτρου, αναφέρεται στον «Μύλο» και την «Βίλκα» όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν με χρήσεις επιχειρηματικές, καθώς υπήρχαν επιχειρηματίες που περίμεναν την αλλαγή των χρήσεων γης.

Τι γίνεται όμως λίγο «πιο πέρα» από «εκεί που δεν δείχνουν» οι χάρτες που παρουσιάζει ο κ. Μήτρου, αλλά οι πραγματικοί χάρτες, και χτυπά η καρδιά της πραγματικής επιχειρηματικότητας αυτής της πόλης;

Η μισή αλήθεια, είναι χειρότερη από ένα ψέμα, όπως λέει και ο σοφός λαός μας.

Γιατί κ. Μήτρου «μισές αλήθειες» για τις χρήσεις γης για μόνο 1-2 οικόπεδα, για δήθεν επενδύσεις που δεν υπάρχουν;  Είμαστε μάρτυρες διαλεκτικής με ενοχές, και κυρίως απόκρυψης του πραγματικού, μεγάλου και κύριου διακυβεύματος του ΣΜΠΕ 22/5/23. Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (26/7/23) που οδηγεί στην καθολική ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης και αναστέλλει επενδύσεις ύψους 500 εκατ.€ με τους τυχόν παράνομους περιορισμούς χρήσεων σε χιλιάδες στρέμματα γης και εκατοντάδες επιχειρήσεις δυτικά.

Προμελετημένο έγκλημα το ΓΠΣ για τη Δυτική Θεσσαλονίκη;

Στα δυτικά της πόλης πρόκειται να συντελεστεί ένα πραγματικό «έγκλημα», ΕΝΤΟΣ των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης μέχρι τα σύνορα με τον Δήμο Δέλτα-Μενεμένης, καθώς ΕΚΤΟΣ του υπάρχοντος σχεδίου πόλης (χάρτης) που παρουσιάστηκε στο ΓΠΣ, άφησε «απέξω» τόσα χρόνια με σαφείς όρους δόμησης και ανάπτυξης τα συνολικά 1800 στρέμματα (μέρος των οποίων είναι τα 800), δηλαδή χιλιάδες ιδιοκτησίες και εκατοντάδες επιχειρήσεις που επηρεάζουν άμεσα οι επιχειρούμενοι και παράνομοι χάρτες, σύμφωνα με την νομιμότητα της ΕΕ.

Το «επιχειρούμενο» ΓΠΣ που τόσο πασχίζουν με κάθε τρόπο να «περάσουν» αθόρυβα:

Πρώτον: Προβλέπει λουκέτα σε όλη την πόλη για τις παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης  και οικονομική ερήμωση, παρά το ότι ο ν. 4635/19 προβλέπει την διατήρηση τους μέσα στον αστικό ιστό για 30 χρόνια. Στην Αθήνα όχι μόνο δεν εκδιώκονται, αλλά και ενθαρρύνεται η προσέλκυση τους.

Δεύτερον: Είναι δυνατόν, την επίσημη απόφαση του Ανώτατου νομικού οργάνου της ΕΕ για τα χωροταξικά της δυτικής Θεσσαλονίκης, στο ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί επενδύσεων εκτός ορίων υψηλής όχλησης, να μην λαμβάνεται καν υπόψη, και την απόφαση αυτή, να την «εγγράφουν» κάποιοι επιτήδειοι κύκλοι, σκόπιμα, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους;

Αξίζει η Θεσσαλονίκη τέτοια υποβάθμιση; Ποια ενδιαφέροντα τα υποκινούν; Δεν υπάρχουν ευθύνες;

Είναι γνωστό, ότι εκ μέρους του δήμου υπήρξαν «ανεπίσημες προφορικές δηλώσεις» κατά των χαρτών ερήμωσης στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, όμως είναι αυτό αληθές; Και πώς αποδεικνύεται αυτό, την στιγμή που δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη καμία «επίσημη δήλωση» του Δημάρχου Κ.Ζέρβα, ή των «στενών συνεργατών» του. Μόνο η δημόσια δήλωση θα βοηθήσει έστω και τώρα!

Είναι πραγματικά τόσο δυσνόητο για το «κονκλάβιο» (που για μερικούς μήνες ακόμη θα κατοικεί στις καρέκλες του Δημαρχιακού Μεγάρου και είναι εντελώς αβέβαιο αν θα ξανακαθίσουν) πώς το σημαντικότερο πρόβλημα είναι να ΜΗΝ επιβληθούν οι χάρτες ερήμωσης στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως επιχειρεί μεθοδευμένα το ΥΠΕΝ μέσω ΣΜΠΕ και ΚΕΣΥΠΟΘΑ;

Προ των ευθυνών τους οι φορείς της πόλης

Η αλήθεια είναι πώς η πλειοψηφία των αιρετών (Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών ακόμη και (που για δικούς της λόγους συνεργεί ως «καλό παιδί» με την κεντρική εξουσία) και ουδείς μπορεί να το αρνηθεί, ότι έχουν ενημερωθεί πώς η εφαρμογή του ΓΠΣ όπως προωθείται αποτελεί την καταστροφή της καρδιάς των επενδύσεων και των παραγωγικών μονάδων σε όλη την Θεσσαλονίκη.

Έχουν γίνει δεκάδες παρεμβάσεις σε γραμματείς, υπουργούς, πολιτικούς και «σωτήρες – μνηστήρες» της καρέκλας της εξουσίας, που πολιτεύονται στην Θεσσαλονίκη, με λεπτομερές επεξηγήσεις  πώς το ΓΠΣ στοχεύει στην οικονομική εξόντωση των επιχειρήσεων στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Και διαπιστώνει κανείς, πώς ενώ προεκλογικά όλοι ανεξαιρέτως «συμφωνούσαν» πώς είναι καταστροφικό για τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μετά το πέρας τον εκλογών, αφού υφάρπαξαν την ψήφο του πολίτη, έχοντας εκλεγεί, αδιαφόρησαν και επέτρεψαν με την ανοχή τους, τις παρασκηνιακές και υπόγειες διεργασίες που οδήγησαν στην υπογραφή του ΓΠΣ.

Τα επίμαχα, καίρια ερωτήματα που χρήζουν απάντησης

Ξαναθέτουμε λοιπόν για μία ακόμη φορά τα επίμαχα, καίρια ερωτήματα που χρίζουν απάντησης από τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους πρωτεργάτες του ΓΠΣ, προσθέτοντας ένα ακόμη στο τέλος.

  • Συζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο οι «λεπτομέρειες» που καίνε τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, ή θα αφήνει «παράλυτη» τη δυτική Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τις  επενδύσεις ύψους 500 εκατ. €; Το δόγμα της ισόρροπης ανάπτυξης ανατολικά- δυτικά είναι υπαρκτό.
  • Το ΓΠΣ θα είναι σύμφωνα με τη νομιμότητα της ΕΕ, χωρίς την ερήμωση της μισής Θεσσαλονίκης από τους παράνομους χάρτες, χωρίς την αποτροπή επενδύσεων ύψους 500 εκατ.€?
  • Το ΓΠΣ εξασφαλίστηκε ότι θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα;
  • Το νέο ΓΠΣ θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για την πολύπαθη Θεσσαλονίκη ή θα «θάβει» την πόλη και ιδιαίτερα τη δυτική πλευρά της, «πατώντας» σε παράνομους χάρτες ερήμωσης και αντίθετα με τη νομιμότητα της ΕΕ;
  • Ο Δήμαρχος κ. Ζέρβας, εξασφάλισε ότι δεν θα ερημώσει η μισή Θεσσαλονίκη, με τους παράνομους χάρτες και ότι θα συμπλεύσει με την ανώτατη νομιμότητα της ΕΕ? Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε την απόσυρση των χαρτών, όμως θα υπάρξει δημόσια τοποθέτηση επ΄ αυτού για το καλό του τόπου?
  • Θα βγει επιτέλους κάποιος από τους εμπλεκόμενους πολιτευόμενους, τους εκλεγμένους, τους επίσημους να παραδεχτεί την αλήθεια, και να πει δημόσια την άποψη του επί των ζητημάτων που θέτονται;

Θεσσαλονίκη – τοπική αυτοδιοίκηση και κομματικές μαριονέτες

Είμαστε μάρτυρες μίας κακοστημένης παράστασης στην οποία ο Δήμαρχος της πόλης αντί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, εκτελεί χρέη ενός μέτριου κομπάρσου, συναλλασσόμενος υπάκουα με την κεντρική εξουσία.

Η γενική «χαλαρότητα» στην αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος από τον Δήμαρχο κ. Ζέρβα και την «παρέα» των «τεχνοκρατών» συνεργατών του που «πανηγυρίζουν» μοιράζοντας «δελτία» τύπου με «μισές αλήθειες» και «μισούς χάρτες» αφήνει να αιωρείται μία αίσθηση σκοπιμότητας, που αφήνει περιθώρια στην «παρασκηνιακή δράση» ορισμένων κύκλων να οδηγήσει την πόλη της Θεσσαλονίκης στην καταστροφική ερήμωση.

Μήπως όλη αυτή η «χαλαρότητα», η σιωπηλή αποδοχή από τον Κ.Ζέρβα των «σχεδίων εκ Αθηνών» (δεν τόλμησαν να κάνουν κάτι ανάλογο στην Αθήνα γιατί «μέτρησαν τα κουκιά» του πολιτικού κόστους), είναι το αντάλλαγμα του Δημάρχου, στα υπόγεια κλιμάκια της γραφειοκρατίας, ακόμη και κατά αντίθεση με τις θέσεις του Πρωθυπουργού, ότι θέλει να βοηθήσει τη Δυτική Θεσσαλονίκη; Είναι φανερός ο υπόγειος πόλεμος.

Ο δήμαρχος που σε όλη του την θητεία ήταν ο μεγάλος σύμμαχος της κυβέρνησης, πολύτιμος βοηθός, με τις δεκάδες επισκέψεις σε υπουργεία, με φωτογραφίες και πλατιά χαμόγελα, ποτέ δεν διαβάσαμε ότι απαίτησε, ότι πίεσε, ότι διεκδίκησε. Δεν είδαμε πουθενά αποφασιστική στάση σε καίρια, φλέγοντα ζητήματα όπως είναι το Μετρό, το κυκλοφοριακό, τα σκουπίδια, η αυξανόμενη εγκληματικότητα, και ειδικά στην υποβάθμιση της επιχειρηματικότητας.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Υποψήφιος Δήμαρχος ο Στέλιος Αγγελούδης

@dmin

Eννιά μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Στο Κόκκινο τα κρούσματα του ιού covid-19 με νέα 354 κρούσματα

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα