Δήμοι

ΕΕ: «Ψαλιδίζονται» τα κονδύλια για ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς

Από του χρόνου περιορίζονται σημαντικά οι πόροι του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε κοινωνικές δομές.

«Πονοκέφαλο» σε δήμους και κυβέρνηση προκαλεί ο σχεδιασμός της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ να περιορίσει σημαντικά από τη νέα χρονιά τους πόρους που διατίθενται ετησίως στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» το οποίο αφορά σε δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑμΕΑ).

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τους αιρετούς, καθώς αυτές οι συγκεκριμένες δομές που λειτουργούν στους κόλπους των δήμων καλύπτουν πάγιες ανάγκες, εξυπηρετώντας χιλιάδες γονείς που πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ η μείωση των κονδυλίων από την ΕΕ θα σημάνει αυτόματα τον περιορισμό τους, καθώς οι δήμοι υπό την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το επιπλέον κόστος για της λειτουργία τους.

Ο προβληματισμός της κυβέρνησης αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, κατά την επίσκεψη του προ ημερών στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου ξεναγήθηκε σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και δημοτικά ιατρεία στη Νεάπολη.

«Τα προηγούμενα χρόνια, και με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, είχαμε φροντίσει να διευρύνουμε συνεχώς αυτόν τον θεσμό των ΚΔΑΠ, κανένα παιδί να μην μείνει εκτός Βρεφονηπιακού και Παιδικού Σταθμού και να μην βρίσκει θέση είτε σε δημοτικές, είτε σε ιδιωτικές δομές. Την επόμενη όμως χρονιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που είναι οι περιορισμένοι πόροι από την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος ωστόσο επιχείρησε να καθησυχάσει τους δήμους, λέγοντας πως η κυβέρνηση δρομολογεί λύσεις, ώστε από του χρόνου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Θα στηρίξουμε τις κοινωνικές δομές»

Ο αν. υπουργός, μιλώντας για το θέμα, ανέφερε πως στην τελευταία συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Νεάπολης-Συεκών Σίμο Δανιηλίδη, ως προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, αλλά μετά και από συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξετάζονται συγκεκριμένες λύσεις.

«Δρομολογούμε μια λύση, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη συνέχιση της χρηματοδότησης από συγχρηματοδοτούμενους και εθνικούς πόρους με διάφορους τρόπους. Πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη της αρμόδιας Επιτρόπου στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στο τι ακριβώς θα κάνουμε» δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση είναι «ότι θέλουμε πραγματικά, ο δεύτερος εργαζόμενος στο σπίτι, που συνήθως είναι γυναίκα, να απελευθερωθεί από αυτό που την κρατά ενδεχομένως στο σπίτι και για αυτό θα φροντίζουμε πάντα να βρίσκουν διέξοδο τα παιδιά, ή οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι σε μονάδες τέτοιες, δημιουργικής απασχόλησης ή κοινωνικής φροντίδας, ώστε να μπορούν αυτοί οι γονείς να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή που ζούμε, με την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, αλλά και να βοηθούν μέσω της απασχόλησης και την άνοδο του ΑΕΠ της χώρας».

«Για την κυβέρνηση», είπε ο ίδιος, «είναι βασική πολιτική επιλογή και θα τη στηρίξουμε με διάφορους τρόπους όπως θα δείτε την επόμενη εβδομάδα».

Η αγωνία των Δήμων

Την αγωνία των δήμων μετέφερε στον αν. υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κ. Δανιηλίδης, ο οποίος αναφερόμενος στα ΚΔΑΠ είπε ότι πρόβλεψη για τα ΚΔΑΠ από του χρόνου δεν είναι καλή, καθώς σταματά η χρηματοδότηση από την ΕΕ «είναι μόνο 400 εκατ. ευρώ και η πρόταση μας, όπως έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, είναι να πάμε εμπροσθοβαρώς την απορρόφηση των 200 εκατ. από τα συνολικά 400 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά και των άλλων 200 την επόμενη, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις δομές, καλύπτοντας τις ανάγκες» σημείωσε ο δήμαρχος.

Επισήμανε δε την ανάγκη η πολιτική αυτή να ενισχυθεί από δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρχει μίνιμουμ ποσό, αυτό που ισχύει και ανέρχεται στα 310 εκατ. που τρέχει σε αυτή τη φάση. Θέλουμε προσοχή από την πλευρά σας για τη λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ, καθώς, όπως είπε, οι δήμοι δέχθηκαν σοβαρά πλήγματα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επικρατεί με τα ιδιωτικά κέντρα.

Για παράδειγμα, όπως είπε, ο κ. Δανιηλίδης στο δήμο Νεάπολης-Συκών που διαθέτει επαρκείς δομές «κινούμασταν ετησίως στα περίπου 3.400 voucher και πλέον είμαστε λιγότερα από 1.000. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουμε με συρρίκνωση στον αριθμό των τμημάτων, ενώ παράλληλα κινδυνεύει η συνέχιση εργασία χιλιάδων ανθρώπων στις δημοτικές δομές».

«Θύματα» τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών

Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ παρέχει σε ωφελούμενα άτομα θέσεις φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε δομές και συγκεκριμένα: βρεφικούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Αναφορικά με τα ΚΔΑΠ όμως, με βάση τα στοιχεία, φαίνεται ότι είναι «θύματα» του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις ιδιωτικές δομές που ανθούν σε όλη τη χώρα, καθώς τα τελευταία χρόνια μοιράζονται κονδύλια από την ίδια ευρωπαϊκή «πίτα», μέσω των voucher που διανέμονται από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Ήδη τα κέντρα που λειτουργούν οι ιδιώτες είναι πολύ περισσότερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ το πλαίσιο είναι καθ’ όλα ανταγωνιστικό με έξτρα προσφορές που γίνονται στους γονείς.

Στις δημοτικές δομές φιλοξενούνται περίπου 25.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, έναντι των 35.000-37.000 στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, ενώ το προσωπικό αριθμεί σε 2.200 άτομα.

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για το makthes

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πράσινο Ταμείο: Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων για τους Δήμους

admin

Μήνυση κατά αγνώστων από τον δήμο Ωραιοκάστρου

admin

Δήμος Βέροιας: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα