Οικονομία

ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα αναδρομικά των κληρονόμων

Ξεκινάει σήμερα το απόγευμα η υποβολή των αιτήσεων στο efka.gov.gr για την καταβολή αναδρομικών στους κληρονόμους.

Οι αιτήσεις για τα αναδρομικά θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά στην καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρωθούν όλοι δικαιούχοι έως το τέλος Δεκεμβρίου. Όσο πιο γρήγορα υποβάλουν την αίτηση οι κληρονόμοι για την χορήγηση των αναδρομικών ποσών τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθούν.

Τα αναδρομικά αφορούν τους συνταξιούχους που ήταν εν ζωή στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και απεβίωσαν μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα πρέπει υποβάλλουν αίτηση στη πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανούντος.

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από όλους τους κληρονόμους του θανούντα ξεχωριστά (σύζυγος, τέκνα κ.ά.). Ακολούθως θα απαιτηθούν τρία δικαιολογητικά  προκειμένου να πληρωθούν. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει.

Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώ θα διεξάγεται δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο μερίδιό του.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει χήρα με δύο ανήλικα παιδιά και αναδρομικά 3.000 ευρώ, θα τα μοιραστούν κατ’ αναλογία η μητέρα και τα δύο τέκνα (με 1/4 και 3/4 αντίστοιχα).

Αν έχουμε μόνο τη μητέρα με σύνταξη θανάτου, τότε θα πάρει 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών από τις περικοπές που είχε στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο αυτό, υποβάλλοντας αίτηση.

Μπορείτε να δείτε τα ποσά να αναλογούν σε προηγούμενο μας άρθρο  ΕΔΩ

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΑΕΔ: Πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 44.248 ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

Τι αλλάζει στις αγορές στο internet με κάρτα απο14 Σεπτεμβρίου

Ioannis Terzakis

Επιστρεπτέα 7 ανοίγει η πλατφόρμα

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα