Υπουργεία

Καθυστερήσεις στην ανέγερση σχολικών κτιρίων του Νομού Θεσσαλονίκης

Το θέμα των καθυστερήσεων στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στο Νομό Θεσσαλονίκης, που με την απόφαση με αριθ. Δ21/οικ. 838/Φ.Β01.01/1.6.2018 του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών έχουν ανατεθεί στη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ζητά να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ολοκλήρωσής τους και που οφείλονται οι καθυστερήσεις.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι μεταξύ των σχολικών κτιρίων, που περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες υλοποίησης, όπως προκύπτει, και με έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (αριθ. πρωτ.18402/14.6.2016) συμπεριλαμβάνονται και σχολεία Δήμων της Β΄ Θεσσαλονίκης όπως: το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, το 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, το 1ο ΓΕΛ Μίκρας (Τριλόφου) και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η-3652/30.01.2020

Προς τους κ. κ. Υπουργούς: 1.Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή

2.Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Καθυστέρηση στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προώθηση 16 Σχολικών Μονάδων του Νομού Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ

Με την απόφαση με αριθ. 5600/ΕΓΣΔΙΤ/35/16.1.2015 της Ειδικής Γραμματείας Συμβάσεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, γνωστοποιήθηκε στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (Αριθ. συνεδρίασης 31/15.1.2015), με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση της από 6.9.2006 αρχικής απόφασης της ίδιας Επιτροπής, όπως είχε διαμορφωθεί με τις από 30.1.2008 και 3.11.2010 μετέπειτα αποφάσεις της, δηλαδή η απένταξη, λόγω ουσιώδους διαφοροποίησης του φυσικού αντικειμένου, της υλοποίησης 16 σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3389/2005 «Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα».

Εν συνεχεία, με την απόφαση με αριθ. Δ21/οικ. 838/Φ.Β01.01/1.6.2018 του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανατέθηκε στη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η αρμοδιότητα για την προώθηση της ανέγερσης των παρακάτω δέκα σχολικών μονάδων (όπως προκύπτουν από το με αριθ. πρωτ. 18402/14.6.2016 έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει τις προτεραιότητες υλοποίησης σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας):

1. 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών
2. ΓΕΛ Νέας Ευκαρπίας, του Δήμου Παύλου Μελά
3. 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, του Δήμου Λαγκαδά
4. 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, του Δήμου Ωραιοκάστρου
5. 1ο ΓΕΛ Μίκρας (Τριλόφου), του Δήμου Θέρμης
6. 4ο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών
7. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, του Δήμου Ωραιοκάστρου
8. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, του Δήμου Παύλου Μελά
9. 3ο Λύκειο Μετεώρων Πολίχνης, του Δήμου Παύλου Μελά, και
10. 1ο ΕΠΑΛ Συκεών, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Επειδή από πληροφορίες που λάβαμε από τους ενδιαφερόμενους Δήμους, των οποίων σχολικά κτίρια περιλαμβάνονται στον παραπάνω κατάλογο, κατά την χρονική περίοδο από τον Νοέμβριο 2015 μέχρι τον Οκτώβριο 2016, οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ είχαν αλληλογραφία μaζί τους, ενημερώνοντάς τους ότι στον Προγραμματισμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η ανέγερση των παραπάνω σχολικών μονάδων.
Επειδή οι Κτιριακές Υποδομές ζήτησαν στοιχεία για την επικαιροποίηση και τη συμπλήρωση των φακέλων, ώστε να μπορούν να υποβληθούν εκ νέου στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, για την υπαγωγή των έργων στον ν. 3389/2005.

Επειδή την περίοδο από τον Αύγουστο 2018 μέχρι πρόσφατα (Δεκέμβριος 2019), η νέα αρμόδια Υπηρεσία, όπως αναφέρεται παραπάνω (Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών), ζητά πρόσθετα στοιχεία για την ολοκλήρωση και επικαιροποίηση των φακέλων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο σας για την προώθηση της ανέγερσης των ανωτέρω σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ένταξη στις διατάξεις του ν. 3389/2005, όπως ισχύει σήμερα και του ν. 4413/2016 ;

Θεσσαλονίκη 30η Ιανουαρίου 2020

Ο ερωτών βουλευτής Σάββας Ι. Αναστασιάδης

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Παιδείας: Τέλος στην «ομηρεία» χιλιάδων πτυχιούχων με νέα ρύθμιση

@dmin

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ακατάσχετο το εφάπαξ επίδομα των 600 ευρώ

@dmin

Υπουργείο Μετανάστευσης: 2,8 εκατομμύρια στους Δήμου για τις Δομές

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα