Υγεία

Η.Μόσιαλος: O Χανταϊός δεν κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο

Την στιγμή που ο κορονοϊός έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο, και τα βάσανά του κόσμου δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ, ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ αναπαράγει ειδήσεις περί κρούσματος ενός ιού που ονομάζεται Χανταϊός και έρχεται και αυτός από την Κίνα.

Αφορμή στάθηκε το περιστατικό θανάτου ενός επιβάτη που πέθανε σε λεωφορείο στην Κίνα ο οποίος βρέθηκε θετικός σε αυτόν τον Ιό, ενώ στο λεωφορείο επέβαιναν άλλα 32 άτομα στην επαρχία Γιουνάν.

Ο χανταϊός, δεν αποτελεί καινούργιο ιό για τους επιστήμονες, σύμφωνα με την New York Post καθώς  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο ΗΠΑ  – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται στον άνθρωπο από ποντίκια μέσω των σωματικών υγρών τους, αν οι άνθρωποι έρθουν σε επαφή με αυτά, ενώ η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο χανταϊός είναι σπάνιος, αλλά με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που αγγίζει το 40%. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, ενώ μπορεί να προέλθει και από δάγκωμα ποντικιών. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που παρουσιάζει ο κορονοϊός δηλαδή πυρετός, πονοκέφαλοι, βήχας και δύσπνοια.

Ο χανταϊός είναι μια ασθένεια που που κοινοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ το 1995, αλλά δεν υπήρξαν γνωστές περιπτώσεις που μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων. Στη Χιλή και την Αργεντινή, έχουν παρουσιαστεί σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» ισχυρίζεται το CDC, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία, αλλά οι ασθενείς χρειάζονται εντατική φροντίδα την περίοδο που θα αντιμετωπίσουν σοβαρή αναπνευστική δυσφορίας.

Ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του, στη προσωπική του σελίδα στο Facebook ζήτησε να σταματήσει η διασπορά ειδήσεων που προκαλούν πανικό στον κόσμο χωρίς κανέναν λόγο.Ο χανταϊός, έγραψε, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορονοϊο και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

 

«Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που παρουσιάζει ο κορονϊός δηλαδή πυρετός, πονοκέφαλοι, βήχας και δύσπνοια.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Covid Stories: Πρόταση Μόσιαλου για Πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID

@dmin

Υψηλό ποσοστό υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστούν

Ioannis Terzakis

Τι να πάρω για να προφυλαχθώ από τον ιό covid19

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα