ΑποφάσειςΕπικαιρότητα

€100 πρόστιμο σε όσους δεν έχουν εισιτήριο στα ΜΜΜ

Από το Σάββατο 30 Μαΐου τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα για όσους μετακινούνται χωρίς εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 23 Μαρτίου, προβλέπει αυξημένα πρόστιμα και νέες ποινές με στόχο τον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής και την ενίσχυση της ασφάλειας των ελεγκτών.
Πρόστιμο 100 ευρώ 

Το νέο ενιαίο πλαίσιο ελέγχου αυξάνει το πρόστιμο για μετακίνηση χωρίς εισιτήριο στα 100 ευρώ, από 72 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα, για λεωφορεία, μετρό, τραμ, ηλεκτρικό και τρόλεϊ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για όσους δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο, το πρόστιμο διαμορφώνεται πλέον στα 50 ευρώ, αυξημένο κατά 16 ευρώ σε σχέση με πριν. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ποσού στο μισό, εφόσον ο παραβάτης προχωρήσει στην έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών, ενθαρρύνοντας έτσι τη συμμόρφωση.

Αυτεπάγγελτη δίωξη για επιθέσεις σε ελεγκτές και κοινωφελής εργασία για βανδαλισμούς

Στο μικροσκόπιο του νέου νομοσχεδίου μπαίνει και η ασφάλεια των εργαζομένων στα ΜΜΜ, με τις επιθέσεις κατά ελεγκτών να αντιμετωπίζονται πλέον με πρωτοφανή αυστηρότητα. Οι βίαιες συμπεριφορές θεωρούνται πλέον απειλή για τη συνολική λειτουργία των συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα οι δράστες να διώκονται αυτόματα και αυτεπάγγελτα από τον νόμο. Την ίδια στιγμή, θεσπίζεται για πρώτη φορά η κοινωφελής εργασία ως εναλλακτική ποινή για τους βανδαλισμούς. Όσοι προκαλούν φθορές σε οχήματα ή σταθμούς δεν θα γλιτώνουν απλώς με ένα χρηματικό πρόστιμο, αλλά θα υποχρεώνονται να πιάσουν δουλειά για την αποκατάστασή τους, συμμετέχοντας ενεργά σε καθαρισμούς και επισκευές των υποδομών.

Τεχνητή Νοημοσύνη για καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής
Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά της εισιτηριοδιαφυγής, ξεκινώντας πιλοτική εφαρμογή στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Περισσός». Εκεί τοποθετήθηκε η πρώτη «έξυπνη» κάμερα (AI) πάνω από τις μπάρες ελέγχου, η οποία έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αυτόματα όσους περνούν χωρίς να «χτυπήσουν» εισιτήριο. Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Στέλιος Σακαρέτσιος, το σύστημα αναγνωρίζει αμέσως τις περιπτώσεις όπου κάποιος εκμεταλλεύεται το άνοιγμα της μπάρας από τον μπροστινό του για να τρυπώσει λαθραία στο δίκτυο.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως 31 Μαΐου

@dmin

Covid-19: Συνεχίζουν να προστίθενται σχολεία στον κατάλογο με τα κρούσματα

@dmin

Η επίσκεψη Μηταράκη στην Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Βαγιοχωρίου (φωτο)

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα