Επικαιρότητα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για κάμερες στις σχολικές αίθουσες

Ανοίγει ο δρόμος για τη μετάδοση των σχολικών μαθημάτων στους μαθητές που απουσιάζουν από τη σχολική αίθουσα ύστερα από την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Δικαιοσύνης κ. Didier Reynders ότι ο πρόσφατος νόμος για τη μετάδοση μαθημάτων είναι σύμφωνος με τις αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Για το θέμα υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ) όταν, τον Μάιο, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε τη μετάδοση των μαθημάτων για όσους απουσίαζαν λόγω κορωνοϊού.

Η πολιτική σημασία που δίνει στο θέμα η ηγεσία του υπ. Παιδείας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι χθες ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του αρμόδιου επιτρόπου, αναγνώρισε «τη συμφωνία του νόμου και της υπουργικής απόφασης, που αφορά τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια επιδημιολογικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με τις αρχές προστασίας των δεδομένων, αλλά και τις λοιπές υποχρεώσεις των υπευθύνων της επεξεργασίας για τη διασφάλιση της νόμιμης και θεμιτής επεξεργασίας του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR)».

Το υπουργείο επεσήμανε ότι η απάντηση του κ. Reynders δόθηκε ύστερα από ερώτηση πέντε ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη μετάδοση/καταγραφή των μαθημάτων στη σχολική τάξη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «οι αναφορές της ερώτησης σε “περιορισμούς στην προστασία των προσωπικών δεδομένων”, κινδύνους “προσβολής της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας διδασκόντων και μαθητών”, προσωπικά δεδομένα “τα οποία αναπόφευκτα θα αποκαλύπτονται και θα μπορούν να στοιχειοθετούν προφίλ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων” δεν βρήκαν κανένα έρεισμα στην αυστηρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Αναδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι πίσω από την επίμονη μάχη κατά της δυνατότητας εξασφάλισης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατά τη διάρκεια πανδημίας, κρύβονται μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Η απόφαση επιτρέπει στο υπουργείο να ορίσει τη μετάδοση των μαθημάτων ως μέτρο για να μη χάνουν μαθήματα μαθητές που, την επόμενη σχολική χρονιά, θα απουσιάζουν για προληπτικούς λόγους από το σχολείο λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΕΤΑΑ: Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2020-2021

@dmin

Συναγερμός με 482 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα

Ioannis Terzakis

Θεσσαλονίκη: Μεταφέρονται ασθενείς από νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα